Planet TV bi lahko združili z Novo24TV. Kdo je madžarski oligarh, ki ga zanima slovenski trg?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
04.07.2020 06:00

Nadzorni svet Telekoma Slovenije še ni sprejel odločitve o prodaji televizije Planet TV. Vstopa pa na slovenski medijski trg športna televizija, za prihodom katere bi se lahko skrivali interesi srbske vladajoče politike z Aleksandrom Vučićem na čelu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Televizija Planet TV je zaživela septembra 2012, torej v času druge Janševe vlade, sprva tudi z grškim solastnikom, vselej pa je veljala za hišno televizijo vladajoče politike. 
Tit Košir

Nadzorni svet Telekoma Slovenije, ki ga vodi zdravstveni minister v Šarčevi vladi Aleš Šabeder, (še) ni potrdil prodaje močno zadolžene televizije Planet TV madžarskemu podjetju TV2, kar so napovedovali nekateri mediji. Nadzorniki so sicer prodajo imeli na dnevnem redu četrtkove seje, a so odločitev prestavili na eno od prihodnjih sej. Kot je znano, se za nakup slovenske televizije zanima tudi hrvaški poslovnež Ivan Čaleta, nekdanji lastnik slovenske TV-postaje TV3.
Madžari naj bi za Planet TV, ki je zaživel septembra 2012, torej v času druge Janševe vlade, vselej pa je veljal za hišno televizijo vladajoče politike, ponujali okoli pet milijonov evrov kupnine, kar naj bi bilo največ med vsemi, ki so oddali ponudbo. Kot je poročal portal Necenzurirano, so ob tem pripravljeni prevzeti tudi za več deset milijonov evrov dolgov do našega nacionalnega operaterja. Telekom naj bi po izračunih časnika Delo od ustanovitve omenjene družbe v obliki kapitalskih vložkov, plačanih reklam, posojil in drugih storitev televiziji skupaj namenil 80 milijonov evrov, za 34-odstotni delež v družbi izdajatelja televizijskega programa pa je po odločitvi arbitražnega sodišča v Švici nedavno moral plačati še skoraj 23 milijonov evrov. Čista izguba družbe Planet TV se je lani povečala s 3,8 milijona na 8,6 milijona evrov, na zadnji dan lanskega leta pa je imela televizija že dobrih 20 milijonov evrov negativnega kapitala. "Če imaš 100 milijonov evrov, kolikor jih je Telekom vložil v to televizijo, lahko zadevo rešiš, ob tem pa se je treba zavedati, da se televizijski modeli spreminjajo, danes moraš imeti ob televiziji še vsebine na zahtevo, dobro spletno stran … V trenutnih razmerah je zelo težko vstopiti na televizijski trg," glede obstoja televizije Planet TV, ki pripravlja tri programe, pojasnjuje poznavalec slovenskega televizijskega prostora, v katerem prevladujeta Pro plus in Televizija Slovenija.

"TV2 že dolgo ne spremljam več"

András Dési, samostojni madžarski novinar in politični analitik
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Združitev Planet TV z Novo24TV?

Kot so nam povedali nekateri madžarski novinarji, se vstopa televizijske skupine TV2 na slovenski medijski trg na Madžarskem ni podrobno spremljalo, ni šlo za veliko novico, v zadnjih dneh so citirali predvsem slovenske medije. Prepričani so, da se z nakupom zadolžene slovenske televizije zgolj nadaljuje Fideszova medijska ekspanzija kot podpora Orbanovim političnim zaveznikom v regiji (Slovenija, Makedonija …). "Predvidevam, da je Vida dobil navodilo, da investira denar v slovenski medijski prostor in tako podpre slovenskega premierja Janeza Janšo. Ni prvič, da madžarski poslovneži na tak način vlagajo denar v slovenske medije, gre zgolj za naslednji korak takšne politike," je prepričan Dési.

Marko Milosavljević, profesor z ljubljanske fakultete za družbene vede
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.