Poleg izredne še ena redna uskladitev pokojnin?

Tanja Fajnik Milakovič
27.05.2021 15:35
Z izredno uskladitvijo v višini 3,5 odstotka bodo popravljene stare krivice. Poleg tega sindikat upokojencev v tem letu zahteva še eno redno uskladitev, v višini enega odstotka do konca septembra.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V sindikatu upokojencev pričakujejo, da se bodo pokojnine letos izredno uskladile v višini 3,5 odstotka. Ob tem poudarjajo, da s to izredno uskladitvijo ne bodo odpravljene vse posledice neusklajevanja.

Posegi v pokojninski sistem niso bili le v času varčevanja, ko je bil sprejet ZUJF, ampak se nadaljujejo tudi v tem mandatu vlade. "V sistemsko ureditev usklajevanja pokojnin, ki naj bi se opravila v februarju 2021 na podlagi znanih podatkov o rasti plač in življenjskih stroškov, je vlada namreč posegla z zakonom o izvrševanju proračuna, ki ga je državni zbor potrdil, in sicer da bo redna uskladitev v letu 2021 znašala 2,5 odstotka, kar je bilo utemeljeno s tem, da bi bila uskladitev po pokojninskem zakonu letos neupravičena, češ da so v masi izplačanih plač v letu 2020 všteti tudi izplačani dodatki v razmerah razglašene epidemije covida-19, kar je povprečno plačo nerelevantno zvišalo. Vlada je zato predlagala za odstotek nižjo uskladitev pokojnin po svoji presoji, odločitev torej ni temeljila na podatkih o dejanski rasti plač v letu 2020 in tudi ne na podatkih o višini plač za dodatke zaradi posebnih pogojev dela v razmerah epidemije," pojasnjuje Francka Ćetković, predsednica sindikata.

Po pokojninskem zakonu ter na podlagi objavljenih podatkov statističnega urada o rasti plač v letu 2020 (5,8 odstotka) in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v letu 2021 (deflacija 0,1 odstotka) bi se pokojnine morale redno uskladiti za 3,5 odstotka. Redna uskladitev pokojnin se mora tako opraviti še v višini enega odstotka, menijo v sindikatu. O tem je razpravljal tudi svet Zpiza in sprejel enak zaključek.

"Od vlade zahtevamo, da s potrebnimi zakonskimi ukrepi zagotovi, da se redna uskladitev pokojnin v letošnjem letu opravi še za en odstotek, in to najkasneje do 30. septembra. Nespoštovanje sistemskega zakona o pokojninsko-invalidskem zavarovanju, poljubno spreminjanje določil, ki vplivajo na višino pokojnin, povzročata pri upokojencih negotovost, strah pred prihodnostjo, pri mladih pa dvom o sistemu obveznega pokojninskega zavarovanja," dodaja Ćetkovićeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta