Povezovanje z enakomislečimi

Uroš Esih Uroš Esih
16.07.2020 08:52

Koronavirus klesti tudi po načinu dela slovenske diplomacije, a v vsebinskem ospredju ostajajo zdaj že zakasnele priprave na slovensko predsedovanje Svetu EU leta 2021

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kam in kako pluje slovenska zunanje- politična barka, slovenski javnosti pojasnjuje diplomat Aleksander Geržina.
Robert Balen

Epidemija koronavirusa je močno spremenila svet svetovne diplomacije, posledično pa seveda tudi delo slovenske diplomacije. Diplomatske stike v živo, bistvo diplomatskega dela, so pretežno nadomestili virtualni stiki med nosilci zunanjepolitične aktivnosti. Ob koncu prvega vala epidemije so se v zadnjem času spet obnovili kanali klasičnega delovanja v diplomaciji in zunanji politiki, torej državniški in uradni obiski v tujini.
Vse skupaj je za sabo potegnilo tudi spremembe v načinu komuniciranja zunanjega ministrstva z novinarji. Po imenovanju nove vlade in zaradi drugih okoliščin je zunanje ministrstvo, ki ga vodi Anže Logar, centraliziralo komuniciranje in znova po dolgih letih uvedlo institut uradnega govorca MZZ. Njegove naloge je pod Logarjem (SDS) prevzel izkušeni diplomat, nekdanji veleposlanik Slovenije v Avstriji Aleksander Geržina.

​Za predsedovanje 71 milijonov evrov

Na predpočitniški redni mesečni tiskovni konferenci je Geržina novinarje brifiral o aktivnostih zunanjega ministrstva v zadnjem obdobju, pa tudi o načrtih za zunanjepolitično jesen. Slovenija pod novim vodstvom na MZZ intenzivno kuje dobre odnose z državami višegrajske skupine tako na bilateralni kot na multilateralni ravni. Vzporedno s tem pa večino svojih resursov MZZ usmerja v zdaj že nekoliko zaradi virusa in menjave vlade zapoznele priprave na polletno predsedovanje Slovenije Svetu EU, ki se bo začelo že čez manj kot leto dni, v drugi polovici 2021.

Anže Logar pred nevi s kolegi iz Slovaške, Avstrije, Madžarske, Češke. Srečali so se v Budimpešti.   
Epa

​Posebni odposlanec za Hrvaško jeseni

Dodal je, da slovensko stalno predstavništvo v Bruslju že krepijo, a je tudi pri tem zaradi epidemije prišlo do zamika. Ravno v teh dneh odhaja del ekipe na misijo, prav tako zakasnela selitev predstavništva v nove prostore pa je predvidena za avgust.
Priprave na predsedovanje Svetu EU bodo tudi v vsebinskem ospredju tradicionalnega posveta slovenske diplomacije, ki bo letos v začetku septembra. Slovenski diplomati bodo na Brdu pri Kranju, tokrat brez zunanjih gostov, govorili tudi o Sloveniji v globalnih mednarodnih odnosih, varnostnem in gospodarskem pomenu transatlantskega prostora pa tudi o strateških logističnih povezavah Slovenije s Srednjo Evropo.
Za jesen je Geržina napovedal tudi imenovanje posebnega odposlanca za Hrvaško, ki ga ima v načrtu slovenska vlada. Dejal je, da na MZZ čakajo na imenovanje nove hrvaške vlade, kar naj bi se glede na veliko zmago aktualnega premierja Andreja Plenkovića zgodilo relativno hitro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta