Po tesnem druženju ob meji: Pahor se kesa in občuduje vse, ki se držijo pravil, ministrstvo za obrambo ima svojo teorijo

Asja Lednik
16.04.2020 14:38

Včeraj posnete fotografije predstavnikov oblasti ob južni meji, ki med seboj ne ohranjajo distance in ne uporabljajo zaščitne opreme, so dodobra razburile Slovence. Pahor se za takšno obnašanje kesa, na ministrstvu za obrambo pa sporočajo, da so "bila upoštevana navodila o uporabi zaščitnih ukrepov za preprečevanje okužb s koronavirusom".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Očitno ni tako hudo, če se lahko predsednik, ministri in vojska sprehajajo skupaj brez mask. 13 jih je na kupu. A ja. Oni so oblast …" In: "Med vneto razpravo o dodatnih pooblastilih vojakom na meji drug ob drugem brez mask, kršili pravilo socialne distance in zbiranja v skupini." To sta le dva od številnih odzivov na družbenih omrežjih, ki so nastali, potem ko so v javnosti zaokrožile fotografije predsednika republike Boruta Pahorja, ministra za obrambo Mateja Tonina ter ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Prešerno nasmejani in z ramo ob rami so se sprehajali ob Kolpi, kjer so se zavzemali za podelitev izrednih pooblastil vojski. S fotografij je razvidno, da se je ob južni meji družilo več kot deset ljudi, ki so ves čas srečanja stali tesno skupaj, nihče med njimi ob tem ni nadel niti zaščitne maske. Zakaj se za srečanje niso odločili preko na primer videokonference, kot to počno v številnih podjetjih in šolah, ni jasno. 

Predsednik države Borut Pahor
Robert Balen

Ali za politike korona-ukrepi ne veljajo?

Ljudje so nad njihovim ravnanjem ogorčeni, marsikdo se sprašuje, ali za politike korona-omejitve morda ne veljajo. Spomnimo, da vladni odlok do nadaljnjega prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah, dostop na javna mesta in površine ter gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča. Ob tem sicer veljajo tudi izjeme. V Uradnem listu Republike Slovenije je zapisano, da se gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju v okviru izjem dovoljuje tudi skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin. Pa tudi skupinam sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na delo ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru civilne zaščite. S fotografij, posnetih ob južni meji, je razvidno, da se je tam družilo več kot deset ljudi. 

Robert Balen

Pahor se kesa in občuduje vse, ki se držijo pravil

Ali dan po druženju ob južni meji glavni akterji priznavajo, da so storili napako? Predsednik republike Borut Pahor se je danes pokesal. "Razumem in sprejemam kritike na račun mojega obnašanja in obnašanja mojih spremljevalcev včeraj ob obisku pripadnikov slovenske vojske in policije v Črnomlju. Na nek način bi morali veljati za zgled. To včeraj nismo bili. Sprejmite, prosim, iskrene izraze mojega obžalovanja in opravičila. Sicer pa naj rečem, da občudujem ljudi, ki z zares discipliniranim obnašanjem pripomorejo k temu, da se Slovenija tako uspešno sooča s to zdravstveno krizo," je sporočil.
{twitter}https://twitter.com/BorutPahor/status/1250744218374586374{/twitter}

Robert Balen

Na podlagi posnetka ne moremo tega posploševati in problematizirati

V nadaljevanju pojasnijo: "Tako so udeleženci obiska med pogovori v zaprtem prostoru uporabljali zaščitne maske ter razkužila za roke. Ti so jim bili ves čas na voljo." Navedejo tudi razlog, ki je botroval njihovemu tesnemu stiku na zunanjem terenu: "Res je, da pri ogledu dela policije in Slovenske vojske na terenu med premiki skupine z ene na drugo točko ponekod ni bilo mogoče držati priporočene varnostne razdalje med udeleženci obiska."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta