Policijsko posredovanje na protestih: Sindikata terjata pojasnila in preiskavo, torkovo ravnanje policije morda del parlamentarne preiskave

07.10.2021 16:17
Da so se v javnosti pojavili izraženi dvomi v policijsko ravnanje na torkovih protestih, pravita oba policijska sindikata. Eden terja odgovore od generalnega direktorja policije, drugi preiskavo s strani varuha človekovih pravic
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policijska sindikata sta odgovornost za kritizirano policijsko ravnanje na protestih uperila v vodstvo policije. 
Robert Balen

Po torkovih protestih v Ljubljani sta se oglasila tudi oba policijska sindikata. Kot je pojasnil Kristjan Mlekuš iz Sindikata policistov Slovenije (SPS), na podlagi velikega števila vprašanj članov ter zaposlenih v policiji, javnosti ter sledenja socialnim omrežjem ugotavljajo, da so se v javnosti pojavili izraženi dvomi in vprašanja, ali je policijsko vodstvo varovanja javnega shoda in Vrha EU-Zahodni Balkan res sprejemalo ter policistkam in policistom odrejalo nepristranska, strokovno utemeljena in zakonita navodila in ukaze tako glede uporabe pooblastil kot prisilnih sredstev. Ker je mogoče na podlagi videnega in slišanega ugotoviti številna neskladja in interpretacije istega dogodka, SPS predlaga, da se nemudoma uvede neodvisna preiskava, ki naj bi jo opravil varuh človekovih pravic. "Takšna preiskava neodvisnega organa je po naši oceni nuja tudi zaradi zaščite ugleda policistov, ki so se neposredno srečevali z ljudmi na ulici in so zaradi (morebitnih) nezakonitih, nestrokovnih ali netaktnih ukazov operativnega štaba oziroma vodstva policije, v tem trenutku neutemeljeno podvrženi veliki kritiki javnosti."

Policijski sindikat Slovenije (PSS) pa je na generalnega direktorja policije dr. Antona Olaja naslovil zahtevo, da jim pojasni, kako je potekalo poveljevanje oziroma odrejanje ukazov na omenjenih protestih. "Generalni direktor policije dr. Anton Olaj vodi delo generalne policijske uprave. V skladu z zakonom o organiziranosti in delu policije usmerja in usklajuje delo policijskih uprav na področju javnega reda in miru v primerih, ko je potrebno usklajeno delovanje na širšem območju ali ko naloge presegajo kadrovske, strokovne, materialne in organizacijske zmožnosti policijskih uprav. Na podlagi tega je pravno in dejansko, za vse ukrepe in aktivnosti policistk in policistov na protestnem shodu odgovoren generalni direktor policije dr. Anton Olaj. Glede na to, da se v javnosti vrstijo kritike in zgražanje nad posredovanjem policistk in policistov na tem protestnem shodu, vsem pojasnjujemo, da je tako za vse posledice, ki so nastale na protestnem shodu zaradi ukrepanja policistov, odgovoren generalni direktor policije, dr. Anton Olaj, kot tudi za upad ugleda in dostojanstva, ki sta pravici, ki jih uživajo policisti v delovnem okolju," pojasnjujejo v PSS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta