Poslanci koalicije vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih

L.M., STA
17.06.2022 16:49

Poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice so v parlamentarni postopek vložile predlog novele zakona o nalezljivih boleznih. Predlog novele je koalicijsko usklajen in sledi rešitvam, ki so jih pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanske skupine koalicije so vložile predlog zakona o nalezljivih boleznih.
Robert Balen

V poslanski skupini Gibanja Svoboda so pojasnili, da je bilo noveli dodanih le nekaj nomotehničnih popravkov. Kot je nedavno izpostavil premier in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob, je sprejem novele zakona o nalezljivih boleznih ena od prioritet vlade, saj bo med drugim ključen za pripravo nove covidne strategije. Golob je izrazil pričakovanje, da bo novela sprejeta še pred parlamentarnimi počitnicami.

Predlagano novelo je skupina poslancev s prvopodpisano poslanko Gibanja Svoboda Janjo Sluga vložila po skrajšanem postopku. Sluga je bila sicer prvopodpisana pod predlog novele, ki jo je poslanska skupina nepovezanih poslancev pod njenim vodstvom vložila v parlamentarni postopek tudi v prejšnjem sklicu parlamenta. Takrat vložena novela je zakonodajno pot sklenila po javni predstavitvi mnenj na pristojnem odboru, saj je kmalu za tem osmi sklic državnega zbora sklenil svoj mandat.

Cilj zakona je uresničitev odločbe ustavnega sodišča

Cilj zakona je v čim krajšem roku odpraviti neskladje 39. člena zakona o nalezljivih boleznih z ustavo, ki ga je pred dobrim letom ugotovilo ustavno sodišče. Državnemu zboru je sicer naložilo, da mora neskladnosti odpraviti v roku dveh mesecev. Predlog določa, kdaj oziroma pod kakšnimi pogoji se lahko sprejemajo ukrepi na podlagi 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, opredeljuje namene, vrste in obseg ukrepov, pogoje in postopek za uvedbo ter podaljševanje veljavnosti ukrepov in njihovo maksimalno trajanje.

Ukrepi bi se odrejali postopoma, na podlagi intenzivnosti njihovega poseganja v človekove pravice in temeljne svoboščine, vse z namenom uresničevanja pravice do zdravja in življenja. Novost predloga je v poudarjeni vlogi državnega zbora, saj predvideva intenzivnejši in strožji parlamentarni nadzor nad ukrepi, ki jih sprejema vlada v izjemnih situacijah zdravstvenih kriz. Predvideno je tudi, da minister za zdravje ustanovi strokovno skupino za oblikovanje strokovnih ocen. "Predlog uvaja obveznost, da se strokovna ocena, skupaj z njeno obrazložitvijo, objavi v uradnem listu," piše v poglavitnih rešitvah danes vloženega predloga novele.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta