Poklukar se zavzema, da bi jeseni in pozimi cepljeni lahko obiskovali pouk v živo, restavracije, nakupovalna središča ...

A.L.
20.07.2021 10:00
V Sloveniji so v ponedeljek ob 1734 PCR testih potrdili 88 okužb z novim koronavirusom, je na spletni strani objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). To je največ potrjenih okužb na dan po 17. juniju. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb znaša 54, število aktivnih primerov pa se je po oceni NIJZ zvišalo na 799.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V ponedeljek so opravili tudi 27.712 hitrih antigenskih testov, pozitivne izide pa potrjujejo še s PCR testi. Po podatkih NIJZ je 14-dnevno število potrjenih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev 37.

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo doslej cepljenih 875.816 oseb, z vsemi pa 769.877, še poroča spletna stran NIJZ.

Za primerjavo - pred natanko tednom dni so opravili 1846 PCR-testov in potrdili 84 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je takrat znašal 4,6 odstotka. Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je takrat povedala, da je pri nas zelo veliko uvoženih primerov okužbe, velik delež je tudi uvoženih skupkov, to pomeni, da ljudje, ki se okužijo v tujini, doma okužijo še svojce, prijatelje in druge bližnje. 

Na Twitter profilu UKC Ljubljana so včeraj potrdili, da je bila zaradi težkega poteka covida na oddelku intenzivne terapije obravnavana starejša mladoletnica. Zdravljenje je bilo uspešno zaključeno.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci znova pozval k cepljenju in poudaril, da se zavzema za to, da bi vsi, ki so cepljeni, tudi jeseni in pozimi, ko praktično nezadržno pričakujemo širitev delta različice, lahko uporabljali javni prevoz. Prizadeva si, da bi cepljeni v šolah in fakultetah lahko spremljali pouk v živo, da bi lahko obiskovali gledališča, restavracije, hotele. Cepljeni bodo lahko šli v nakupovalna središča, lahko bodo obiskali svojce v domovih za starejše, je našteval Poklukar.

Robert Balen

"Delta različica novega koronavirusa je tukaj, zato moramo hipno prilagajati ukrepe. Strokovnjaki širom sveta so si edini, da je cepivo edina zaščita," dodaja.

Minister je pojasnil, da je epidemija močno prizadela finančno situacijo države. "Doslej smo za hitre teste namenili preko 50 milijonov evrov, za PCR teste skoraj 70 milijonov evrov. Za testiranja smo dali 120 milijonov evrov. Beležimo preko 15.000 hospitalizacij zaradi covida-19, ki so nas stale okoli 200 milijonov evrov," je našteval Poklukar. 7700 pacientov je bilo doslej zdravljenih z zapleti, 2600 jih je bilo zdravljenih v enotah za intenzivno terapijo, 1200 jih je bilo obravnavanih na ventilatorjih.  

Od 23. avgusta bo po novo sprejeti uredbi testiranje samoplačniško, razen za določene izjeme. Mednje sodijo osebe, ki lahko povzročijo širjenje covida s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje, ter osebe, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

Cene samoplačniškega testiranja po novem ne bodo smele preseči 12 evrov. Poklukar je obenem napovedal, da bodo v šolah še naprej izvajali samotestiranje s hitrimi antigenskimi testi, način pa bodo določili skupaj z ministrstvom za izobraževanje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta