Potniškega prometa na Brniku vse več, prevoz tovora rekorden. Kam je tačas iz ljubljanskega letališča mogoče leteti

Gregor Grosman
13.05.2022 09:20

Promet na ljubljanskem letališču je vse bolj živahen. Pri številu oskrbljenih potnikov se nadaljuje pozitiven trend rasti, sporočajo z družbe Fraport Slovenija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fraport Slovenija

Promet na ljubljanskem letališču je vse bolj živahen, pri številu oskrbljenih potnikov se nadaljuje pozitiven trend rasti, sporočajo z družbe Fraport Slovenija. Tako je v prvih štirih mesecih letošnjega leta prek Brnika potovalo sedemkrat več potnikov kot lani v enakem obdobju, okrevanje prometa pa je v skladu z napovedmi upravljalca letališča in primerljivo z okrevanjem mednarodnega prometa v Evropi.

Tovorni promet cveti in v zadnjih mesecih beleži rekordne vrednosti, so dodali, saj so v primerjavi z enakim obdobjem lani v zadnjih štirih mesecih s skupno količino 10.493 ton oskrbljenega tovora zabeležili 16-odstotno rast. Visoka pričakovanja so tudi za  višek poletne sezone, ko bo ponudba letov bistveno večja kot lani, napovedujejo, obeta se tudi močna čarterska sezona. Na prometno intenzivno obdobje se pripravljajo z usposabljanjem dodatnega kadra, predvsem v oskrbi potnikov in letal. 

Okrevanje v skladu z napovedmi

Realiziran potniški promet v prvih štirih mesecih leta 2022 dosega 40 odstotkov obsega prometa iz primerljivega obdobja v letu 2019, pred nastopom pandemije covida-19. Stopnja okrevanja je v skladu z napovedmi Fraporta Slovenija iz konca preteklega leta, kljub manku potnikov, ki so jih obetale povezave z Rusijo in Ukrajino in so bile prekinjene oziroma odpovedane zaradi vojne v Ukrajini.

Fraport Slovenija

V primerjavi z nekaterimi drugimi letališči je rast potniškega prometa sicer počasnejša, a ta po strukturi prometa niso primerljiva z Brnikom. Upravnik letališča izpostavlja predvsem, da v Sloveniji nimamo masovnih turističnih produktov, zdomskega prometa in notranjih letov.

Letos do podvojenega števila potnikov

Po trenutnih napovedih bo prek ljubljanskega letališča letos potovalo okoli 880.000 potnikov, kar bi predstavljalo 104 odstotke več kot lani, vendar še vedno 49 odstotkov manj potnikov kot leta 2019. Po napovedih združenja letališč ACI World bo promet na predkoronske ravni okreval šele leta 2026. Če bodo okoliščine ugodne, takšna pričakovanja veljajo tudi za ljubljansko letališče.

"Potniški promet na ljubljanskem letališču beleži zdravo rast. Prevozniki na okrepljeno povpraševanje po letih odgovarjajo z dodajanjem frekvenc, njihovi vozni redi so stabilni. Veseli nas, da v poletni sezoni potnikom lahko ponudimo bogato  mrežo direktnih povezav, prek katerih je s povezovalnimi leti mogoče doseči praktično cel svet. Široka bo tudi izbira počitniških destinacij, za katere računamo, da bodo pomembno prispevale k obsegu realiziranega prometa. Pričakujemo, da bomo s pomočjo prometno močnih poletnih mesecev na koncu leta 2022 podvojili lanski promet," je pred nastopom viška poletne sezone dejala poslovodna direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel.

S 15 prevozniki na 19 destinacij

V poletnem voznem redu, ki je trenutno v veljavi, bo mogoče v vrhuncu sezone potovati s 15 prevozniki neposredno na 19 destinacij. V najbolj prometnem avgustu je predvidenih 140 letov na teden (v enakem obdobju lani jih je bilo na voljo 80). Najbolj sveža pridobitev mreže letov je vrnjena povezava Lufthanse v München z dnevnimi leti.

Fraport Slovenija

Predvidoma konec maja bo ponudbo letov v London z leti na Heathrow dopolnil British Airways, mesec kasneje pa bodo ponovno na voljo leti prevoznika Israir v Tel Aviv in Air Montenegra v Tivat. Dvakrat dnevne lete na pariški Charles de Gaulle z junijem napoveduje Air France, ki trenutno ponuja en let na dan. Pariz, kamor dvakrat tedensko na letališče Orly leti tudi nizkostroškovnik Transavia France, naj bi bila tako destinacija z največjo frekvenco letov z ljubljanskega letališča. Po številu letalskih sedežev trenutno največjo kapaciteto letenja ponuja prevoznik Turkish Airlines z 10 leti na teden v Istanbul. Opravlja jih s 182-sedežnim letalom airbus A321. Pogosteje bo z julijem z ljubljanskega letališča letel flydubai, ki bo s pet letov tedensko prešel na dnevno letenje v Dubaj.

Poleg že omenjenih Air Montenegro trikrat tedensko leti v Podgorico, Air Serbia desetkrat tedensko v Beograd in dvakrat tedensko v Niš, Brussels Airlines petkrat tedensko v Bruselj, easyJet štirikrat tedensko v London, Gatwick, LOT Polish Airlines petkrat tedensko v Varšavo, Lufthansa dvakrat dnevno v Frankfurt, Swiss International Airlines dnevno v Zürich, Transavia trikrat tedensko v Amsterdam, Wizz Air pa dvakrat tedensko v Bruselj, Charleroi in trikrat tedensko v London, Luton.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta