Premier Golob pri sanaciji po ujmi omenja množično gradnjo montažnih hiš. Kaj pravijo proizvajalci in ponudniki?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
10.08.2023 05:31

Predlog predsednika vlade Roberta Goloba slovenski proizvajalci in ponudniki montažnih objektov pozdravljajo. A opozarjajo tudi na morebitne težave

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prednost montažne hiše pred zidano je predvsem v hitrosti gradnje od temeljev naprej. Hiša je običajno postavljena v nekaj dneh.
Shutterstock

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal množično gradnjo montažnih bivališč za ljudi, ki so v poplavah ostali brez domov. Objekte naj bi priskrbeli domači izvajalci. Predlagana rešitev že odmeva med podjetji v Sloveniji, ki se ukvarjajo s proizvodnjo montažnih hiš.

Med tistimi, ki rešitev predsednika vlade, da bi tisti, ki so v poplavah izgubili svoje domove, čim prej prišli do novih bivališč prav z montažnimi objekti, pozdravlja tudi Tadej Gosak, direktor podjetja Marles hiše. Zdi se mu prava, saj kot pravi, predstavlja primerno pomoč prizadetim v poplavah. Na vprašanje, ali imajo dovolj kapacitet za takšen podvig, postaviti bo treba kar nekaj hiš, natančne ocene, koliko, še ni, je pa premier včeraj izjavil, da je bilo poplavljenih več deset tisoč domov, pa je Gosak odvrnil, da podjetju Marles hiše lastna proizvodnja omogoča, da lahko zagotovijo proizvodne kapacitete za pomoč prizadetim in poskrbijo, da bodo v najkrajšem mogočem času izdelani kvalitetni bivalni prostori za vse, ki so v poplavah izgubili streho nad glavo. Pričakuje, da bodo skupaj z vlado pripravili program, ki bo ljudem ponudil najboljše rešitve, s katerimi bodo prišli čim prej do strehe nad glavo.

To ne bodo začasne rešitve

Da imajo slovenski proizvajalci montažnih lesenih objektov dovolj kapacitet za gradnjo večjega števila montažnih objektov, čeprav so vsi že zdaj dokaj zasedeni z naročili, je poudaril Marko Lukić, direktor podjetja Lumar. Hkrati je opozoril, da bodo lahko ocene o rokih in možnostih izvedbe podali, ko bo znano več o tem, o kakšnem številu objektov govorimo in kaj naj bi se gradilo. Večji problem kot samo gradnjo hiš vidi pri gradbenih parcelah, "ki jih bo glede na trenutno zakonodajo težko priskrbeti in urediti v kratkem času".

Sašo Bizjak

Hkrati opozarja, da bo potrebna pozornost pri načrtovanju, da bodo hiše tako po videzu kot pri umestitvi v prostor ustrezno in kakovostno pripravljene: "To namreč ne bodo neke začasne rešitve, to je nekaj, kar bomo postavili v prostor za naslednjih 70 do 100 let, in je bolje tukaj - ne glede na nujnost - porabiti dva, tri mesece več," poudari Lukić, ki verjame, da je lahko Lumar s svojim znanjem in izkušnjami gradnje, tako doma kot v tujini, dober partner za iskanje optimalnih rešitev. "To bo namreč imelo ključno vlogo pri formiranju cene in tudi pri kakovosti izvedbe, saj morajo biti objekti na koncu tudi kakovostno narejeni. Sicer bomo hitro prišli iz poplavne v gradbeno katastrofo."

Krajši čas gradnje

Zakaj je montažno bivališče lahko najboljša rešitev v dani situaciji, pojasni Tadej Gosak, ki pravi, da je za tipske montažne hiše značilno, da so okolju prijazne in racionalno zasnovane, saj je idealno izkoriščen prav vsak kvadratni meter stanovanjske površine. Čas gradnje je krajši, po vselitvi pa se zaradi energetske varčnosti zagotavljajo veliki prihranki energije in posledično nižji stroški. S tem se strinja tudi arhitektka Katarina Šauperl iz Os arhitekture: "Prednost montažne hiše pred zidano je predvsem v hitrosti gradnje od temeljev naprej. Hiša je običajno postavljena v nekaj dneh, saj je v celoti predhodno izdelana v tovarni in se na gradbišču le še sestavi. Na kraju samem je - poenostavljeno povedano - treba le še speljati inštalacije v predpripravljene kanale, narediti estrihe s finalnimi tlaki ter finalno obdelati stene." Sogovornica še opozori, da smo se s podobnim pristopom obnove v Sloveniji srečali že več kot pred 40 leti, ko so ob potresu v Breginju praktično na novo postavili celotno vas.

Naselje s slikovitim imenom Struge je avgusta lani dobesedno postalo nova struga Savinje.  
Sašo Bizjak

Hkrati pa Šauperlova poudari, da je prednost tudi ta, da imamo v Sloveniji kar lepo število kvalitetnih podjetij, ki proizvajajo montažne hiše. Prav na to opozori tudi Vladimir Šunjka iz podjetja Stela Haus: "Slovenija je vodilna v tem delu Evrope, ko gre za proizvodnjo montažnih hiš, zato je to priložnost treba izkoristiti." Kot doda, imajo domači proizvajalci zagotovo dovolj znanja in kapacitet, da pomagajo pri obnovi v naravni katastrofi, ki nas je prizadela. "Proizvajalci montažnih hiš imamo sicer že sklenjene pogodbe in dogovorjene roke s strankami, vendar nam mora biti v tej izredni situaciji vsem skupaj prioriteta - pomoč pri obnovi," meni Šunjka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta