Pred Muzejem norosti izobesili transparenta o pomenu človekovih pravic

Barbara Bradač Barbara Bradač
10.12.2021 17:05

Vsakdo ima pravico do življenjske ravni, ki njemu in družini omogoča zdravje in blaginjo, in vsakdo ima dolžnost do skupnosti, kajti samo v njej je mogoč svoboden in poln razvoj njegove osebnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Da bi krepili zavedanje o pomenu človekovih pravic, so na gradu Cmurek izobesili transparenta z navedbo izbranih členov Splošne deklaracije človekovih pravic.

Igor Napast

Ob Svetovnem dnevu človekovih pravic so v zavodu Muzej norosti v gradu Cmurek na Tratah v občini Šentilj, ki s svojimi projekti opozarja na številne pomembne teme, ki so povezane z duševnim zdravjem, škodljivostjo zapiranja ljudi v ustanove ter nujo po oskrbi v skupnosti, izobesili transparenta z navedbo izbranih členov Splošne deklaracije človekovih pravic. Izpostavljajo dva člena, ki sta najbolj zaznamovala njihovo delovanje letos, in sicer da ima vsakdo pravico do življenjske ravni, ki njemu in družini omogoča zdravje in blaginjo, ter da ima vsakdo dolžnost do skupnosti, kajti samo v njej je mogoč svoboden in poln razvoj njegove osebnosti. "V Muzeju norosti čutimo dolžnost do skupnosti in do skupnega. Zato ob dnevu človekovih pravic pozivamo vse ljudi, da postanejo dejavni člani skupnosti v vseh aktivnostih, opravilih, postopkih, saj lahko vsak in vsi skupaj prispevamo k vzpostavitvi dinamične, živahne skupnosti, ki vključuje in omogoča, da smo eden do drugega človeški," sporočajo iz Muzeja norosti.

Z mini akcijo izobešanja transparentov v Muzeju norosti krepijo zavedanje o pomenu človekovih pravic.

Igor Napast

Letos je Zavod Hrastovec Muzeju norosti, ki v gradu gostuje od leta 2014, prepovedal uporabo gradu in postavil rok za izselitev, a zdaj se dogovarjajo z novo sestavo Sveta Zavoda Hrastovec. "Zaenkrat je Svet zavoda Hrastovec v novi sestavi dal pozitivno mnenje do naše uporabe gradu in smo v pripravi pogodbe za petletno obdobje, nato pa je v načrtu sklenitev dolgoročne pogodbe, medtem računamo, da se bo spremenil člen zakona o varstvu kulturne dediščine, ki bo omogočal brezplačen najem tistim, ki vlagajo v kulturno dediščino," je povedala Darja Farisin, predsednica sveta zavoda Muzeja norosti, kjer si s svojimi dejavnostmi prizadevajo za ohranitev in revitalizacijo gradu Cmurek, v katerem je več desetletij deloval Zavod za duševno in živčno bolne Hrastovec – Trate, in tako prispevajo k procesu dezinstitucionalizacije v Sloveniji.

Sicer pa Muzej norosti, kljub okoliščinam, skrbi za grad in pripravljajo nove razstave. Nadgrajena razstava Neskončne Trate norosti bo na ogled spomladi prihodnje leto. V muzeju letos izvajajo dva projekta na temo človekovih pravic. Projekt Iz institucij k ljudem financira Active Citizens Fund. Projekt Regijski center za dezinstitucionalizacijo poteka v sklopu programa Civic Europe, ki ga izvajata platformi MitOst in Sofia platform, financira ga Stiftung Mercator.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta