Poklukar sporočil, zakaj večina ukrepov ostaja nespremenjenih, omenja tudi nedavno dogajanje v okviru športnih dogodkov

A.L., STA
27.05.2021 10:04
V Sloveniji so v sredo ob opravljenih 4012 PCR testih potrdili 365 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih, ki jih je na Twitterju objavila vlada, se v bolnišnicah zdravi 265 covidnih bolnikov, od tega jih 79 potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrli so trije covidni bolniki. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 288.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Delež pozitivnih PCR testov je bil v sredo 9,1-odstoten, kar je približno toliko kot dan prej. Sicer pa so opravili še 29.583 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR testiranjem.

Število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je v primerjavi z dnevom prej zmanjšalo za 12, šest manj jih je na oddelkih za intenzivno nego.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se v primerjavi s podatki, ki so jih sporočili v sredo, ko je znašalo 287, ni bistveno spremenilo.

Pred natanko tednom dni so opravili 3852 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 358 okužb, pozitivnih je bilo torej 9,3 odstotka testov.

Premier Janez Janša je včeraj v DZ dejal, da glede na število precepljenih, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja in bo lahko država prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena. Pred sabo vidi leto okrevanja, ki bo hitrejše od povprečja članic EU.

Vlada še ni sprostila vseh ukrepov za zajezitev epidemije

Vlada kljub izpolnjenim pogojem za prehod v zeleno fazo na včerajšnji seji še ni sprostila vseh ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Veljavnost večine omejitev je podaljšala do 6. junija.

V veljavi tako ostajajo omejitve pri ponujanju kulturnih storitev, kolektivnem uresničevanju verske svobode in javnem prevozu. Prav tako še vedno velja omejitev zbiranja ter obveznost nošenja mask v zaprtih prostorih in razkuževanja rok. V večstanovanjskih stavbah morajo biti še vedno nameščeni razpršilniki za razkuževanje rok.

Dvigujejo se nagrade dijakom in študentom za obvezno opravljanje prakse

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na vladni novinarski konferenci povedal, da se bodo nekateri zneski za dnevnice, regres za letni dopust, jubilejne nagrade in potne stroške nekoliko spremenili. Višina letnega regresa se dviga na 1.050 evrov, ta bo morda izplačan v dveh delih (prvi del 4. junija, drugi del pa z majsko plačo v juniju). Regres za prehrano med delom po novem znaša 4,30 evra, doslej je bil 3,99 evra, dnevnice za službena potovanja se nekatere segmentirajo, zdaj obstajajo trije razredi tovrstnih dnevnic, je povedal Koritnik.

Dvigujejo se tudi nagrade dijakom in študentom za obvezno opravljanje prakse. Dijaki bodo odslej dobili 86 evrov, študenti pa 172 evrov.

Pri jubilejni nagradi se po novem upošteva tudi delovna doba pri koncesionarjih, ki upravljajo v mreži javne službe. Dnevnice za službena potovanja, jubilejne nagrade itd. se bodo po novem enkrat letno uskladile z rastjo cen življenjskih potrebščin. 

Tri regije ostajajo rumene

Minister za zdravje Janez Poklukar je izpostavil, da ima kljub ugodni epidemiološki situaciji veliko prošnjo za vse prebivalke in prebivalce. "Prosim vas, da še naprej spoštujete vse preventivne ukrepe: razdaljo, razkuževanje, maske, kihamo in kašljamo v rokav, ostanimo doma, če zbolimo." Tri regije ostajajo rumene, zato večina ukrepov ta teden ostaja še enakih, kot prejšnji teden. "Na podlagi rezultatov, ki jim bomo sledili v naslednjem tednu, pa bomo ponovno odločali in nadalje sproščali ukrepe."

"Kar se tiče nedavnega dogajanja v okviru športnih dogodkov, naj pojasnim, da sem sam močan podpornik slovenskega športa. Rad navijam, pa vendarle prosim vse udeležence športnih dogodkov, da podporo slovenskim športnikom izražajo ob upoštevanju varnostne razdalje in nošenja mask. Naj navijanje ob športnih dogodkih da zagon športnikom, ne pa virusu," je opozoril.

Minister je izpostavil tudi, da je vlada sprejela pomembno odločitev za zdravstvo. "Sprejela je splošni dogovor za pogodbeno leto 2021. V letošnjem letu smo posebno pozornost namenili področjem, ki so bila podhranjena že pred epidemijo, to pomanjkanje pa se je v zadnjem letu le še bolj pokazalo. Na prvem mestu je področje duševnega zdravja otrok in mladostnikov. Temu področju smo zato namenili dodatnih 2,2 milijona evrov v deležu iz obveznega zdravstvenega zavarovanja."

Pogosto so posteljne kapacitete za pedopsihiatrijo zato rezervirane tudi na oddelkih za odrasle, kar po ministrovih besedah ni prav. Zato povečujejo dostopnost do urgentnih obravnav otrok in mladostnikov, povečujejo tudi število ekip specialistične pedopsihiatrične ambulante v pediatrični kliniki UKC Ljubljana, in sicer za dve ekipi. "Hkrati zagotavljamo dodatnih 50 odstotkov posteljnih kapacitet za primere na psihiatrični kliniki Ljubljana. Širi se tudi program v centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov in sicer zagotavljamo dodatnih šest ekip." Program širijo tudi v Zavodu Dornava.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta