Podobno kot Janša očitno razmišljajo policisti: Dva protestnika že vabljena na zaslišanje

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
18.06.2020 09:09

Še šest jih postopek še čaka. Zaradi domnevnih groženj, plakata Smrt janšizmu, v katerem predsednik vlade vidi grožnjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so v plakatu zaznali grožnjo, nanj opozorili oškodovanca, ta pa je podal predlog za pregon. 
Robert Balen

Po družbenih omrežjih je zaokrožilo vabilo enemu od protestnikov, ki ga v vlogi osumljenca kaznivega dejanja grožnje vabijo na zaslišanje na ljubljansko policijsko postajo. Povod za zaslišanje je transparent "z zapisano vsebino grožnje predsedniku vlade med izvedenimi javnimi shodi na Trgu republike v Ljubljani", piše v vabilu. Gre za transparent Smrt janšizmu, ki so zmeraj pogostejši na petkovih protestih. Po protestih pred tednom dni se je Janez Janša na twitterju odzval z objavo slike plakata in pripisom: "Organizirana grožnja s smrtjo ob podpori SD, LMŠ, Levice, RTV Slovenije, 24ur in Državnega tožilstva RS. Ni leto 1945, ampak Slovenija, 2020 - 21. stoletje." Da pomeni omenjeni napis grožnjo s smrtjo njemu neposredno, je Janša sicer izjavil že večkrat.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1271484266468311042{/twitter}
​Podobno kot Janša očitno razmišljajo policisti. "Ljubljanski policisti so med spremljanjem zbiranja ljudi na javnem kraju neposredno zaznali transparente z vsebino, ki je lahko sporna tako z vidika izražanja grožnje, javnega spodbujanje sovraštva, razžalitve in podobno. V primerih, ko je bilo iz zapisane vsebine transparenta mogoče ugotoviti razloge za sum, da obstajajo elementi kaznivega dejanja, se te v skladu z določili zakona o nalogah in pooblastilih policije avdio in video dokumentira, v posameznih primerih pa se je sporne transparente tudi zaseglo," razlaga Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi s področja kriminalitete. In dodaja, da je policija v teh primerih neposredno sama ugotovila razloge za sum, da je
bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja na predlog oškodovanca. "O zaznavi je bil seznanjen oškodovanec, ki je predlog za pregon tudi podal," še pojasnjuje Menegalija. Kaznivo dejanje grožnje je namreč delikt, ki se preganja na predlog oškodovanca. Na vprašanje, kdo je podal predlog za pregon, pa vrh policije odgovarja, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo dati odgovora.
"Policija je identiteto oseb ugotavljala skladno z določili zakona o nalogah in pooblastilih policije neposredno na kraju in preko video posnetkov," pa na vprašanje, kako so ugotovili, kdo naj bi bili osumljenci domnevnih groženj, odgovarja Menegalija.
Trenutno zaradi spornih plakatov ljubljanski policisti vodijo postopek zoper osem oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje. Do sedaj so dvema osebama izdali vabilo. Za navedeno kaznivo dejanje je po kazenskem zakoniku zagrožena denarna kazen ali zapor do šestih mesecev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta