Pravna mreža za varstvo demokracije napovedala tožbo proti Luki Peršu zaradi članka o Vuku Ćosiću

M.R.
16.03.2023 09:24

V Pravni mreži za varstvo demokracije (PMVD) pripravljajo tožbo proti spletnemu portalu Prava.si, ki je v lasti samostojnega podjetnika Luke Perša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vuk Ćosić 
Tit Košir

Tožbo, ki bo uperjena tudi proti odgovornemu uredniku - to je prav tako Luka Perš -, bodo vložili zaradi "širjenja laži o Vuku Ćosiću". Na twitterju so zapisali, da je bil Ćosić zaradi svojega aktivnega javnega delovanja "tarča medijske diskreditacije, lažnih in žaljivih trditev, ki imajo hude posledice tako za oškodovanca kot za družbo kot celoto".

Predmet tožbe bo članek z naslovom "Obveščevalni namig iz tujine: Vuk Čosić močno vpleten v afero FOTOPUB?! Čosićeva dejanja branila odvetnica Inštitut 8.marec?!", ki je bil objavljen na omenjenem portalu. 

Ob tem so v PMVD poudarili, da je celo v članku zapisano, da v uredništvu portala Prava nimajo nobenih materialnih dokazov, da je bil Ćosić vpleten v dejanja, ki so jih predhodno opisali. Šlo naj bi za spolno zlorabo in drogiranje mladoletnih oseb, v Pravni mreži pa poudarjajo, da gre za lažne obtožbe. Zato menijo, da je kazensko pravo primerno sredstvo za sankcioniranje "tovrstnih zlorab medijskega prostora"

V Pravni mreži so izrazili tudi zaskrbljenost, ker nekateri mediji delujejo organizirano na način, da eden izmed njih "prejme" obveščevalni namig, potem na podlagi tega objavi "izmišljeno zgodbo", ki jo "ostali mediji v verigi poobjavijo dobesedno ali v delno spremenjenih različicah"

"Namen tovrstnega delovanja je ustrahovanje in poskus, da se aktivnega posameznika izloči iz javne razprave, posledično pa se s tem tudi delegitimira njegove ideje in prizadevanja," je pravna mreža zapisala na twitterju. 

"Očitanje spolnega nasilja ne sme postati orodje za obračunavanje, tako zaradi dejanskih žrtev spolnih napadov kot tudi zaradi tarč lažnih obdolžitev in njihovih družin," so v PMVD zapisali na koncu, nato pa se zahvalili svojim podpornikom za donacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta