Počivalšek zaključuje pogovore s kandidatoma za novega pravosodnega ministra, po Periču bo odločitev jasna še ta teden

Ž.V.
03.06.2021 11:38
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po odstopu Lilijane Kozlovič s čela pravosodnega ministrstva se je kot najverjetnejši kandidat za njenega naslednika omenjal Marko Starman. In to ostaja tudi po današnjem izvršnem odboru SMC, ki je zasedal na daljavo, in kot smo izvedeli neuradno, predsedniku stranke Zdravku Počivalšku je podelil mandat, da v naslednjih dneh zaključi pogovore s sicer dvema možnima kandidatoma za novega pravosodnega ministra. Kot poroča STA, naj bi bil v igri namreč še Marjan Dikaučič, sicer stečajni upravitelj, ki pa utegne postati državni sekretar. 

Spomnimo sicer, poročali smo, da ima Starman, ki je magistriral na področju upravnega in ustavnega prava na pravni fakulteti univerze v Čikagu, že izkušnje s politiko. Med letoma 2000 in 2008 je bil državni sekretar iz kvote SLS na pravosodnem in okoljskem ministrstvu, kasneje pa še na vladni službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Vešč naj bi bil tudi v mednarodnih zadevah, član vlade je bil namreč v času, ko se je Slovenija približevala oziroma vstopala v Evropsko unijo.

V preteklosti je bil Starman član SLS, leta 2011 je v Kopru kot predstavnik liste kandidatov SLS vložil zahtevo za ponovno štetje glasov zaradi suma nepravilnosti pri delu volilnih odborov na lokalnih volitvah v koprski občinski svet. Od SLS naj bi se že pred časom odmaknil, tako da bi ministrski položaj zasedel kot strankarsko nevtralen strokovnjak.

Pričakovati je sicer, da bo premier Janez Janša danes, ko se predvidoma tudi izteče rok, državni zbor seznanil z odstopom Kozlovičeve, o novem ministrskem kandidatu pa bi lahko državni zbor odločal prihodnji teden. 

Izvršni odbor se je danes sicer tudi seznanil s Počivalškovo odločitvijo, da se ne glede na razmere v državnem zboru gospodarski minister ne bo vrnil v poslanske klopi. Kot smo pred dnevi poročali, so to možnost v vrhu SMC že dokončno izključili, saj da naj se v manjšinski koaliciji, ki ima težave zlasti z razreševanjem prvega med poslanci Igorja Zorčiča najdejo druge rešitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta