Ponovni zagon nekaterih storitev: Nove frizure in čisti avtomobili

Vida Božičko
15.12.2020 18:15
Frizerski saloni s kopico naročil, v cvetličarnah aktualne božične zvezde, vrste tudi pri avtopralnicah. Na avtobusih gneče ni bilo, prvič je na Pohorje zapeljala tudi vzpenjača
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mnogi so težko čakali na frizerja. Foto: Igor Napast
Igor Napast

"Skrajni čas je že bil. Nazadnje sem bila pri frizerju tik pred zaprtjem. To je katastrofa. Končno sem lahko prišla na striženje in barvanje," je danes dopoldan, ko so svoja vrata lahko spet odprle določene dejavnosti povedala stranka v Frizerstvu Marko Matjaž v središču Maribora. Frizerka Žanet je medtem, ko ji je spirala lase, dejala, da upa, da bodo sedaj lahko dlje odprti: "Naročil je ogromno. Telefone imamo ves čas." In ravno takrat je spet zazvonil njihov telefon. V salonih je število strank omejeno na eno osebo na 30 kvadratnih metrov površine, če je prostor manjši, pa na eno stranko. Tako je tudi pri njih. "Delam sama, ker tako ne moremo vzeti več kot ene stranke, danes jih imamo naročenih več kot dvajset," je še povedala in dodala, da so naročila zdaj obvezna.

Cvetličarna Rožica na Partizanski cesti
Igor Napast

Brez naročil v koloni pa so stali avtomobili pred avtopralnico na Zagrebški cesti. "Zelo sem pogrešal avtopralnico, končno bo moj avto spet čist," je povedal zadnji v koloni. Tisti pred njim pa: "Kar na prvi dan ponovnega odprtja sem prišel. Avta si ne morem sam oprati, sem prestar. To bi lahko bilo odprto ves čas, saj v avtopralnici nisi v stiku z nikomer." Samo nekaj sto metrov vstran pa je bila gneča tudi v samopostrežni avtopralnici. "Že prejšnji teden sem prišel. Bil sem prepričan, da take pralnice lahko obratujejo. Pa niso. Takoj ko sem izvedel, da so spet odprte, sem se pripeljal."

Eni veseli, da lahko delajo, drugi pa že v stečaju

Odprte so tudi cvetličarne, ki so do zdaj sicer lahko obratovale, a le z dostavo in brezstičnim prevzemom. Po novem se lahko notri stranke tudi sprehodijo, a se povsod za to možnost še niso odločili. "Mi še vedno delamo na brezstični prevzem. Še do konca tedna bo tako, saj imamo ogromno naročil in se nismo utegnili pripraviti na odprtje. Za zdaj tako še velja, da stranke pokličejo, mi jim aranžma, cvetje ali rože pripravimo, one pa jih pridejo prevzet," je povedala lastnica cvetličarne v Tyrševi ulici Valerija Grubelnik. V cvetličarno Rožica na Partizanski cesti pa smo že lahko vstopili. Tudi tam je lastnica Halida Živko do zdaj delala po naročilu, po novem pa se stranke tudi ustavijo. "Najbolj kupujejo božične zvezde in rezano cvetje. Upad pa se zagotovo pozna. Zdaj imamo kakih 40 odstotkov manj prometa," je dejala Živkova, ki je zaradi manjšega obsega dela odpustila eno cvetličarko. "Trenutno delam sama. Pred pomladjo verjetno ne bom zaposlila nikogar. Nepredvidljivi časi so," je dejala in dodala, da je v prvem valu prejela nekaj pomoči, zdaj pa zanjo ni niti zaprosila, češ da se predolgo čaka. "K sreči mi cvetličarji lahko vsaj delamo, številni sploh ne morejo, mnogi pa celo zapirajo svoje obrti in podjetja," je dejala. In res, ob sprehodu mimo kemične čistilnice, ki bi zdaj prav tako lahko obratovala, smo na vratih naleteli na napis: "V stečaju."

Vzpenjača ponovno vozi.
Igor Napast

Avtobuse pogrešali starejši, smučarji prvič z gondolo

Med sprehodom po mestu smo srečevali tudi avtobuse. Bolj kot ne prazni so bili, z enim ali največ dvema potnikoma. "V tem času sem več pešačila, pogrešala sem avtobus in zdaj se bom odpeljala pod Pohorje. Na svež zrak," je dejala starejša gospa. "Gneče ravno ni, se pa kar vozijo. Predvsem starejši so možnost vožnje z avtobusom zelo pogrešali. Nekaj težav še imajo z voznimi redi in mesečnimi vozovnicami. Veliko sprašujejo, ali te še veljajo od prejšnjega meseca. Sicer ob vstopu na avtobus res piskajo, vendar so še veljavne," je povedal voznik avtobusa na liniji šest Zvonko Mohorko.

K odprtju javnega prometa sodijo gondole, tako je smučarje na vrh Pohorja začela prevažati vzpenjača. "Eden po eden. To je pravilo v času strogih ukrepov. Člani istega gospodinjstva pa lahko tudi skupaj," je povedala gospa, ki se je to sezono z možem prvič odpravila na smuko. "Upajmo, da bodo smučišča ostala odprta," je dejala in tudi gospod, ki je prišel iz druge kabine, si želi podobno. "Ni pretirane gneče, ljudje se držijo pravil in upam, da bodo smučišča ostala odprta. Danes sem prišel prvič in zagotovo bom še prišel, saj imam letno vozovnico," je dejal.

Igor Napast

Čez vikend bodo odprte skoraj vse proge na Mariborskem Pohorju

S krožnimi kabinskimi žičnicami se lahko na smučišča pelje največ ena oseba, več le, če gre za člane skupnega gospodinjstva. Enake omejitve veljajo tudi za sedežnice in sidra. Predsednica združenja žičničarjev Manuela Božič Badalič je poudarila, da se v zadnjih dneh dogaja velika zmeda glede obratovanja, še vedno ne vedo, kaj je z nihalkami in vzpenjačami in kako je s sproščanjem prehoda občinskih meja v nekaterih regijah.

Ravno zaradi prepovedi prehajanja občinskih meja na Mariborskem Pohorju ne beležijo pretirano velikega obiska in zato nimajo odprtih vseh prog. Jih pa bodo odprli čez vikend. "Glede na to, da prehajanje med občinami ni dovoljeno, se ne izplača, da bi imeli ves čas odprte vse proge. Bodo pa v soboto in nedeljo obratovale vse žičniške naprave, razen sedežnice Radvanje. Tako bodo ob sedežnicah Sleme in Poštela ter obeh trakovih Bejbika v pogonu tudi sedežnica Stolp ter vlečnici Videc in Partizanka. Prav tako bodo v soboto in nedeljo delovale sedežnica Pisker na Arehu ter vlečnice Cojzarica, Ruška, Žigart in Areška. Tako se bomo izognili morebitni gneči, ki bi lahko nastala," je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič. Kako bo po tem, pa še ni jasno. "Menda bi se lahko zgodilo tudi zaostrovanje ukrepov v času praznikov. Odločitve za naprej bomo sprejemali čez vikend," je še dejal Majhenič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta