Policisti opozorili na neprimerne maske, Hojs: do pomote je prišlo v eni od 111 policijskih postaj, sindikat navedbe ministra zavrača

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
12.04.2020 15:21

Sindikat od notranjega ministrstva in vodstva policije zahteva takojšen umik dobavljenih neprimernih mask. Minister najprej prst usmeril v bivše vodstvo notranjega ministrstva in policije, zdaj v sindikat, da ta očitno želi zdraho

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti na terenu zaščitno opremo nujno potrebujejeo. Tokrat so, tako sindikat, dobili neustrezne zaščitne maske.
Andrej Petelinšek

Sindikat policistov Slovenije je na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in v. d. generalnega direktorja policije Antona Travnerja naslovil zahtevo za takojšen umik dobavljenih "zaščitnih" mask. Kot je na Facebook strani sporočil predsednik sindikata Kristjan Mlekuš, so jih policisti obvestili, da so prejeli v uporabo neustrezno zaščitno opremo, ki ne nudi zaščite v zvezi s preprečevanjem okužbe in omejevanjem širjenja koronavirusa. Gre za zaščitne maske proizvajalca VWR z oznako produkta 113-0713.
{twitter}https://twitter.com/aleshojs/status/1249260820489474049{/twitter}
"Že na prvi pogled se zaradi izredne prosojnosti materiala poraja sum v učinkovitost in ustreznost navedenih zaščitnih mask. Pri preverjanju standarda zaščite za te maske je bilo ugotovljeno, da sploh ne gre za zaščitne oziroma kirurške maske, temveč za tako imenovane higienske maske, ki so namenjene uporabi v prehrambni in trgovski industriji za zaposlene, ki so v stiku s hrano (priprava, prodaja). Navedene maske so namreč dvoslojne, prav tako pa niso opremljene s ustreznimi certifikati glede propustnosti materiala, kot to velja za kirurške in respiratorne maske," pojasnjujejo v sindikatu, ogorčeni, da je delodajalec policistom na terenu, "ki takoj za zdravstvenim osebjem sodijo v najbolj izpostavljene in ogrožene skupine, opremil s higienskimi maskami, ki so namenjeni za uporabo v prehrambni industriji, nikakor pa niso namenjene zaščiti zaposlenih pred možnimi okužbami."
"Kot izpostavljena poklicna skupina ne moremo pristajati na zagotovitev higienskih mask za policistke in policiste po načelu 'vsaj nekaj je bolje kot nič'!" zaključujejo v sindikatu in terjajo takojšen umik neustrezne zaščitne opreme.
Hojs se je na zapis policijskega sindikata odzval na družbenem omrežju Twitter in zagotovil, da bo policistom zagotovil ustrezno zaščitno opremo, če se bodo zdajšnje maske izkazale za neustrezne. Kot je dodal, maske policistom niso bile dodeljene iz nabav v zadnjih dneh. Da naj se sindikat "zahvali bivšemu vodstvu policije in ministrstva, je zapisal. 
{twitter}https://twitter.com/aleshojs/status/1249256744255131648{/twitter}
Pozno zvečer pa je objavil odgovor MNZ in policije, v katerem pojasnjujejo, da so preverili navedbe sindikata in ugotovili, da se za policiste nabavljajo le zaščitne maske, ki so ustrezne. Leta 2019 pa je bilo s strani notranjega ministrstva razdeljenih policistom nekaj mask za potrebe v razdelilnicah hrane. A te niso namenjene policistom za zaščito pred koronavirusom, so pa bile po pomoti razdeljene v eni od policijskih enot. "Vodje enot opozarjamo, da preverijo ustreznost razdeljevanja zaščitnih mask, pri tam pa naj vzpostavijo sistem razdeljevanja zaščitnih sredstev, da se domnevna napaka ne more več ponoviti," je še zapisano. Hojs pa ob tem na twitterju dodaja, da očitno sindikat, ki ga vodi Mlekuš, želi zdraho. 
{twitter}https://twitter.com/aleshojs/status/1249414376911769600?s=20{/twitter} 

Sinikat policistov Slovenije pa je na Hojsove zapise odreagiral na Facebooku. "Pri dodeljevanju neustreznih higienskih mask ne gre zgolj za eno policijsko enoto in posamezno napako uslužbenca. Prejemamo namreč vse več obvestil o dodelitvi mask, ki na prvi pogled izgledajo kot kirurške, vendar ob ogledu podatkov iz deklaracije na spletni strani proizvajalca VWR, za masko tipa 113-0174 prav tako ugotovimo, da gre le za troslojne higienske maske, ki policistom ne nudijo nikakršne zaščite. S tem demantiramo navedbe MNZ in Policije, da je šlo le za "eno naključno napako". Odgovornost za varnost in zdravje pri delu nosijo predstojniki organov, ne pa posamezni zaposleni, ki jih je delodajalec neustrezno opremil," so zapisali sindikalisti.

Higienske maske, ki so jih dobili policisti namesto zaščitnih.
Sindikat Policistov Slovenije
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta