Med vikendom 1364 oseb na meji ni dokazalo, da izpolnjujejo pogoj PCT. Kaj sledi v takem primeru?

STA, Va
19.07.2021 12:06
Tudi zaradi preverjanja izpolnjevanja pogojev za vstop in izstop iz države je bil konec tedna močno povečan promet na večini mejnih prehodov s Hrvaško.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna.
Andrej Petelinšek

Minuli konec tedna na mejnih prehodih 1364 ljudi ni predložilo dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT za prehod meje. Policisti so jim izdali obrazce o seznanitvi z ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni in s postopkom odreditve karantene. Obravnavali so tudi dva primera ponarejenih PCR-testov, so pojasnili na policiji.

Če oseba prej omenjeni obrazec podpiše, njene podatke posredujejo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki vodi evidenco o karanteni. Če pa izjave ne podpiše, se podatki pošljejo ministrstvu za zdravje, ki izda odločbo o karanteni na domu.

V Sloveniji namreč od četrtka velja novi odlok o prehajanju meje, ki ukinja seznam držav in izenačuje pogoje za vstop. V Slovenijo lahko po novem vstopijo vsi, ki predložijo dokazilo o negativnem PCR ali hitrem testu, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa ne starejši od 48 ur. Veljajo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šestih mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike.

Tisti, ki dokazil ne predložijo, morajo v desetdnevno karanteno. Ta se lahko prekine peti dan z negativnim PCR-testom. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji se vstop v državo dovoli, a se jih napoti v karanteno, če dokažejo, da imajo zagotovljen prostor, kjer bodo prestajali karanteno; če tega nimajo, se jim vstop v Slovenijo ne dovoli.

Tudi zaradi preverjanja izpolnjevanja pogojev za vstop in izstop iz države je bil konec tedna močno povečan promet na večini mejnih prehodov s Hrvaško, vozniki so ponekod za prestop meje čakali tudi več kot dve uri. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta