Težke besede pred glasovanjem v DZ: Grožnje z volitvami kot zgodbe za lahko noč, nekateri bodo na glavah nosili vrečke

M.R.
31.03.2021 11:55
Včerajšnje glasovanje o predlogu za razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča še vedno odmeva v javnosti. Vladajoča koalicija namreč za svoj predlog ni dobila potrebnih 46 glasov, čeprav je vodja poslanske skupine največje koalicijske stranke SDS Danijel Krivec trdil, da imajo te glasove zagotovljene.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Zorčič za zdaj ostaja presednik državnega zbora.
Robert Balen
Vodja poslanske skupine SDS Danije Krivec.
Robert Balen

Danijel Krivec je tudi razložil predlog za razrešitev. Povedal je, da razrešitev predlagajo zaradi spremenjene sestave poslanske skupine SMC, iz katere je Igor Zorčič pretekli teden izstopil skupaj z vodjo poslanske skupine Janjo Slugo in poslancem Branislavom Rajićem. "Ker je javno napovedano oblikovanje nove poslanske skupine, ki ne bo del koalicije, to spreminja tudi položaj dosedanjega predsednika državnega zbora, zato predlagamo njegovo razrešitev," je povedal Krivec in se nato Zorčiču zahvalil za vodenje državnega zbora in mu zaželel uspešno delo "na novi poti". 

Zorčič: Nisem mogel mirno gledati

Nato je besedo dobil tudi Zorčič, ki se z navedenim razlogom ni strinjal. "Zavedati se moramo, da koalicija, kakršno smo imeli leta 2020, ne obstaja več, da pravzaprav ene stranke ni več, to je DeSUS, da ena stranka premore le še pol poslancev, kot jih je premogla leta 2020, da imamo tudi v vladi ministre, ki niso člani koalicijskih partneric, vsaj tako zatrjujejo," je dejal. 

Zorčič je pojasnil razloge za izstop iz SMC.
Robert Balen

Navedel je še nekaj razlogov za izstop iz koalicijske stranke. Dejal je, da vlada ignorira zakone, ki so bili sprejeti v DZ, "naj bo to PKP 7, zakon o Slovenski tiskovni agenciji, zakon o državnem tožilstvu". "Skratka, kot predsednik državnega zbora pač nisem mogel tega mirno gledati in prenašati in sem zato potegnil določene konsekvence, tudi če bom moral zaradi tega danes zapustiti funkcijo predsednika državnega zbora," je zaključil. 

Bandelli: Janša verjetno ne bo nikoli odstopil

Poslanec SAB Marko Bandelli.
Robert Balen

Poslanec SAB Marko Bandelli je govoril o napovedi predsednika NSi Mateja Tonina, da bo novi predsednik DZ postal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Ta je dan pred glasovanjem izrazil svoje mnenje, da bi lahko sledile predčasne volitve, če ne bo izvoljen za novega predsednika DZ. "Zanimivo, ko smo k predčasnim volitvam pozivali v opoziciji, smo ogrožali državo in ovirali boj z epidemijo, zdaj pa enak manever uporablja kar koalicija sama. Zarečenega kruha se največ poje, kajne. Zelo dobro vemo, da lahko predčasne volitve sproži le odstop predsednika vlade, ta pa se verjetno nikoli ne bo zgodil. Grožnje z njimi so, če se pošalim, le zgodbe za lahko noč," je menil Bandelli.

Golubović: Igor Zorčič je kaznovan

Ljubljana, Vila Podrožnik. Posvetovanja predsednika republike Boruta Pahorja z vodji poslanskih skupin o možnem kandidatu za mandatarja. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Brane Golubović Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

O Toninovi napovedi je govoril tudi vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. "Skrbi nas, ko podpredsednik vlade na javnem mediju vehementno pove, da bo naslednji predsednik državnega zbora Jožef Horvat. Ne reče – v Novi Sloveniji bomo predlagali. On reče – bo. In to je stanje po enem letu. Ta vlada uzurpira vse, ta vlada določa, kdo bo kaj, in ta vlada, ko je treba, kaznuje. In Igor Zorčič je kaznovan," je povedal. 

Nadaljeval je, da ne bi imel težav, če bi koalicija novega predsednika DZ predlagala s 46 podpisi. "Ne, vladna koalicija pride z 38 glasovi in toliko jih ima, kar je manj od realne prave opozicije. In zato, če bi spoštovali to hišo, če bi vedeli, kaj je delitev oblasti, bi se izvolitev predsednika državnega zbora v situaciji, ko nihče nima večine, vsaj na papirju, zgodila dogovorno. Pa se ne. Podpredsednik vlade Matej Tonin pove državnemu zboru, kdo bo predsednik te hiše. In vi to netite. Kaj pa boste drugega, saj vam je podpredsednik vlade rekel, kaj bi bilo šele, če bi vam predsednik vlade kaj takega rekel. Potem niti glasovanja po vsej verjetnosti ne bi imeli," je še dodal. 

Sluga: Vlada si želi vse niti v svojih rokah

Janja Sluga vodi novo poslansko skupino nepovezanih poslancev.
Robert Balen

Da si želi vlada držati "vse niti, vse vzvode v svojih rokah", je govorila tudi Janja Sluga, ki od včeraj vodi novo poslansko skupino nepovezanih poslancev. V njej je poleg nje, Zorčiča in Rajiča tudi poslanec Jurij Lep, ki je pretekli teden izstopil iz stranke DeSUS. Povedala je, da je bil s strani vlade pritiskov deležen tudi predsednik DZ Zorčič. "Večkrat. Ponavljajoče. Zahteve po sklicevanju sej, zahteve po določeni časovnici, zahteve po nesklicevanju sej in tako dalje in tako dalje. Kolega Zorčič se je temu uspešno upiral. Vse to nakazuje na namero, da se seveda z njegovo zamenjavo sprosti tudi ta pot. Da bo ta hiša, ki bi morala biti najvišje telo, iz katere se imenujejo ministri, ki odgovarjajo tej hiši in ne obratno, da postane podrejena, niti ne toliko vladi kot njenemu predsedniku, ki si je seveda zamislil, da bo s prosto roko še vedno poleg vsega ostalega vodil tudi to," je dejala in zaključila, da "kdor ceni svojo funkcijo in način, kako je bil na njo izvoljen, mu to lahko prižge vse alarme, razmisli trezno in seveda ugotovi, da česa takega ne more podpreti".

Möderndorfer: Kar ste vi naredili z 38 podpisi, je nezaslišano

Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer

Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer pa je dejal, da bi morala odstopiti vlada. "Ta vlada niti ne spoštuje zakonov, ki jih je sama predlagala oziroma jih je ta državni zbor sprejel. Zato je kvečjemu ta vlada prej tista, ki bi morala odstopiti kot pa predsednik državnega zbora. Koaliciji pa svetujem za dobro bodočnosti tega hrama, lepo vas prosim, bodite vsaj gospodje in to naredite tako, kot se to dela - zberite večino. Če je predsednik vlade rekel, da je konstruktivna nezaupnica ničvredna in navadno norčevanje, ker je samo 39 podpisov, je to, kar ste vi naredili z 38 podpisi, nezaslišano," je zaključil. 

Perič: Spoštujmo standarde, ki so jih postavili številni pred nami

Novi vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič.
Robert Balen

Poslanec SMC Gregor Perič je izrazil spoštovanje do Zorčiča. Nato pa je tudi on, podobno kot Krivec, pojasnil, da je njegova menjava potrebna zaradi novih razmerij v državnem zboru. "Kot rečeno, to danes ni ocena dela predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ampak to je posledica oziroma praksa nekih drugačnih, spremenjenih razmerij oziroma nekih drugačnih večin. Saj vlada ne predlaga njenega umika, poslanci smo to naredili. In dajmo, prosim, spoštovati te standarde, ki jih nismo mi postavljali, ampak so jih postavili številni pred nami, če želimo," je zaključil svoj govor. 

Trček: Nekateri boste vrečke na glavi nosili

Poslanec SD Franc Trček
Robert Balen

Še pred njim pa je govoril poslanec SD Franc Trček, ki je ocenil, da bi morali spremeniti pravila, po katerih bi predsednika DZ izvolili s 60 glasovi. "Ker to je prvi med 90, ki skrbimo za ustavnost," je dejal. Menil je, da bi moral Horvat zavrniti svojo kandidaturo za predsednika DZ. "S tem bi NSi mogoče trasirala neko pot v neko bodočo veliko koalicijo, ki jo verjetno potrebujemo, da enkrat zakopljemo ta, ne vem, kulturni boj, ki ga vlečemo od 80. let 19. stoletja, ampak se bojim, da se to žal ne bo zgodilo," je dejal. Na koncu pa je zaključil: "Veste, na srečo prihajam iz družine z dolgoživimi ženskami. V stotih letih je to ljudstvo preživelo marsikaj, bomo tudi to Janšo preživeli, ne se bati. Nekateri boste pa vrečko na glavi nosili." 

Rajić: Toninova napoved priča o arbitrarnem in nedemokratičnem političnem vzdušju

Branislav Rajić
Robert Balen

Govoril je tudi poslanec Rajić, ki je ocenil, da je "Slovenija v situaciji, v kateri se zaradi teh interesov ignorira našo zakonodajo, prihaja do neizvajanja zakonov in so ogroženi temelji demokratične države, med katere sodita delitev oblasti in svoboda medijev". Toninova napoved, da bo bodoči predsednik Horvat, po njegovih besedah predstavlja dejstvo, ki priča o "povsem arbitrarnem in nedemokratičnem političnem vzdušju". To po njegovem mnenju tudi predstavlja povsem "jasno sporočilo": "O vsem se odloča v kabinetu vlade."

Krivec: Izstop iz koalicije je zadosten razlog

Na koncu je še enkrat govoril Krivec, ki je dejal, da je Zorčičev prestop izven koalicije "zadosten razlog, da se gre v primeren postopek in to je ta postopek, ki ga imamo pred sabo in zato, da ne obremenjujemo državnega zbora, poslancev, z nekimi dodatnimi izrednimi sejami, smo to dosti elegantno speljali, takrat, ko so bile zadeve jasne". Na koncu pa je dejal, da se zadeva "vedno pretehta na glasovanju"

Predlog za razrešitev Zorčiča je sicer dobil 45 glasov, dva glasova sta bila neveljavna. Stranke LMŠ, SD, SAB in Levica pa se glasovanja niso udeležile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta