Po 10 dneh osame: Več telefoniramo in dlje se pogovarjamo. O omejitvah operaterji (še) ne razmišljajo

Gregor Grosman Gregor Grosman
25.03.2020 12:21

Prometne komunikacijske kapacitete omrežij so omejene, zato trenutna situacija predstavlja velik izziv za stroko. Operaterji uporabnike, kljub temu da večjih težav v omrežjih trenutno ni zaznati, pozivajo k racionalni uporabi telekomunikacijskih storitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Slovenski telekomunikacijski operaterji v zadnjem času beležijo močno povečano uporabo telekomunikacijskih storitev, zaradi česar so zelo obremenjena tudi njihova omrežja. Do večjih težav pri Telekomu Slovenije, Telemachu, T-2 in A1 zaenkrat ne prihaja, razmere pa nenehno spremljajo, so sporočili. 
Uporabnike komunikacijskih storitev so pozvali, da čimbolj optimizirajo uporabo komunikacijskih storitev na tiste, ki jih nujno potrebujejo za delo na daljavo, šolanje od doma in dostop do informacij, saj lahko k nemotenemu delovanju omrežij pomembno prispevajo prav oni sami. "Racionalna in odgovorna raba komunikacijskih storitev nam bo vsem – tako operaterjem kot podjetjem, državnim organom in drugim institucijam ter uporabnikom - omogočila kakovostno komunikacijo v času, ko je naše življenje preseljeno v digitalni svet in se povezujemo na daljavo," so pojasnili v Telekomu Slovenije, kjer se trenutno, glede na razmere, soočajo z za več kot polovico večjim prometom govornih, podatkovnih in video storitev. Beležijo tudi velik porast prometa pri dostopu do globalnega interneta omrežij in pri IPTV, kjer je izrazit porast storitve ogleda za nazaj in videa na zahtevo.

EPA

O omejitvah operaterji ne razmišljajo

V Telekomu Slovenije pojasnjujejo, da so pripravljeni in usposobljeni za zagotavljanje ključnih storitev in procesov tudi v izrednih razmerah. V trenutni situaciji so delo svojih strokovnjakov prilagodili tako, da čimbolj nemoteno skrbijo za nadzor delovanja omrežja, tehnično podporo uporabnikom ter posebne potrebe državnih institucij in gospodarstva po večjih kapacitetah ali dodatnih storitvah. "Priča smo množični hitri transformaciji dela in učenja na daljavo. Temu ustrezno sproti prilagajamo kapacitete omrežja." O omejitvah za uporabnike pri Telekomu Slovenije trenutno ne razmišljajo.

Spremenjen čas največje obremenjenosti

Telemach opaža povečano uporabo v vseh segmentih. "V Telemachu smo tudi na takšne situacije pripravljeni. Sicer je jasno, da v tako izrednih razmerah, kot smo jim bili priča pretekli teden, pride do točk uporabe, ki jih s kapacitetami le težko zagotovimo brez manjših težav, ki pa jih iz dneva v dan odpravljamo." Pojasnjujejo, da je na področju internetne povezave glavna sprememba v času največje obremenjenosti internetnega omrežja. To ni več najbolj obremenjeno med 18. in 22. uro, kot smo vajeni, temveč med 8. in 23. uro.

Profimedia

V izolaciji veliko več telefoniramo

Uporaba televizije EON se je povečala med 19. ter 21. uro, promet je večji za približno 20 odstotkov. Najbolj pa se je uporaba povečala v dopoldanskih urah, do 12. ure, za približno 40 odstotkov, kar je bilo doslej običajno le ob koncih tedna. Uporabnikom tako predlagajo ogled televizijskih vsebin na prenosnih napravah. Na področju mobilnih storitev tako znatnega povečanja prenosa podatkov kot pri fiksnem internetu ne beležijo.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta