Poziv Slovencem, ki poznajo tu živeče Britance: Pomagajte, da ohranijo status rezidenta

Urban Červek Urban Červek
08.12.2021 06:00

V skladu s Sporazumom o izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz EU lahko britanski državljani, ki so pred 1. januarjem 2021 prebivali v EU, in državljani EU, ki so pred 1. januarjem 2021 prebivali v Združenem kraljestvu, ohranijo svoj rezidentski status pod istimi pogoji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Združenem kraljestvu je po obsežni kampanji britanske vlade do junija 2021 rezidentski status obnovilo več kot pet tisoč tam živečih Slovencev. 

REUTERS

Manj kot 30 dni pred iztekom roka za vlogo za izdajo novega biometričnega dovoljenja za začasno prebivanje oziroma prošnje za zamenjavo za novo biometrično dovoljenje za stalno prebivanje britanska veleposlanica Tiffany Sadler poziva Slovence, ki imajo britanske prijatelje in znance, naj jih obvestijo, da pravočasno ukrepajo.

V skladu s Sporazumom o izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz EU lahko britanski državljani, ki so pred 1. januarjem 2021 prebivali v EU, in državljani EU, ki so pred 1. januarjem 2021 prebivali v Združenem kraljestvu, ohranijo svoj rezidentski status pod istimi pogoji.

Da bi ohranili omenjene rezidentske pravice, pa morajo britanski državljani v Sloveniji na pristojni Upravni enoti Republike Slovenije do 31. decembra 2021 zaprositi za novo biometrično dovoljenje za začasno prebivanje oziroma zaprositi za zamenjavo za novo biometrično dovoljenje za stalno prebivanje. V nasprotnem primeru lahko izgubijo status rezidenta v Republiki Sloveniji.

Britansko veleposlaništvo v Ljubljani je od začetka leta 2021 aktivno delovalo na obveščanju svojih državljanov glede potrebne zamenjave dovoljenja za prebivanje preko socialnih omrežij, srečanj, novičnika in intervjujev v medijih. Možnost za oddajo vloge je bila na voljo skozi vse leto, vendar pa podatki kažejo, da veliko število britanskih državljanov, ki prebivajo v Sloveniji, še vedno ni zaprosilo za novo dovoljenje za prebivanje. Po najnovejših podatkih ministrstva za notranje zadeve naj bi do danes za to zaprosilo le približno 50 odstotkov britanskih državljanov z rezidentskim statusom v Sloveniji – mogoče tudi zaradi tega, ker sploh ne vedo, da morajo to storiti.

"Skozi vse leto smo si prizadevali, da bi o tem obvestili kar največje število britanskih državljanov, ki živijo v Sloveniji. V tem trenutku pa me skrbi, da ostaja veliko Britancev, ki nimajo interneta, niso v stiku z britansko skupnostjo v Sloveniji in sploh ne vedo, da je treba ukrepati. In čas se izteka," je povedala britanska veleposlanica Tiffany Sadler.

"Zato se obračam na Slovence za pomoč. Če morda poznate katerega od britanskih državljanov, ki prebivajo v Sloveniji, ga, lepo prosim, obvestite, naj pridobi novo dovoljenje za prebivanje in se v zvezi s tem čim prej obrne na pristojno upravno enoto Republike Slovenije." Britanski državljani, ki so v Sloveniji prebivali pred še 1. januarjem 2021, lahko več informacij pridobijo na: gov.uk/livinginslovenia or gov.si/brexit.

V Združenem kraljestvu je po obsežni kampanji britanske vlade do junija 2021 rezidentski status obnovilo več kot pet tisoč tam živečih Slovencev, so sporočili z veleposlaništva Velike Britanije v Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta