Predsednik Pahor vročil že leta 2006 podeljeni red za izredne zasluge sinu Jožeta Pučnika

Va
19.12.2022 18:26

Odlikoval ga je tedanji predsednik republike dr. Janez Drnovšek, družina pokojnega očeta slovenske države pa se je odločila odlikovanje sprejeti od poslavljajočega se predsednika republike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
STA

Tik pred svojim odhodom iz predsedniške palače in pred državnim praznikom dnevom samostojnosti in enotnosti je predsednik republike Borut Pahor vročil najvišje državno odlikovanje, red za izredne zasluge, s katerim je bil junija 2006 posthumno odlikovan dr. Jože Pučnik. Odlikoval ga je tedanji predsednik republike dr. Janez Drnovšek, družina pokojnega očeta slovenske osamosvojitve pa odlikovanja doslej ni želela sprejeti.

Odlikovanje je bilo od leta 2015 razstavljeno na častnem mestu v predsedniški palači, v dvorani, ki jo je odhajajoči predsednik poimenoval po Jožetu Pučniku, zdaj pa ga je od predsednika Pahorja prevzel Pučnikov sin Gorazd Pučnik.

Janez Drnovšek je Jožeta Pučnika odlikoval za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije ob 15-letnici samostojne države.

Gorazd Pučnik je ob vročitvi očetovega reda za izredne zasluge povedal, da so si premislili zaradi predsedniške drže Boruta Pahorja. "To je bil glavni razlog, da smo se odločili, da odlikovanje z velikim veseljem sprejmemo kot družina," je povedal. In da je imel Jože Pučnik za seboj močno družino, ki ga je držala pokonci.

Pahor se je družini zahvalil za njeno odločitev. Pojasnil je, da je preteklosti odlikovanje, pod katerega se je podpisal nekdanji predsednik Janez Drnovšek, družini že večkrat skušal izročiti, a vsakokrat neuspešno: "Potem pa sem pred časom izvedel za čudovito novico, da se je družina odločila spremeniti svoje mnenje." Kot je dejal, običajno privilegij ob prejemu priznanja čutijo odlikovanci, danes pa ga je čutil sam. Ob tem je poudaril, da smo imeli Slovenci z Jožetom Pučnikom narodnega voditelja, ki je znal ob pravem času navdušiti ljudi za velikopotezne ideje brez primere v slovenski zgodovini. Bil je dovolj zrel ob pravem času, in kljub temu, da je moral pretrpeti veliko, se Pahorju nikoli ni zdelo, da bi se želel maščevati, pač pa, da je želel navdihovati. "Opravka imamo z veliko osebnostjo, za katero si želim, da bi mladi ljudje v njej videli vzor," je še poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta