Preiskave dobav medicinskih ventilatorjev: Počivalšek si želi hitre in strokovne preiskave brez očitne politične motivacije

Damijana Žišt Damijana Žišt
30.06.2020 19:10

Preiskovalci NPU so danes opravili enajst hišnih preiskav, tudi pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, zaradi posla za dobavo medicinske opreme, ki ga je izpeljalo podjetje Geneplanet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nebojsa Tejic/sta

Osem milijonov evrov vredni posel pod drobnogledom

Danes zjutraj je odjeknila vest, da so se v kriminalistični preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) znašli gospodarski minister Zdravko Počivalšek, odgovorni v podjetju Geneplanet in še nekatere osebe, povezane s poslom blagovnih rezerv, ki ga je dobilo podjetje Geneplanet. Gre za osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev, hišne preiskave pa so potekale na enajstih naslovih. Med osumljenimi naj bi bila poleg ministra Počivalška in odgovornih v Geneplanetu tudi Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovoru z dobavitelji zaščitne opreme. Po naših podatkih je bilo zoper Počivalška in Potočnikovo odrejeno policijsko pridržanje. Počivalška zastopa ljubljanski odvetnik Urban Vrtačnik.
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v večernih urah zaključili hišno preiskavo v prostorih ministrstva za gospodarstvo, kjer so iskali dokaze za sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev. Minister Zdravko Počivalšek, ki naj bi bil med preiskovanci in naj bi ga pozno zvečer vendarle izpustili na prostost, odšel pa je brez komentarja, je dogajanje komentiral na svojem Facebook profilu.
{facebookpost}https://www.facebook.com/PocivalsekZ/posts/2609088052698169{/facebookpost}

Preiskava se je začela na osnovi prijave aprila letos

Na policiji so potrdili, da je NPU danes opravil hišne preiskave skupaj s kriminalisti ljubljanske in celjske policijske uprave, preiskavo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo (SDT). Preiskave so bile opravljene zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme. Preiskovani naj bi bili osumljeni kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, za kar je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen. Če pa je storjena velika premoženjska škoda, je predpisana kazen od enega do osmih let zapora in denarna kazen. Maja Ciperle Adlešič iz službe za stike z javnostmi policije je v sporočilu za javnost zapisala, da so hišne preiskave na enajstih lokacijah na območju Ljubljane in Celja, kjer je sodelovalo 53 kriminalistov, potekale danes od zgodnjih ur, in sicer na več lokacijah, v poslovnih objektih in avtomobilih, kjer so preiskovalci iskali in zasegli listinsko dokumentacijo, elektronske naprave ter druge predmete. "Slovenska policija vodi kriminalistične preiskave najzahtevnejših kaznivih dejanj oziroma predkazenske postopke zgolj in samo na podlagi usmerjanja državnega tožilca, in tako je tudi v primeru omenjene preiskave, ki jo od vsega začetka usmerja SDT. Preiskava v tej zadevi se je začela na podlagi prijave, ki jo je policija prejela konec aprila 2020. Policija bo omenjeno preiskavo kot tudi vse bodoče preiskave izpeljala strokovno, nepristransko in zakonito ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja," je še sporočila Ciperle Adlešičeva.

Na domu gospodarskega ministra Počivalška je NPU iskal dokumente in elektronska sporočila v zvezi z domnevno spornim poslom okoli medicinskih ventilatorjev.
Andrej PETELINŠEK

Policija bo preiskala uhajanje informacij iz NPU

Maja Ciperle Adlešič je še povedala, da so, ker so se informacije o preiskavi pojavile v nekaterih medijih, zaradi suma, "da so bili nepoklicanim osebam razkriti varovani podatki policije, uvedli notranji varnostni postopek". Informacije o tem, da naj bi bil NPU hišne preiskave zoper ministra Počivalška in druge osumljene opravil že v ponedeljek, so se namreč pojavile v nekaterih medijih, blizu stranki SDS premiera Janeza Janše. Navajali so, da naj bi bila v bližini doma ministra Počivalška v Olimju v ponedeljek čakala novinarska ekipa Pop TV, kar pomeni, da naj bi bila obveščena o domnevno nameravanih hišnih preiskavah. O tem, da bo potekala zoper ministra hišna preiskava, pa so v ponedeljek poročali tudi nekateri mediji blizu stranke SDS. V enem naj bi celo objavili del odredbe za hišno preiskavo, ki se je zgodila šele danes. Policija naj bi torej skušala ugotoviti, kako naj bi v različne medije sploh prišla informacija o tem, da bo policija opravljala hišne preiskava zoper ministra Počivalška. To je namreč zelo zaupen podatek, ki ga na policiji in tožilstvu morajo skrbno varovati, ne pa da pride v javnost, preden so sploh bile opravljene hišne preiskave. S Pop TV so sicer v ponedeljek zvečer zanikali, da bi bile njihove ekipe blizu Podčetrtka, "še manj pa blizu doma ministra Počivalška". Po neuradnih podatkih so morali preiskovalci NPU hišne preiskave preložiti na torek zjutraj, ker se minister Počivalšek v nedeljo po seji vlade, ki se je zavlekla pozno v noč, ni vrnil domov, temveč je prespal v Ljubljani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta