Policija že pred glasovanjem v DZ pripravljena na varovanje Jožefa Horvata. Policija: To je običajna praksa

Elizabeta Planinšič
31.03.2021 13:52
Hkrati naj bi bili že spisani dokumenti, ki bi Igorju Zorčiču odrekli varovanje, ki mu pripada na funkciji predsednika državnega zbora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladajoča koalicija je bila tako prepričana v svoj uspeh ob včerajšnjem glasovanju, da je vrh policije že izdal navodila, kako varovati Jožefa Horvata kot predsednika državnega zbora.
Robert Balen

Vrh policije je, kot poroča 24ur.com, to informacijo pa so nam potrdili tudi naši viri, izdal odredbo, s katero naj bi bilo poskrbljeno za varovanje Jožefa Horvata kot novega predsednika državnega zbora, še preden je bilo v državnem zboru opravljeno glasovanje, s katerim pa vladajoči koaliciji kasneje ni uspelo razrešiti Igorja Zorčiča z mesta predsednika državnega zbora. Hkrati je bila pripravljena tudi že dokumentacija, s katero se Zorčiču odreče varovanje. Predsednik državnega zbora je namreč ena od najbolj varovanih oseb v državi - takšno varovanje pripada še predsedniku republike in predsedniku vlade. Fizično policijsko varovanje pa pripada še vsem trem "državotvornim" ministrom, kot jih radi imenujejo, to je ministroma za zunanje in notranje zadeve ter ministru za obrambo. Aktualna vlada pa je med varovane funkcionarje dodala še podpredsednike vlade. 

"Obveščamo vas, da je Državni zbor RS, dne 30. 3. 2021, za novega predsednika državnega zbora imenoval Jožefa Horvata," citirajo na portalu 24ur.com dokument, ki naj bi ga bil podpisal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Poleg tega dokumenta naj bi bil spisan tudi dokument, s katerim se Zorčiču odreka varnostnika, pa tudi varovanje na njegovem domačem naslovu. Napisana pa naj bi bila tudi navodila, katere podatke naj v zvezi z varovanjem zberejo na Policijski upravi Murska Sobota, na območju katere živi poslanec NSi Horvat, da bodo lahko ustrezno varovali njegov dom.

A kot rečeno, Zorčič je ostal predsednik državnega zbora, saj je vladajoči koaliciji zmanjkal en glas. Potrebovali so jih 46, za razrešitev Zorčiča pa je bilo 45 poslancev.  

Zakaj so tako pohiteli, smo povprašali tudi vrh policije. Maja Ciperle Adlešič, predstavnica policije za odnose z javnostmi,  uvodoma pojasnjuje, da namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak ne pripravlja dokumentov o uvedbi varovanj. Te pripravlja Center za varovanje in zaščito Generalne policijske uprave. Ta dokument je podlaga za uvedbo varovanja varovane osebe, ki se prične izvajati nemudoma ob imenovanju na varovano funkcijo. "Brez omenjenih dokumentov začetek in konec varovanja ni mogoč, saj pomenijo pravno osnovo same uvedbe in preklica varovanja. Center za varovanje in zaščito vedno predhodno pripravi dokumente glede na urnik in vsebino sej v DZ ob imenovanju oseb na funkcijo, ki se varujejo. Da se zadeve pripravlja vnaprej, je običajna praksa in to ne velja samo za izpostavljen primer. Namreč le tako so policisti lahko pravočasno seznanjeni in pričnejo z vsemi ukrepi varovanja," še pojasnjuje Ciperle Adlešičeva. "V skladu z načrti varovanja se predhodno pripravijo tudi osnovni ukrepi osebnega in preventivno  –  operativnega  varovanja. Izključni  namen tovrstnih aktivnosti policije  je v pravočasni pripravi na izvajanje vseh potrebnih operativnih nalog, nikakor pa ne gre za vnaprejšnja predvidevanja. Ker do sprememb varovanja ni prišlo, pripravljeni dokumenti niso bili podpisani in tudi ne poslani enotam," še dodajajo na policiji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta