Podnebna politika v Sloveniji: Najtrši oreh bosta promet in energetika

10.08.2021 17:45
Energetika, promet in kmetijstvo so sektorji z največ izpusti toplogrednih plinov pri nas. Na prvem mestu je promet in prav v njem izpusti še vedno naraščajo, kar državo oddaljuje od ambicioznih ciljev do leta 2030.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Promet na ogljični pogon je in bo eden trših orehov. 
Sašo Bizjak

Podnebna politika Slovenije je tesno povezana z evropskimi odločitvami in 14. julija je Evropska komisija predstavila paket Pripravljeni na 55. Ta s 13 zakonodajnimi predlogi narekuje pot do evropskega cilja zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov za vsaj 55 odstotkov do leta 2030, leta 2050 pa naj bi EU dosegla podnebno nevtralnost.

Cilj je dovolj ambiciozen, se strinja večina poznavalcev, kljub temu da ne bo omejil dviga temperature na 1,5 stopinje Celzija. Če bi želeli dvig temperature omejiti na 1,5 stopinje Celzija, kar je bil prvotni namen pariškega podnebnega sporazuma, bi morala EU do leta 2030 zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za vsaj 65 odstotkov. Delitev bremena ukrepov se na države razporedi po uredbi o delitvi naporov, ki zajema izpuste iz cestnega prometa, stavb, kmetijstva in odpadkov, ne pa tudi za področje energetike, tam zadeve ureja shema trgovanja z emisijskimi kuponi (ETS), ki ima kar nekaj lukenj.

 

Delež obnovljivih virov je prenizek

Kaj torej čaka Slovenijo? Slovenija je cilje in ukrepe za obdobje 2021-2030 določila v Celovitem nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu (NEPN). Za blaženje podnebnih sprememb so do leta 2030 zastavljeni naslednji cilji: zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v sektorjih, ki niso določeni za trgovanje z emisijami, za vsaj 20 odstotkov glede na leto 2005; izboljšanje energetske učinkovitosti; doseganje vsaj 27-odstotnega deleža obnovljivih virov energije v bruto rabi končne energije. Pri deležu obnovljivih virov energije močno zaostajamo za ciljem, saj je delež v letu 2018 znašal le 21,1 odstotka in se v zadnjih dveh letih ni bistveno izboljšal. Prav energetska transformacija bo, kot kaže, najtrši oreh za Slovenijo, sploh ker država nima strategije, kaj po zaprtju TEŠ 6, ki še nima uradnega datuma, nemara pa se to lahko zgodi že leta 2024, in sicer zaradi visokih cen emisijskih kuponov.

"Najpomembnejši korak v Sloveniji je opuščanje premoga do leta 2030 in prestrukturiranje premogovniške regije, temu sledi preboj čistih energetskih rešitev - povečane investicije v energetsko prenovo naših domov, množična podpora obnovljivim virom energije, predvsem sončni energiji; tehnični potencial sončnih elektrarn v Sloveniji je skoraj dvakrat večji od sedanje proizvodnje električne energije v Sloveniji. Eni od očitnih političnih ukrepov bi lahko bili solarizacija javnih stavb, povečanje financiranja in podpora projektom za skupnostne sončne in vetrne elektrarne (model zadrug) ter tehnologije shranjevanja oziroma skladiščenja električne energije," našteva čiste scenarije Sara Kosirnik z Greenpeacea. A v praksi je napredek počasen. V Podnebnem ogledalu 2020, ki ga pripravlja Inštitut Jožef Stefan s partnerji in ki ugotavlja napredek Slovenije pri izpolnjevanju podnebnih ciljev, jasno piše, da bo Slovenija, če želi izpolniti cilje, prisiljena ambiciozneje zakorakati po poti sprememb.

Iz ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da je Slovenija vmesne cilje do leta 2020 po sektorjih v glavnem dosegla, k čemur je pomembno pripomogla tudi pandemija, ki je med drugim (začasno) močno zmanjšala izpuste iz prometa. Za doseganje zahtevnih ciljev do leta 2030 pa Celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt "v ospredje postavlja železniški promet in ukrepe trajnostne mobilnosti". Načrt bodo sicer v letih 2023 in 2024 prenovili.

 

Za prehod "s cest na železnice"

"Slovenija je, kar zadeva obstoječe obveze, blizu doseganju ciljev EU, vendar daleč od tega, kar bi res morala storiti. V času Pahorjeve vlade smo poskusili zastaviti bolj odločno politiko na področju podnebnih sprememb tudi z ustanovitvijo službe vlade za podnebne spremembe, ki je bila nato z Janševo vlado takoj ukinjena, obenem pa je bila Pahorjeva vlada tudi v največji meri odgovorna za ekonomsko-energetsko-podnebno polomijo, ki se ji reče TEŠ 6," komentira nekdanji minister za okolje, prostorski sociolog dr. Pavel Gantar, ki opozarja, da je promet najtežje obvladljiv sektor, kar zadeva zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov.

Dalje: "Odločna preusmeritev medkrajevnega potniškega prometa in seveda tudi tovornega bi lahko veliko prispevala. Enako velja za pospeševanje javnega prevoza v mestih. Zaradi razpršene poselitve zlasti izven glavnih koridorjev bo naloga toliko težja, zato se bomo morali zanašati tudi na osebna vozila, ki ne bodo uporabljala ogljikovih goriv. V zvezi z organizacijo in dostopnostjo do javnih storitev v prostoru (od šol, lekarn, pošte do trgovine in podobno) bo treba ustaviti nadaljnje ukinjanje v odročnih krajih in s tem povečevati potovalne razdalje ter razviti oblike integrirane ponudbe storitev. Recimo: trgovina, pošta, banka, lekarna v integrirani ponudbi tudi s franšizami ... Potrebna bo usmerjevalna in finančna vzpodbuda države."

Tudi Sara Kosirnik poudarja, da bodo obvezni investicije v bolj trajnostni model transporta "s cest na železnice", zmanjšanje števila avtomobilov z notranjim izgorevanjem in elektrifikacija prometa, ki pa naj se uveljavi hkrati z nadgradnjo in razširitvijo železnic in kolesarskih prog.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta