Petkovi protestniki in Inštitut 8. marec napovedujejo referendum, če bodo sprejete spremembe kazenskega zakonika

M.R., STA
21.01.2022 14:22

Petkovi protivladni protestniki so tudi za nocoj napovedali shod pred državnim zborom na Trgu republike. Hkrati pa so v sporočilu za javnost napovedali zbiranje podpisov za referendum o predlaganih spremembah kazenskega zakonika, ki jih je v proceduro vložila stranka SNS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Utrinek z enega od petkovih protestov.

Robert Balen

Spremembam zakonika so sprva nasprotovale vse parlamentarne stranke, tako koalicijske kot opozicijske, a ta teden so ga na odboru za pravosodje poslanci koalicije podprli in predlog nadaljuje svojo parlamentarno pot. Kljub temu, da so mu pred sejo odbora nasprotovale tako vlada, zakonodajno pravna služba DZ, državni svet, ministrstvo za pravosodje, vrhovno državno tožilstvo, sodni svet in odvetniška zbornica. Danes se je na predlagane spremembe javno odzvalo tudi vrhovno državno tožilstvo

"Po obupanih poskusih, da bi si pridobili še par mesecev poslanske plače, ugodnosti in imunitete, se je njihova pozornost preusmerila na onemogočanje delovanja organov pregona in ščitenje lastnih koruptivnih dejanj pred neizogibnim prihodom volitev," so petkovi protestniki zapisali v današnjem sporočilu za javnost. 

Protestniki opozarjajo, da bi v primeru sprejetja teh sprememb kazenskega zakonika bila v praksi izvedena amnestija "ravno za največje izvajalce gospodarskega in političnega kriminala"

Ob tem sporočajo, da tega ne bodo dopustili, in napovedujejo, da bodo skupaj z ostalimi aktivističnimi organizacijami in širšim zavezništvom civilne družbe nemudoma začeli zbirati podpise za referendum. 

Tako bodo tudi danes na shodu opozorili na poskuse vlade in njenih podpornikov, da "s protipravnim spreminjanjem kazenskega zakonika dosežejo zastaranje svojih koruptivnih dejanj v preteklih letih".

Odzvali so se tudi na intervju za indijsko televizijo, v katerem je predsednik vlade Janez Janša govoril tudi o odpiranju tajvanskega predstavništva v Sloveniji in slovenskega v Tajvanu. Menijo, da Janša s tem preusmerja pozornost od ključnih tem. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta