Praznični ukrepi zaradi epidemije še neznanka, priporočila jasna

Vida Božičko Vida Božičko
22.12.2021 06:00

Število okuženih z omikronom se povečuje tudi pri nas, epidemiologi zato pozivajo k še večji doslednosti spoštovanja ukrepov v času praznikov. Gospodarstvo si pa želi sprostitev ukrepov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

O morebitnih spremebah ukrepov za čas praznikov bo vlada odločala jutri. 

 

Igor Napast

Okužbe z novo različico koronavirusa omikron so prisotne že v vseh slovenskih regijah razen goriški. Skupno je potrjenih že več kot 50 okužb s to različico. Epidemiologi tako že zaznavajo lokalne prenose, kar pomeni, da so z omikronom okuženi ljudje, ki niso potovali in niso bili v stiku z osebo, ki bi pripotovala iz tujine.

​Omikron je bolj nalezljiv, a za zdaj kaže, da po okužbi sledi blažji potek bolezni. Kljub temu jasnih dokazov za to še ni in je po besedah predstojnika centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Maria Fafangla nujna previdnost. "Najbolj pomembno je pravočasno ukrepanje. To je bolj pomembno, kot da pred tem čakamo na stoodstotne podatke," je dejal.

Poudaril je, da je ukrepe treba prilagajati številu okužb, saj epidemiološka služba ne more več ločiti, ali gre za sum na okužbo z omikronom ali ne. Rezultati sekvenciranja in s tem tudi informacija o posamezni različici namreč pridejo do epidemiologov skoraj vedno prepozno. Epidemiološka stroka odločevalcem zato predlaga, da bi bila odslej edina izjema glede karantene pri visoko tveganem stiku cepljenost s poživitvenim odmerkom. Prav tako si želijo, da bi časovna omejitev digitalnega potrdila za cepljene z osnovno shemo čim prej začela veljati. Vlada je sicer odločila, da se omenjeno potrdilo na 270 dni omeji s februarjem.

Praznično sproščanje ali omejevanje?

Ali nas bodo za čas praznikov doleteli še kakšni dodatni omejitveni ukrepi, pa za zdaj ni jasno. Vlada bo o njih odločala v četrtek, v teh dneh pa o možnostih intenzivno razpravlja s strokovno skupino. Tudi zdravstveni minister Janez Poklukar o morebitnih možnostih še ni želel govoriti, a je opozoril na pandemično izčrpanost, ki pomeni tveganje, da popustimo pri upoštevanju ukrepov. "Ne smemo popustiti v tem, da teh ukrepov ne bi izvajali ali da bi nas bilo strah sprejeti dodaten ukrep, če je ta trenutek potreben," je poudaril.

Neuradno bi se lahko zaostrilo z omejevanjem zbiranja. Med predlogi naj bi bile tako dodatne omejitve števila strank v trgovinah, obiskovalcev na kulturnih prireditvah in silvestrovanjih ter ljudi ob zbiranju na javnih površinah.

Na drugi strani pa se že oglaša gospodarstvo, ki zaostrovanj ne želi. Pristojni minister Zdravko Počivalšek tako celo predlaga, da bi v času praznikov lahko podaljšali obratovalni čas gostinskih lokalov. Kot je pojasnil, z ene strani prihajajo zahteve po zaostrovanju, na drugi strani "pa pričakujemo, da bomo glede na rezultate nekatere zadeve tudi sprostili".

Spet se spomnimo na mehurčke

Ker prazniki vedno prinašajo tudi več druženja, si ne smemo zatiskati oči in verjeti, da v prihodnjih dneh ne bo več stikov. "Epidemiologi si prizadevamo, da ozaveščamo o varnem druženju, ne pa o prepovedi druženja," je prepričan predstojnik območne enote NIJZ Maribor Zoran Simonovič. Ob prihajajočih praznikih zato svetuje, da vsi druženja omejijo na stike s tistimi, ki jim največ pomenijo oziroma s katerimi so že tako več v stikih. "Pomembno je, da druženja niso velika, da se prostori redno zračijo, da se razkužuje, najbolj ključna pa je zaščita s cepljenjem. Tukaj je zelo pomemben tudi tretji odmerek, ki nas dodatno zaščiti po padcu imunosti po prvih dveh odmerkih," je dejal. Dodaja še, da je pred druženjem priporočljivo samotestiranje. "Če imajo posamezniki kakšne zdravstvene težave, ki bi nakazovale možno okužbo s koronavirusom, kot so slabo počutje, glavobol, nahod, pekoče grlo, povišana temperatura in kašelj, pa naj ostanejo doma. In to tudi, če so na testu negativni," še pravi.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta