(FOTO) Bobnar odredila revizijo Hojsovega projekta: Še pred začetkom gradnje največji posli že razdeljeni?

A.L., M. R.
05.08.2022 09:28

Portal Necenzurirano je objavil, da naj bi bili še pred uradnim začetkom gradnje novih poslovnih prostorov, v katere bi preselili notranje ministrstvo in policijo, največji posli že razdeljeni. Kaj odgovarjajo pri D.S.U.?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Načrt nove stavbe za notranje ministrstvo in policijo na območju Litostroja
D.S.U.

Po poročanju portala Necenzurirano je notranja ministrica Tatjana Bobnar odredila izredno revizijo 142 milijonov evrov vrednega projekta izgradnje "policijske trdnjave" na območju Litostroja v Ljubljani, ki ga je naročil in odobril notranji minister v čase prejšnje Janševe vlade Aleš Hojs. Portal je že včeraj razkril, da naj bi bili še pred uradnim začetkom gradnje novih poslovnih prostorov, v katere bi preselili ministrstvo in policijo, največji posli že razdeljeni, enako velja tudi za izbor gradbenega izvajalca. Vpleteni naj bi s hitenjem pri pripravi projektne dokumentacije želeli pripeljati projekt tako daleč, da ga ne bi bilo več mogoče ustaviti.

Omejevanje konkurence?

Kot so za Necenzurirano povedali na notranjem ministrstvu, naj bi bil Hojs v zadnjih trenutkih v vlogi ministra naredil potezo, s katero je omogočil nadaljevanje projekta.

Igor Napast

"Državna družba D.S.U., ki bo za ministrstvo gradila poslovne prostore, januarja letos izbrala mariborsko podjetje Plan B. To je v lasti arhitekta Uroša Razpeta, nekdanjega župana občine Ruše in brata Aleša Razpeta, solastnika in partnerja v Pristopu, največji piarovsko-lobistični agenciji v državi. Izbrala ga je po vrsti zapletov in popravkov razpisne dokumentacije. Potencialni interesenti so v postopku javnega naročila opozarjali na več spornih pogojev, ki naj bi omejevali konkurenco," piše portal in dodaja, da so v začetku maja Plan B in njegovi podizvajalci že dobili prvo plačilo. D.S.U. jim je nakazal okoli 750.000 evrov.

Na D.S.U. so po poročanju Necenzurirano izdali "ukaz" projektantom, naj kljub dopustom in odsotnosti sodelavcev pohitijo z delom in čim prej oddajo načrte, gradbene situacije in drugo dokumentacijo. "To naj bi naredili zaradi bojazni, da bi projekt novih poslovnih prostorov ministrstva doživel enako usodo kot številne druge investicije Janševe vlade, ki so že zaustavljene ali pa so v postopku revizije."

Za odgovorne na notranjem ministrstvu je ključno vprašanje, kolikšni bodo stroški morebitne zaustavitve projekta, saj sta lanskega avgusta takratni minister Hojs in direktor D.S.U. Marjan Podgoršek podpisala dolgoročno najemno pogodbo, na podlagi katere so se v D.S.U. lotili projekta.

D. S.U.: GIC Gradnje sploh ne poznamo ...

Družbo za svetovanje in upravljanje D. S.U. smo z Večera vprašali, kaj odgovarjajo na zgornje očitke, in prosili za fotografije stavbe, ki naj bi se na območju Litostroja v Ljubljani gradila za notranje ministrstvo. Fotografije so nam poslali in dodali, da gradbeno dovoljenje še ni izdano in projektiranje še poteka, zaradi česar je mogoče, da se bodo predstavljeni gabariti objektov ter zunanji izgled še bistveno spremenili. Prav tako gre za projekt s področja obrambe in varnosti, zato so posamezne tehnične specifikacije posebej varovane. Na navedbe portala se D.S.U. neposredno ne želi odzvati, "ker je toliko netočnosti", za obremenjujoče trditve pa da pri Necenzurirano niso navedli nobenih dokazov.

Če se vlada tako odloči, se lahko izvajanje projekta tudi zadrži

Poudarjajo, da družba D.S.U. svoje naloge izvaja v celoti zakonito. Domnevno dogovorjenega izvajalca GIC Gradnje sploh ne poznajo, trdijo, in z njim do sedaj niso imeli nikakršnih kontaktov: "Upoštevaje dejstvo, da javno naročilo s tem v zvezi ni pripravljeno še niti v osnutku, kaj šele objavljeno, si ne znamo predstavljati, da bi bil tak dogovor sploh mogoč. Glede navedbe o hitenju je dejstvo, da potek projekta zaradi velikega povpraševanja po projektantskih storitvah in njihovi enormni zasedenosti rahlo zamuja, zato je namigovanje o nekem hitenju, s katerim naj bi se želelo preprečiti prekinitev projekta, brez vsake osnove."

Tatjana Bobnar
BOBO

Izvajanje projekta, ki je šele v prvi fazi, se lahko skladno s pogodbo tudi zadrži, če nova vlada ne bo več videla razlogov za zagotovitev novih prostorov za MNZ, dodajajo. Čeprav, še odgovarjajo, "gre sicer za dolgotrajno hotenje ministrstva in njegovih organov, ki se ni začelo z mandatom pretekle vlade".

"Namigovanja glede zmede pri ceni projekta zaradi različnih cen vrednosti projekta" zavračajo. Predračunska vrednost (z DDV) za celoten projekt znaša 142 milijonov evrov (po cenah iz leta 2020 za vse tri faze). Zneska 160 mio EUR in 169 mio EUR, ki se pojavljata v članku na portalu, pa da sta verjetno povzeta iz gradiva, ki je bilo podlaga za odločanje na vladi in se nanaša na simulacije, koliko bi izvedba projekta stala v primeru, da bi država investicijo financirala neposredno iz državnega proračuna.

Na D.S.U. pravijo, da so strokovne službe MNZ do sedaj sodelovale v vseh fazah postopkov priprave projektne dokumentacije, prav tako je projektna dokumentacija šla skozi vse zakonsko predpisane postopke na vladi. Zato niso v skrbeh glede morebitnih nadzornih aktivnosti najemnika, nasprotno, to ocenjujejo kot dokaz potrebne skrbnosti novega vodstva notranjega ministrstva ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta