Posvetovalni referendum o Jek 2 bo 24. novembra

STA, Va
10.10.2024 20:53

Državni zbor je s 65 glasovi za in sedmimi proti sprejel odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o izvedbi projekta drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Vugrinec

Podprli so ga poslanci Svobode (z izjemo Miroslava Gregoriča), SDS, SD, NSi in poslanca manjšin. Proti so bili v Levici, Gregorič in samostojna poslanka Mojca Šetinc Pašek. Podporniki pravijo, da se bo na referendumu odločalo o mandatu za nadaljevanje projekta, ne za končno odločitev, nasprotniki pa, da se bo odločalo o gradnji, in to brez podatkov.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?"

Zagovorniki referenduma so v DZ interpretirali, da bi pritrdilni odgovor na referendumsko vprašanje pomenil mandat vladi, investitorju in drugim deležnikom, da nadaljujejo s postopki za pripravo projekta, ne pa še odločitve o gradnji elektrarne. Mandat ljudstva je med drugim pomemben zato, ker naj bi bile za pripravo na končno odločitev, med drugim za raziskovalno dejavnost in kadre, potrebne investicije v višini več kot 100 milijonov evrov, so dejali.

Po mnenju poslancev Levice ter Gregoriča in nepovezane poslanke Šetinc Pašek pa bi pritrditev pomenila podporo celotnemu projektu, vključno z izgradnjo elektrarne. Za tovrstno vprašanje je še prezgodaj, saj še ni znanih dovolj podatkov, so opozorili.

Državna volilna komisija bo že v petek na seji odločala o sprejetju aktov za izvedbo referenduma. Glede na sprejeti odlok bodo roki za opravila začeli teči 14. oktobra.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta