Poslanci o izčrpavanju javne službe: "STA je tik pred stečajem in na žalost je pred stečajem tudi naša država"

08.10.2021 14:03
V delu opozicije so predlagali, da državni zbor vladi Janeza Janše priporoči, da spoštuje 66. člen sedmega protikoronskega zakona in 20. člen zakona o STA. Od vlade bi zahtevali še, da v treh dneh zagotovi financiranje STA. O tem je že včeraj razpravljal parlamentarni odbor za kulturo, vendar z devet za in devet proti priporočil ni sprejel, zato državni zbor o njem danes ne bo glasoval.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanke in poslanci so se na zahtevo opozicijskih SAB, LMŠ, SD in Levice sestali na izredni seji državnega zbora in razpravljajo o financiranju Slovenske tiskovne agencije. 
Robert Balen

"Da se danes v državnem zboru pogovarjamo o tem, da mora vlada spoštovati zakone, je šokantno in v normalni demokratični državi takšne vlade ne bi bilo več. In vsi poslanci, ki temu držite štango, ste krivi in odgovorni za to. Polna usta so vas hvale o gospodarski rasti in nizki stopnji brezposelnosti," je v začetku izredne seje državnega zbora, za katero je predvidenih kar osem ur razprave, povedala predsednica SAB Alenka Bratušek. Koalicijske poslanke in poslance je vprašala, kdo bo prevzel odgovornost za 100 brezposelnih, predvsem novinarjev in vseh ostalih ljudi, ki delajo na Slovenski tiskovni agenciji (STA). Opomnila je na sedmi protikoronski zakon, ki vladi Janeza Janše nalaga, da se sredstva STA nakažejo, ne glede na to, ali je pogodba podpisana: "Zelo napačno sporočilo je, da zakon velja samo za drugorazredne. Prvorazredni pač lahko delate, kar hočete." Pobudo za sklic izredne seje v zvezi z načrtnim finančnim izčrpavanjem "hrbtenice slovenskega novinarstva" s strani vlade so pripravili v SAB, sopodpisali so jo v LMŠ, SD in Levici. Predlagali so, da državni zbor vladi priporoči, da spoštuje 66. člen sedmega protikoronskega zakona in 20. člen zakona o STA. Od vlade pa bi zahtevali še, da v treh dneh zagotovi financiranje STA. Ker priporočil v četrtek parlamentarni odbor za kulturo ni sprejel, poslanci o tem danes ne bodo glasovali.

Poleg SAB so v preostalem delu opozicije kritični do vladnega neizpolnjevanja zakonskih obvezosti. "Janez Janša je z načrtnim rušenjem STA pričel 27. marca lani, ko je STA označil za ventilator za lažne novice. Njegov napad s končnim ciljem popolnega razvrednotenja STA se še do danes ni končal," je dejal poslanec SD Matjaž Nemec, ki je opomnil, da je "aorta slovenskega medijskega okolja" brez plačila že 281 dni. Po njegovem ustavitev financiranja ne pomeni kaj drugega kot vladni napad na kakovostno novinarstvo. "Urad vlade za komuniciranje se pretvarja, da gre za skrb za davkoplačevalski denar, medtem ko se na uradu zaposlujejo številni novi kadri," je med drugim izpostavila poslanka Levice Violeta Tomić.

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je medtem poudarila, da je nujno transparentno in racionalno porabljati javna sredstva. Brez preverjanja dokazil po njenih besedah ni mogoče izplačati sredstev iz proračuna. Da bi bile težave s STA že zdavnaj rešene, če bi direktor agencije Bojan Veselinovičv, to želel, je prepričana poslanka SDS Alenka Jeraj. Poudarila je, da je bilo v zadnjem letu "kar nekaj priložnosti, da se spor reši in razčisti", vendar pa Veselinovič tega ni želel. "V NSi spoštujemo delo vseh novinarjev, tudi novinarjev STA. In ministri NSi so sklenili posebno pogodbo, ki omogoča nadaljnje sodelovanje z STA," je dejala poslanka NSi Tadeja Šuštar Zalar. Povedala je, da agencija ni želela podpisati nedavnega osnutka pogodbe z Ukom, čeprav je predvideval praktično vse, kar je že izvedla. 

Poslanski skupini DeSUS in SMC svojih sploh stališč nista predstavili.

Spomnimo, pred dnevi je z mesta direktorja STA še pred iztekom mandata odstopil Bojan Veselinovič, in sicer zaradi neuspešnih pogajanj z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo o pogodbi za opravljanje javne službe za tekoče leto. Veselinovič je ob odstopu povedal, da ne more in noče pristati na pogoje, s katerimi da predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno služb. Predsednica sindikata novinarjev, tudi zaposlena na STA, Alenka Potočnik je takrat dejala še, da bodo "uspeli nastrgati" še za oktobrske plače zaposlenih, za ostale stroške poslovanja pa da denarja najverjetneje več ne bo. Potočnikova je opozorila še, da težave, s katerimi se sooča agencija, že več kot leto dni za zaposlene predstavljajo velik pritisk na socialno eksistenco. Ekipa STA je od začetka do danes manjša za deset novinarjev, kar predstavlja desetino vseh, je Potočnikova poudarila. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta