Premier Golob ni prisluhnil predlogu ministrice Andreji Katič. Kaj bodo storili v SD?

Luka Mlakar Luka Mlakar
12.03.2024 11:12

Predsednik vlade Robert Golob je po naših informacijah zavrnil predlog pravosodne ministrice Andreje Katič, da vlada za državni sekretarki na ministrstvu za pravosodje imenuje Aleksandro Spasojević in Andrejo Kokalj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Golob je ministrici Katič naročil, naj izbere drugi državni sekretarki.
Sašo Švigelj

Pravosodna ministrica iz kvote SD Andreja Katič teden dni po svojem ponovnem imenovanju na čelo ministrstva za pravosodje še vedno ostaja brez svojih državnih sekretarjev. Kot smo poročali v Večeru, si je Katič za svoji državni sekretarki na ministrstvu za pravosodje izbrala dolgoletno uslužbenko v državni upravi Aleksandro Spasojević in nadzornico svetnico v službi za nadzor na protikorupcijski komisiji (KPK) Andrejo Kokalj. Tako Spasojević kot Kokalj veljata za nestrankarski kader, z izborom Katič pa so soglašali tudi v njeni matični stranki SD.

Ministrica Katič premierjeve poteze ne vidi kot zaušnico

A zataknilo se je pri premierju Robertu Golobu, ki je ministrici po naših informacijah prižgal rdečo luč za imenovanje Spasojević in Kokalj. Predsednik vlade je pravosodni ministrici včeraj pisno sporočil, da nobena od kandidatk ne uživa njegove podpore in da naj mu predlaga drugi imeni, ki ju bo vlada imenovala na funkciji državnih sekretarjev. Zakaj niti Spasojević niti Kokalj zanj nista sprejemljivi kandidatki za državni sekretarki, premier Katič po naših informacijah ni pojasnil. Dejal naj bi ji le, da se bosta o tem pogovorila v naslednjih dneh.

Za Goloba ni bila sprejemljiva nobena od kandidatk, ki ju je izbrala Andreja Katič.
Robert Balen

Ministrica Katič je o Golobovi odločitvi dopoldne obvestila poslansko skupino SD, ob prihodu na popoldansko sejo predsedstva stranke pa je poudarila, da premierjeve poteze ne vidi kot "zaušnico", ampak kot njegovo povsem legitimno odločitev glede na stanje na pravosodnem ministrstvu. Katič je izrazila pričakovanje, da se bosta z Golobom kmalu, najverjetneje v četrtek po seji vlade, pogovorila v živo, ob tem pa je dodala, da želi slišati njegove argumente za zavrnitev njenih kandidatk. "Seveda nekako skupaj izbiramo najožjo ekipo, torej tako kot ministra tudi državne sekretarje, in glede na stanje na ministrstvu za pravosodje je popolnoma razumljivo, da ima posebno skrb za to," je dejala ministrica in dodala, da ni veliko kandidatov za omenjeno funkcijo.

Predsednica SD Tanja Fajon je izrazila željo, da bo Katič dobila priložnost, da si oblikuje ekipo, kakšno si želi. Če ministrica in premier tega ne bosta prej razčistila, se bomo o tem pogovorili na četrtkovem srečanju vladne koalicije, je dodala Fajon. Vodja poslancev SD Jani Prednik je ocenil, da bi premier ministrici moral pojasniti razloge za svoje ravnanje. Kot je izpostavil, upa in verjame, da ima premier Golob "tehtne razloge, zakaj je to storil". V zadnjih dneh se je sicer špekuliralo, da v vladnih krogih niso posebej navdušeni nad Spasojević, ki je bila v prejšnji vladi pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše zaposlena na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga je vodil Aleš Hojs. Na Spasojević naj bi leteli očitki, da je kot vodja sektorja za sistemsko normativno dejavnost in analizo na ministrstvu pripravljala tudi zloglasne protikovidne ukrepe, ki jih je Golobova vlada nato razveljavila.

Pomisleki glede Spasojević tudi med člani predsedstva SD

Po naših informacijah naj bi pomisleke glede imenovanja Spasojević za državno sekretarko imeli tudi nekateri člani predsedstva SD. Na koncu je v drugi največji koalicijski stranki vendarle prevladala ocena, da je Spasojević primerna kandidatka, ker je bila v preteklosti zaposlena tudi na ministrstvu za pravosodje in ker je svoje delo vedno opravljala strokovno. Zakaj Golob na položaju državne sekretarke ne želi Kokalj, ni jasno, ne gre pa spregledati, da je premier prek svojega odvetnika Stojana Zdolška zaradi zavrnitve izločitve podpredsednika KPK Simona Savskega iz odločanja o postopku o domnevnih pritiskih na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar na sodišče vložil tožbo proti KPK. Po poročanju Siola premier v tožbi predsedniku komisije Robertu Šumiju očita, da je o izločitvi Savskega odločal, čeprav se je zaradi preteklega sodelovanja z Bobnar izločil iz postopka.

Ministrstvo za pravosodje pod novo ministrico Andrejo Katič spet razmišlja o novogradnji za potrebe ljubljanskih sodišč.  
Sašo Radej

Nekateri izmed naših sogovornikov, ki želijo ostati neimenovani, premierjevo odločitev, da zavrne ministričini izbranki za državni sekretarki, razumejo tudi v luči razčiščevanja spornega nakupa nove sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Kaj je v ozadju, ni jasno, nekateri pa domnevajo, da Golob očitno želi imeti nadzor nad pravosodnim ministrstvom. Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj Golob ne zaupa presoji ministrice in SD, ki sta odgovorni za vodenje pravosodnega resorja. V drugi največji vladni stranki so nad premierjevo potezo neuradno precej začudeni. Kot je mogoče slišati, doslej nihče od koalicijskih partnerjev ni blokiral ali problematiziral tovrstnih kadrovskih vprašanj. Vsak minister ima pravico, da si sam izbere svojo ekipo najožjih sodelavcev, s tem pa tudi prevzame odgovornost za njihovo delo na resorju, poudarjajo naši viri.

V premierjevem kabinetu so se zavili v molk

Z vprašanji, zakaj je premier Golob nasprotoval ministričinemu izboru državnih sekretark, smo se obrnili na kabinet predsednika vlade, a odgovorov nismo prejeli. Andreja Katič je vodenje pravosodnega resorja prevzela po odstopu Dominike Švarc Pipan, ki jo je s položaja odnesla afera sodna stavba. Iz krogov blizu Goloba so sicer najprej prihajale informacije, da predsednik vlade ni naklonjen imenovanju Katič za pravosodno ministrico, a je na vladi nato prišlo do preobrata. Potem ko so mu v SD predlagali, da na čelo ministrstva imenuje bodisi njihovo poslanko Meiro Hot bodisi odvetnika Marka Butinarja, se je Golob zaradi izkušenj z vodenjem pravosodnega resorja odločil za Katič. Poleg stranke SD je kandidata za naslednika Švarc Pipan iskal tudi Golob, a pri tem očitno ni bil uspešen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta