(PISMO) Ogorčeni stanovalci Jankoviću: Ali je res to rešitev v slogu podnebno nevtralnega mesta?!

DR
06.12.2023 10:42

Pismo ogorčenih stanovalcev Frankopanske ulice z naslovom "Ljubljana svetovno najbolj inovativno mesto pri reševanju podnebnih sprememb" v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenske železnice, Ljubljana, Šiška, LPP, Šiška
Slovenske železnice

V teh dneh je bilo, tik pred zdajci, zelo nežno in poltiho objavljeno, da se bo za potrebe izgradnje novega potniškega centra v Ljubljani vzpostavilo delovanje nekoč opuščene železniške postaje SŽ Šiška, locirane zraven Pivovarne Union. Potniki na vlakih iz smeri Kamnika in Gorenjske zaradi rekonstrukcije nadvoza na Dunajski cesti z vlakom ne bodo več potovali do glavne železniške postaje, ampak bodo morali z vlaka izstopiti na postaji SŽ Šiška, od tu pa naj bi jih do glavne železniške postaje dostavili z mestnimi avtobusi LPP.

Kot neposredni nosilci vseh posledic in vplivov gornje problematike in s strani mesta izbrane rešitve naj povemo, da tudi tokrat stanovalci zadevnega področja o problematiki in možnih rešitvah nismo bili obveščeni niti povprašani. Kar je v nasprotju z v Evropi veljavnimi pravili demokratičnega urejanja okoljskih problemov, tudi z aarhuško konvencijo (Konvencija o dostopu do informacij, udeležbi javnosti pri odločanju in dostopu do pravnega varstva v okoljskih zadevah). Urejanje prometa (tudi v mestih) sodi v ta okvir, z vsemi vplivi na okolje, ki jih promet tako ali drugače ima.

Rešitev za prevoz potnikov z mestnimi avtobusi LPP do centra oz. na glavno SŽ postajo se kaže zopet kot ena izmed nerazumljivih, neracionalnih in ne varnih odločitev naših odločevalcev, ki nam stanovalcem v Ljubljani s svojimi "strateškimi" odločitvami o prometni ureditvi z vsakim dnem vedno bolj onemogočajo normalno funkcioniranje ter varno gibanje in z veliko uspešnostjo zagotavljajo, da z vsakim dnem zaradi nerazumljivih prometnih rešitev dihamo vedno slabši zrak. Ostalim, skoraj 140.000 dnevnim migrantom v Ljubljano, pa ustvarjajo "zavidljive" pogoje za "vrhunsko kvalitetno" in vedno daljše preživljanje časa v svojih ali mestnih prevoznih sredstvih.

Po novem letu prestolnico čaka huda prometna preizkušnja

Ko smo namreč že mislili, da večja neumnost in neodgovornost v prometni ureditvi Spodnje Šiške ni mogoča, smo se, kot zadnje čase vedno pogosteje, zopet zmotili. Trenutna prometna ureditev je namreč takšna, da vstop z vozili v območje Spodnje Šiške iz smeri Šentvida ni mogoč na križišču pri Stari cerkvi, z uvozom na Gasilsko ulico (kot je to bilo pred uvedbo rumenega pasu namenjenega le za LPP in taxi), ampak je promet usmerjen naprej po Celovški, skoraj do samega centra mesta, t.j. do križišča pri pivovarni Union in nato nazaj po Ruski, Medvedovi, Gasilski. "Odlična" rešitev za razbremenitev skoraj stoječih kolon na Celovški, ki jim nismo več priča le ob prometnih konicah, ampak vsak dan, vsako uro, če ni prireditev v Tivoliju, pa vsaj ponoči ne.

In sedaj pogled na predlagano prometno ureditev za Spodnjo Šiško zaradi rekonstrukcije železniškega nadvoza. Uvedena bo nova avtobusna proga , iz Centra po Ruski ulici do novo urejene železniške postaje SŽ Šiška. Dostop avtobusov LLP do tam nikakor ni sporen oz. moteč. Že desetletja to ruto uporabljajo tovornjaki, "šleperji" pivovarne Union. Ampak pri vračanju na Celovško cesto pa nastopi bistvena razlika:

tovornjaki Uniona se vračajo tako, da za manevriranje (obračanje) uporabijo industrijski in logistični del s Pivovarniško ulico in se tako po najkrajši možni poti vrnejo nazaj na Rusko in nato Celovško cesto. Zagotovo bi bila tovrstna rešitev možna tudi za novo progo avtobusa LPP.

Janković pred začetkom gradbenih del v središču Ljubljane voznike poziva: "Če se le da, ne z avtom"

Ampak ne. Potnike vlakov iz smeri Kamnik in Gorenjska avtobus LPP z nove železniške postaje ne bo peljal na Rusko in nato Celovško, t.j. po najkrajši možni poti v smeri proti glavni železniški postaji. Ne. Da bomo čim prej dosegli cilje podnebno nevtralnega in pametnega mesta, naj se avtobus pelje po čim daljši poti, z nerazumno zanko po Spodnji Šiški?!? Rešitev prometnih odločevalcev namreč je, da avtobus naredi še eno zanko po Spodnji Šiški, t.j. naj gre od železniške postaje SŽ Šiška najprej nazaj, v smer proti Gorenjski, po Medvedovi cesti in Frankopanski ulici, po bivalnem naselju, s cono 30km/h, po cestah, slabo vzdrževanih, neprimernih in težko zmožnih prenašati že do sedaj naložene prometne ureditve in zagotavljati osnovno prometno varnost šolarjem in ostalim udeležencem. Potem naj avtobus na ravnokar močno zožanem delu cestišča Frankopanske pred samim križiščem s Celovško življenjsko ogrozi kolesarje, ki jim je bila ravno na novo dodeljena pot na samem cestišču Frankopanske, nato končno zavije na Celovško, da "pomaga" v tem delu po nepotrebnem dodatno povečati obremenjenost Celovške. Vse do tam, kjer se je zanka začela - do križišča pri Pivovarni Union. In šele od tu bo šel avtobus v pravi smeri do glavne železniške postaje. Ali je res to rešitev v slogu podnebno nevtralnega mesta?!? Ali je kdo pomislil na varnost kolesarjev?!?

Prometna ureditev v Spodnji Šiški, s krono vsega, častnim krogom avtobusov LPP po Spodnji Šiški s potniki do glavne železniške postaje, je popolnoma nerazumljiva prav vsakomur izmed nas, razen odločevalcem prometne ureditve našega mesta. Ampak v nekaj pa verjamemo tudi mi. Ljubljana je bila lani s strani Evropske komisije izbrana kot eno izmed 100 evropskih mest za t.i. eksperimentalno in inovacijsko središče, mesto, ki bo s svojimi rešitvami (subvencioniranimi z evropskimi sredstvi) doseglo ogljično nevtralnost mesta do leta 2030 in bo vzorčni primerek, zgled drugim evropskim mestom, kako dosegati ogljično nevtralnost. Prepričani smo, da bo mesto Ljubljana s podobnimi rešitvami svojo ogljično nevtralnost doseglo že precej pred zastavljenim letom 2030. Za svoje inovativne rešitve v prometu pa bo prejelo naziv "svetovno najbolj inovativno mesto za reševanje ogljične nevtralnosti in prispevek k reševanju podnebnih sprememb".

Ogorčeni stanovalci Frankopanske ulice

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta