Pirkovič: "Pričakujemo lahko proslavo, ki bo poklon domovini." Zakaj veterani omenjajo leto 2012?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
24.06.2020 06:00

Tokratno proslavo ob dnevu državnosti tako kot leta 2012 zaznamujejo ideološki, politični spori. Njen scenarist je Igor Pirkovič, praporščakov ne bo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priprave na drevišnjo proslavo ob dnevu državnosti, na kateri bo zaradi novega koronavirusa lahko prisotnih največ 500 ljudi 
Robert Balen

Medtem ko tudi pri nas beležimo povečano število okužb z novim koronavirusom, je vse pripravljeno za proslavo ob dnevu državnosti. Drevi se bo začela ob 21. uri na ljubljanskem Kongresnem trgu, osrednji govornik pa bo predsednik države Borut Pahor. "Na državni proslavi se bomo s pesmimi in recitali poklonili 29. rojstnemu dnevu naše države. Vsebinski del proslave pripravlja Igor Pirkovič, slišali pa bomo različne glasbene žanre z domoljubno tematiko, od vokalnih izvedb, prek arije, popevk do narodnozabavne Slovenija, od kod lepote tvoje," pojasnjujejo v vladnem uradu za komuniciranje.

"Pripravil sem že veliko podobnih prireditev​"

Igor Pirkovič nam je zaupal še več podrobnosti programa: "Na odru bo ves čas orkester slovenske policije, ki bo spremljal večino nastopajočih (Gašperje, Darjo Gajšek, Mojco Bitenc, Jožeta Vidica, Jureta Počkaja, Ota Pestnerja), prav posebni točki pa pričakujemo v lastnih aranžmajih Ane Soklič in vokalne skupine Bassless. Tudi zamejci, bratje Smrtnik, bodo zapeli. Sestrici Lesjak pa bosta s slovensko ljudsko nastopili prvi."

Božo Predalič
Tit Košir

"Ideološka bitka se očitno nadaljuje"

O podobnem dogajanju v ozadju državne proslave smo sicer poročali že leta 2012, ko je Janez Janša vodil svojo drugo vlado. Svoje nestrinjanje s kasnejšim dogajanjem na Kongresnem trgu so tedaj izražale tudi koalicijske partnerice stranke SDS. "Takrat smo bili priča nesprejemljivemu načinu vabljenja praporščakov s strani koordinacijskega odbora za državne proslave, ko je bilo izrecno poudarjeno, da praporščakov ZZB za vrednote NOB ne želijo na proslavi. Za članice KoDVOS je bil to akt odkrite lustracije ene izmed veteranskih organizacij v Sloveniji in s tem negiranje zgodovinske vloge, zaslug in žrtev njenih članov (vojnih veteranov) v boju zoper nacifašizem in za obrambo slovenskih meddržavnih mej (ozemeljsko celovitost), ki so leta 1991 postale državne meje samostojne in suverene Republike Slovenije," je pred dnevi zapisal Tomaž Čas, predsednik Zveze Sever in predsedujoči KoDVOS, ter ob tem spomnil še na dejstvo, da so tedaj med predvajanjem himne namesto sedme kitice, kot to določa zakon, odpeli kar štiri kitice Prešernove Zdravljice.

Žiga Živulovič Jr.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.