Politiki na dopustu: Pahor se izogiba meduzam, ministri množično na Hrvaško, Janša v hotelu z nešteto zvezdicami

M. L.
08.08.2022 07:00

Hrvaška je to poletje daleč najbolj priljubljena počitniška destinacija slovenskih politikov. Pri naših južnih sosedih dopustuje skoraj celoten politični vrh na čelu s predsednikom države in številnimi ministri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Predsednik države Borut Pahor je tudi letošnje poletne počitnice z družino preživljal v Umagu. Kljub siceršnjemu natrpanemu delovnemu urniku Pahor na oddihu ni počival, o svojih podvigih pa je redno obveščal svoje sledilce na Instagramu. Temperatura zraka in morja sta bili po njegovih besedah kot nalašč za plavanje, dodaten izziv pa so za Pahorja predstavljale meduze, ki se to poletno sezono v večjem številu pojavljajo ob obali hrvaške Istre.

"Plavam vzporedno z obalo, pazim na čolne in v miru mislim na kaj lepega, celo navdihujočega," je zapisal Pahor. Predsednik je poletni dopust med drugim izkoristil za kolesarjenje, tek, druženje in branje, pa tudi za sklepanje novih prijateljstev z mačjimi kosmatinci, kot je razvidno iz spodnje fotografije.

Pahor je na Hrvaškem takorekoč stalen gost, v Umagu pa dopustuje v počitniški hiši svoje partnerice Tanje Pečar. Nedavno je pojasnil, da je počitnice na Hrvaškem nazadnje izpustil leta 2009, ko je bil predsednik vlade. Kot razlog za to, da se ni odločil za prihod v Umag, je navedel napete odnose med državama, ki sta jih nato začela reševati s takratno hrvaško premierko Jadranko Kosor.

Od leta 2009 dalje pa ne mine leto, da ne bi Pahor na Hrvaškem preživel vsaj enega prostega dne. Letošnji dopust pri naših južnih sosedih je zaključil ta konec tedna, saj se je v nedeljo na povabilo hrvaškega predsednika Zorana Milanovića v Sinju udeležil tradicionalne Sinjske alke. Gre za uprizoritev tradicionalne viteške igre, ki ji je Pahor prisostvoval kot častni gost in prvi tuji državnik. Po vrnitvi s Hrvaške pa se predsednik republike že jutri odpravlja na uradni obisk v Turčijo, kjer ga bo gostil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in kjer bo tudi govornik na letnem zboru turške diplomacije. "Govor je pripravljen, jaz pa tudi, spočit in neučakan," je sledilcem na Instagramu sporočil Pahor.

Golob se raje kot na Hrvaško vrača na Bali

Hrvaška tudi letošnjo poletno sezono velja za najbolj priljubljeno počitniško destinacijo naših politikov. K našim južnim sosedom se je na počitnice odpravila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, medtem ko je premier Robert Golob energijo na Brionih nabiral že v začetku julija. Ob selfiju, ki ga je takrat objavil, je zapisal: "Kakšen čudež naredi nekaj dni morja." Da so hrvaški otoki priljubljena destinacija predsednika vlade, govori tudi spodnja fotografija iz leta 2019, ki kaže, kako je Golob supal ob plaži Sakarun na Dugem otoku. A čeprav je velik ljubitelj jadranske obale, je Golob med predvolilno kampanjo dejal, da se sicer najraje vrača na indonezijski otok Bali.

Za preživljanje počitnic na hrvaški obali se je sicer letos odločila cela kopica ministrov in ministric, med drugim ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, okoljski minister Uroš Brežan, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Gospodarski minister Matjaž Han nove moči tudi tokrat nabira na Pagu, kjer počitnikuje praktično vse svoje življenje. Han je pred leti počitnikoval v kampu Straško pri Novalji, nato pa si je na otoku, ki zanj predstavlja "drugi dom", kupil počitniško hišo.

Mesec čez lužo tudi neslužbeno, Fajon na Visu

Obrambni minister Marjan Šarec poletne počitnice že deset let preživlja v hrvaški Istri, na dopustu pa predvsem veliko bere. Na Cresu se je z družino mudila kulturna ministrica Asta Vrečko, pri naših južnih sosedih pa je že julija dopustovala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je med drugim velika ljubiteljica potapljanja.

V morske globine se je Fajon tokrat potopila pri Visu, na omenjenem jadranskem otoku pa naj bi konec avgusta nekaj prostih dni preživel tudi minister za delo Luka Mesec. Kot je pojasnil, bo na Visu najprej sodeloval na eni od konferenc, potem pa si bo tam vzel nekaj časa za oddih. Mesec, ki je sicer dejal, da bo letošnje poletje preživel delovno, je ob nedavni službeni poti v New York nekaj dni dopusta izkoristil tudi na drugi strani Atlantika.

Janša v Lepeni in "hotelu z nešteto zvezdicami"

Prvak SDS Janez Janša je del letošnjih poletnih počitnic preživel v Lepeni na tradicionalnem poletnem taboru SDS, ki se je v petek zaključil z vzponom na Triglav. Člani in privrženci SDS so pod Aljaževim stolpom tudi tokrat izobesili slovensko zastavo, ki se preliva v zastavo največje opozicijske stranke.

Janšo sta pri vzponu na najvišji slovenski vh spremljala tudi poslanca SDS Andrej Hoivik in Franc Breznik. Prav slednji je bil med tistimi, ki so bili najbolj prešerno razpoloženi, saj je veselo in na glas zapel ob zvokih harmonike, Hoivik pa je na Twitterju pojasnil, da je že pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami sam pri sebi naredil obljubo, da se bo v primeru izvolitve za poslanca prvič v življenju povzpel na najvišji slovenski vrh.

Janša se je s svojimi privrženci v okviru letošnjega poletnega tabora med drugim povzpel tudi na Škrlatico. Na vrhu oziroma pri križu je potekala sveta maša, čas pa so si vzeli tudi za gorski krst vseh, ki so se prvič povzpeli na drugi najvišji slovenski vrh. O gorniških turah je prvak SDS redno obveščal svoje sledilce na družbenih omrežjih.

"Kralj slovenskih gora Triglav iz hotela z nešteto zvezdicami," je pod spodnjim posnetkom zapisal Janša. Na vzponu na Mali Karman je prvaka SDS med drugim spremljala poslanka SDS Alenka Jeraj, Janša pa je proste dni izkoristil tudi za plezanje v severni steni Triglava.

Irgl navdušena nad lepotami Italije, Godec kolesarila ob Donavi

In kje dopust preživljajo drugi vidni člani SDS? Poslanka Eva Irgl se je podala v Italijo, kjer raziskuje pokrajino Umbrijo. Kot je razvidno iz fotografij, ki jih je objavila na Instagramu, je bila navdušena zlasti nad mestom Assisi. "Toliko radosti in veselja do življenja kot ju srečaš med ljudmi v Assisiju, ju le redkokje. Veličasten, Večplasten, večen Assisi. Vedno znova," je poudarila Irgl.

Njena poslanska kolegica Jelka Godec se je na drugi strani odločila za bolj aktivne počitnice, z družino so namreč kolesarili ob Donavi in v štirih dneh prevozili skoraj 293 kilometrov, medtem ko je predsedniški kandidat Anže Logar zadnje dni izkoristil za jadranje po slovenski Obali.

Na morju se je že julija mudil tudi prvak NSi Matej Tonin, ki je na Instagramu delil fotografijo sončnega vzhoda na Osoršćici na Lošinju, morski oddih pa si je privoščil tudi njegov poslanski kolega Jernej Vrtovec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta