Predvidoma v petek v Sloveniji prvih 1000 enot paxlovida, zdravila proti covidu-19

STA, Va
01.09.2022 14:36

Sprva bo zdravilo v obliki tablet namenjeno predvsem posameznikom s tveganjem za težji potek bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V Sloveniji bo predvidoma v petek prvih 1000 enot zdravila proti covidu-19 Paxlovid podjetja Pfizer. Zdravilo, ki je namenjeno preprečevanju bolnišničnega zdravljenja, bo namenjeno predvsem starejšim od 60 let in bolnikom s tveganjem za težji potek covida-19, je pojasnila predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Sredi septembra pričakujejo dodatno pošiljko s 5000 enotami zdravila, ki ga bolniki prejemajo v obliki tablet.

Sprva bo zdravilo namenjeno predvsem posameznikom s tveganjem za težji potek covida-19, torej kroničnim bolnikom in bolnikom z oslabljenim imunskim sistemom. Nekateri bolniki zdravila tudi ne bodo smeli prejemati, saj ni združljivo z jemanjem nekaterih drugih zdravil. "Poskrbeli smo, da bodo zdravniki in farmacevti vedeli, katera zdravila ne gredo skupaj," je zagotovila.

Zdravilo bodo predpisovali zdravniki, ki bodo prvi v stiku z bolnikom. To so zdravniki v ambulantah nujne medicinske pomoči, urgentnih ambulantah, covidnih ambulantah, zdravniki, ki hodijo na domače obiske bolnikov, pa tudi družinski zdravniki. V kratkem bodo pri Zdravniški zbornici Slovenije organizirali tudi izobraževanje zdravnikov o uporabi zdravila.

Za 80 odstotkov manj hospitalizacij

Predstojnica Lejko Zupanc je že avgusta pojasnila, da paxlovid po izkušnjah iz drugih držav hospitalizacije zaradi covida-19 zmanjša tudi za 80 odstotkov. Pri zdravilu gre za kombinacijo dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo pa preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu. Zdravilo je v primerjavi z remdesivirjem, ki ga bolnik prejme z infuzijo, tudi enostavnejše za uporabo, saj je v obliki tablet.

Gre sicer za nabavo, ločeno od skupnega naročila na ravni EU, ki poteka počasneje od pričakovanj. Prva pošiljka zdravila bi po besedah infektologinje morala zadostovati za obdobje do zaključka skupnega EU naročila, v okviru katerega lahko pričakujemo 5000 odmerkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta