(POGLED) Volitve bodo pometle z malimi igralci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vsi novinarji in komentatorji pravijo, da je premier Šarec "presenetljivo" odstopil. Zakaj "presenetljivo"? Ker mu v resnici ni bilo treba? Roko na srce, Šarec bi lahko nadaljeval z manjšinsko vlado. In to ne glede na to, da se je za odstop najprej odločil finančni minister, da je vlado kot minister nameraval zapustiti tudi Erjavec in da je Erjavca nadomestila lažje vodljiva, a šibkejša Pivčeva. In ne glede na morebitne spremembe, viharje in orkane, ki morda šele prihajajo.
Šarec bi lahko nadaljeval zato, ker ima podporo vseh tistih, ki jim je jasno, da naslednjih volitev ne bodo preživeli. Vsaj najverjetneje jih ne bodo. V tej kategoriji so SAB, SMC in SNS. In morda še kdo. Nove volitve, najverjetneje majske, bodo preživeli samo veliki politični igralci. Kamor Šarec trenutno še spada.
Ta "še" je po mojem tudi najverjetnejši razlog za Šarčev odstop. Kljub vseobčemu podcenjevanju se je Šarec izkazal ne samo kot relativno sposoben politik, temveč tudi kot politik, ki odlično obvlada kalkulativni um. Posebej takrat, ko gre za njegovo stranko. In za njega osebno. Izkazal se je kot politik, ki racionalno kalkulira. Čeprav je nekajkrat zaigral užaljenega malega pavliho.

Andrej Petelinšek
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta