Predsednik Pahor išče naslednika dr. Pavčnika na ustavnem sodišču

Va
20.06.2022 14:07

Konec letošnjega leta se bo zaradi predčasnega odhoda ustavnega sodnika eno mesto izpraznilo. Poziv je odprt do 9. septembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ustavno sodišče
Robert Balen

Ker je akademik dr. Marijan Pavčnik sporočil, da želi s koncem letošnjega leta predčasno zaključiti devetletni mandat ustavnega sodnika (izvoljen je bil marca 2017), zato ga je državni zbor z 31. decembrom letos razrešil, so pri predsedniku republike, ki ustavne sodnike predlaga, objavili poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za eno mesto v ustavnosodniški deveterici.

Marijan Pavčnik
Robert Balen

Poziv bo odprt do 9. septembra, predsednik republike Borut Pahor, ki je predlagal vse aktualne ustavne sodnike in sodnice, predsedniška desetletka pa se mu bo iztekla le nekaj dni pred Pavčnikovim odhodom, pa se je zavezal še eno kadrovanje izpeljati, kolikor je le mogoče čimprej - in dokler je na funkciji.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata mimo javnega poziva.

Ko bo predsednik republike sprejel odločitev o izboru kandidata oziroma kandidatov za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v državnem zboru je predvidena javna predstavitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta