(PORTRET TEDNA) Alan Perc: Odhaja iz podjetja, kjer se je vse začelo. Kako to, da se mu je zalomilo prav pri Arsenoviču

Igor Selan
04.12.2021 03:00

Alan Perc je izkušen energetski menedžer. Kaj se je dogajalo v zakulisju njegove nenadne, za mnoge nepričakovane menjave na čelu Energetike Maribor? Se je tokrat preveč zakalkuliral pri odkupnih cenah plina, ki so zakurile tudi predvolilno politično sceno v Mariboru? Ali je šlo za spopad egov s prijateljem, zdaj očitno že nekdanjim, županom Sašo Arsenovičem?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kakšni bodo naslednji koraki izkušenega menedžerja, za zdaj še ni znano, je pa Alan Perc zatrdil, da se nima namena podati v politiko. 

Igor Napast

Tedne, skoraj mesece dolgo smo poslušali o nenormalnih rasteh cen energentov na svetovnih trgih, a se, dokler se te niso prelile v položnice za oktober, zaradi tega ni vznemirjalo prav veliko ljudi. A se je pritisk, ki se je zaradi tega vseeno kuhal pod površino, po dolgotrajni inerciji zdaj sprostil z velikim pokom. Tako ni nobeno presenečenje, da se je podražitev ogrevanja za več deset evrov na mesec v Mariboru končala z radikalnim rezom, glavo dolgoletnega direktorja Energetike Maribor Alana Perca.

V 27 letih zamenjal le dve podjetji

53-letni Mariborčan, diplomirani inženir strojništva ter magister poslovodenja in organiziranja, je svojo delovno pot začel prav v podjetju, ki ga je moral zdaj čez noč zapustiti, pri čemer izstopa, da je v sedemindvajsetih letih delal praktično v samo dveh podjetjih. V takrat še Toplotni oskrbi Maribor (TOM) je leta 1994 kariero začel kot razvojni inženir in v le štirih letih napredoval do vodje distribucije. Še štiri leta so bila potrebna do naslednjega velikega skoka v karieri, imenovanja za predsednika uprave Plinarne Maribor. Za kako veliko osebno zmago je šlo, priča dejstvo, da je izbor direktorja trajal več mesecev, direktorja pa so izmed 27 kandidatov izbrali šele na drugem razpisu, pri čemer so morali kandidati opraviti tudi psihološki test, na razgovoru pa so ob članih kadrovske komisije sodelovali tudi predstavniki največjih lastnikov družbe, mariborske občine - takrat jo je vodil Boris Sovič - in Istrabenz plinov. Pet let kasneje nov mandat v Plinarni dobi gladko, saj so bili lastniki, med katerimi pa ni več mariborske občine, ta je namreč svoj delež vmes prodala, z njegovimi rezultati izjemno zadovoljni. A drugi mandat ni trajal prav dolgo. Istrabenz je imel z Mariborom velike načrte, a so se poslovne mahinacije Igorja Bavčarja prav takrat pričele sesuvati kot hišica iz kart, Istrabenz pa je pričel z aktivnostmi za prenos sedeža plinarne v Koper. "S tem se nikakor nisem mogel strinjati, zato sem decembra 2008 odstopil. Je pa na koncu sedež družbe na srečo vendarle ostal v Mariboru," se spominja Perc.

Na vrh Energetike po Kanglerjevi čistki

A brez službe ni bil dolgo. Začasno je prevzel vodenje ljubljanske družbe Etra 33, že februarja 2009 pa se vrnil v Toplotno oskrbo, tokrat na sam vrh. Tedanji župan Franc Kangler je namreč prav takrat izvedel veliko čistko dolgoletnih direktorjev občinskih podjetij, ko so se morali v roku dobrega leta posloviti Zlatibor Krajnčič (Nigrad), Stanislav Jecelj (Mariborski vodovod), Stanislav Žagar (Snaga), Bogdan Čepič (Športni center) in Viktor Krajnc (TOM). So pa se s prihodom Perca v TOM ambicije družbe praktično čez noč skokovito povečale. Le dva meseca po njegovem imenovanju je namreč mestni svet družbo preimenoval v Energetiko Maribor in ji podelil nove dejavnosti, ukvarjanje z distribucijo zemeljskega plina in električne energije. Kanglerjeve in Perčeve ambicije, da bi se Energetika iz distributorja toplote prelevila v enega največjih energetskih igralcev v mestu, sprožijo vojno s Plinarno, ki se konča z neodločenim rezultatom. Plinarna izgubi tožbo zoper Perca, a obdrži koncesijo za distribucijo zemeljskega plina. Prav v to obdobje sodijo tudi prva razmišljanja o energetski izrabi odpadkov, s čimer bi mesto zmanjšalo odvisnost od zgolj enega energenta, zemeljskega plina. Prav rast cen slednjega je bila za Perca zdaj usodna, pri čemer vprašanje, ali se je izkušeni energetski menedžer vendarle nekoliko zakalkuliral, vseeno ostaja odprto.

Za sodelavce izjemen šef

V nasprotju z županom Sašo Arsenovičem njegovi zdaj že nekdanji sodelavci sicer enotno menijo, da ga za enormen skok položnic nikakor ni mogoče kriviti. Vsi po vrsti o njem govorijo tudi z izbranimi besedami. Da je deloholik, izjemen poznavalec stroke, odličen strateg, osredotočen na cilje, s posluhom za zaposlene, od katerih je dosledno zahteval veliko, a jim hkrati zaupal, jim omogočal samostojnost in iz njih izvabljal kreativnost.

Nekoliko drugačno sliko ponudijo nekdanji direktorski kolegi. Strinjajo se z oceno, da je Perc izjemen strokovnjak in odličen direktor, a izpostavijo, da je pri sporu z županom šlo tudi za spopad dveh egov. Kdo je oziroma bo na koncu v tem spopadu potegnil kratko, po mnenju mnogih še ni čisto jasno. Da si je Arsenovič premislil in zdaj mestnemu svetu predlaga, da del položnic plača kar občina, je najbrž tudi posledica Perčevega javnega očitka, da je župan dal prednost dobičku podjetja pred občani.

Igor Napast

Praktično brez škandalov

Pri vsem skupaj je zanimivo tudi to, da se mu je zalomilo prav pri Arsenoviču, s katerim sta bila tudi osebna prijatelja, skupaj igrala tenis in se obiskovala ob obletnicah. Z drugimi župani je namreč Perc vozil brez večjih težav. Ne le ker je Energetika pod njegovim vodstvom vse do letošnjega leta ustvarjala izjemne poslovne rezultate, ampak tudi zato, ker je kdaj znal biti tudi servilen. V Energetiki je tako službo dobilo kar nekaj sorodnikov bivših Kanglerjevih in Fištravčevih sodelavcev. Je pa kljub temu poskrbel, da Energetika vseeno ni bila prevelika molzna krava politike. Čeprav so se njeni dobički v veliki meri zlivali v občinski proračun, so vsaj v enaki meri ostajali tudi v podjetju za nove in nove investicije. Tudi to je razlog, da je Energetika lani prejela nagrado za energetsko najučinkovitejše podjetje. "To je zagotovo priznanje, da smo delali dobro in prave stvari," pravi Perc.

Ob prvem letu delovanja Javnega holdinga Maribor. Kot direktor Energetike je sicer Perc med vsemi direktorji občinskih podjetij imel najvišjo plačo, letos je ta znašala okrog 8500 evrov bruto. 

Sašo Bizjak

V dvanajstih letih na čelu družbe je tako v bistvu odmeval le en škandal, 15 tisoč evrov, ki jih je Energetika izplačala Kanglerjevemu prijatelju, radijcu Andreju Okreši, pri čemer nikoli ni bilo čisto natančno pojasnjeno, kaj naj bi Okreša za družbo opravil. Kot vsi ostali postopki iz Kanglerjevega časa seveda tudi ta na sodišču ni dobil epiloga.

Z bivšim prijateljem ne bo obračunaval

Ob vodenju Energetike je Perc našel čas in denar tudi za zasebne investicije. V letu 2015 je tako skupaj s partnerji kupil dom starostnikov Sončni dom na Teznu, za 18,5-odstotni delež v podjetju je odštel 350 tisoč evrov. Ko se je v mestu dvignil prah, od kod mu denar, je odgovoril: "Kot direktor javnega podjetja moram vse svoje premoženje javljati Komisiji za preprečevanje korupcije. Da ga imam legalno, je torej jasno."

Kot direktor Energetike je sicer Perc med vsemi direktorji občinskih podjetij imel najvišjo plačo, letos je ta znašala okrog 8500 evrov bruto. Je pa svoj delež v Sončnem domu lani prodal družbi SeneCura, letos pa ustanovil družbo Dom Loka, s katero se poteguje za koncesijo za 120 mest v domskem varstvu starejših v Murski Soboti. Je tudi edini družbenik v finančni družbi Brod na Muri, katere direktor je ostal njen prejšnji lastnik Rafael Kos. Do menjave lastništva je prišlo januarja 2020, Perc pa razloga za to naložbo ni razkril. Tudi drugače zasebnih poslov in življenja javnosti ne razkriva rade volje.

Kakšni bodo naslednji koraki izkušenega menedžerja, za zdaj še ni znano, je pa zatrdil, da se nima namena podati v politiko, kot tudi, da z županom in zdaj očitno bivšim prijateljem Arsenovičem ne namerava obračunavati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta