Pred poslankami in poslanci naslednji teden interpelacija zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh

Va, STA
22.03.2024 12:46

Interpelacijo so vložili poslanci SDS. Za njeno obravnavo v četrtek je predvidenih 11 ur in 40 minut.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SDS Emilijo Stojmenovo Duh interpelira tudi zaradi nakupa 13.000 računalnikov.  
Robert Balen

Poslanke in poslanci bodo v ponedeljek začeli redno marčno zasedanje. Na njem bodo med drugim obravnavali interpelacijo o delu ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Odločali bodo o imenovanju generalne državne tožilke, na dnevnem redu je tudi predlog NSi za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu energetskega zakona.

V skladu s časovnim potekom seje, ki ga je danes določil kolegij predsednice DZ, se bo seja v ponedeljek kot običajno začela z vprašanji poslank in poslancev predsedniku vlade in ministrom. V torek bodo v okviru mandatno-volilnih zadev odločali o imenovanju generalne državne tožilke. Kandidatka za to mesto, vrhovna državna tožilka in trenutna vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Katarina Bergant, je v četrtek na parlamentarni mandatno-volilni komisiji za imenovanje dobila zeleno luč.

Skoraj sedem ur je v torek predvidenih za obravnavo predloga NSi za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu energetskega zakona. Ta sicer na odboru DZ za infrastrukturo, okolje in prostor ni dobil podpore, vlada in koalicija sta ga označili za zavajajočega in zatrdili, da bosta umaknili za NSi sporni del o uporabi lesne biomase.

Še pred tem se bo v torek DZ opredelil do koalicijskega predloga novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi, za sprejetje katerega bo potrebna dvotretjinska podpora večine navzočih poslancev. Prav tako sta v torek na dnevnem redu seje vladna predloga zakona o izvajanju uredbe EU o enotnem trgu digitalnih storitev in novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Slednja bo dala podlago za razdelitev 13.000 računalnikov, nakup katerih je bil povod za interpelacijo ministrice Emilije Stojmenove Duh. Interpelacijo o delu ministrice so januarja vložili poslanci SDS. Za njeno obravnavo, ki bo v četrtek, pa je predvidenih 11 ur in 40 minut.

Sreda bo namenjena obravnavi šestih zakonskih predlogov. Med drugim bodo poslanke in poslanci predvidoma šest ur namenili prvi obravnavi predloga zakona o paliativne in hospic oskrbi, s katerim SDS predlaga vključitev paliativne oskrbe s storitvami medicinskih ukrepov, zdravstvene nege in psihosocialne podpore v obvezno zdravstveno zavarovanje. Po skrajšanem postopku bodo obravnavali tudi vladni predlog zakona o omejevanju uprave tobačnih in povezanih izdelkov, ki prepoveduje arome v elektronskih cigaretah, razen tobaka.

V petek seje ne bo, nadaljevala se bo še v torek, 2. aprila, ko bodo poslanke in poslanci v tretji obravnavi odločali o koalicijskem predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ, ki mu nasprotuje opozicija. NSi je vložila tudi predlog za razpis posvetovalnega referenduma na to temo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta