Preobrat: SMC namesto Starmana za pravosodnega ministra predlaga Dikaučiča

Čeprav je za favorita SMC za naslednika Lilijane Kozlovič na čelu pravosodnega ministrstva veljal pravnik Marko Starman, SMC kot kandidata za novega ministra za pravosodje predlaga stečajnega upravitelja Marjana Dikaučiča. Prvak stranke Zdravko Počivalšek je poudaril, da so se za Dikaučiča odločili, ker je ena od programskih prioritet stranke tudi sprememba stečajne zakonodaje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SMC za novega pravosodnega ministra predlaga stečajnega upravitelja Marjana Dikaučiča, ki ima po dostopnih podatkih svoj poslovni naslov v Mariboru..
Robert Balen

"Predsedniku vlade Janezu Janši sem predstavil dva kandidata, ki uživata zaupanje izvršnega odbora stranke SMC in imata vsak svoje prednosti. Končna odločitev za Marjana Dikaučiča temelji na tem, da je programska prioriteta naše stranke sprememba stečajne zakonodaje za bolj učinkovite, transparentne in hitre postopke," je prek twitterja sporočil prvak SMC Zdravko Počivalšek.

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je na twitterju prav tako poudaril, da so se za Dikaučiča odločili, ker je stečajna zakonodaja programska prioriteta SMC, zato želijo to področje modernizirati, narediti bolj transparentno in učinkovito. Marjan Dikaučič v slovenski javnosti do zdaj ni bil preveč znan. Januarja 2017 je poskusil s kandidaturo za direktorja zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, a za to ni zbral zadostne podpore. Med drugim ni dobil soglasja občin ustanoviteljic doma in dela občinskih svetnikov.

Če bodo poslanci potrdili Dikaučiča za novega pravosodnega ministra, bo nasledil Lilijano Kozlovič, ki je odstopila prejšnji četrtek, potem ko je vlada sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Premier Janša je njeno odstopno izjavo danes že posredoval v državni zbor, prav tako tudi predlog za imenovanje novega ministra.

Starmana neuradno bolj vidijo na položaju ustavnega sodnika

Kot najverjetnejšega kandidata za novega pravosodnega ministra se je sicer omenjalo koprskega pravnika Marka Starmana, ki naj bi še sredi tedna veljal za favorita SMC za omenjeno ministrsko mesto. Da je v igri za ministrski položaj tudi Dikaučič, je postalo jasno šele včeraj. Neuradno naj bi v stranki in koaliciji glede Starmana ocenili, da bi bil dober minister, a da bi bil morda še primernejši kandidat za naslednika Dunje Jadek Pensa na ustavnem sodišču. Spomnimo, da se je Starman po neizvolitvi Andraža Terška prijavil na ponovljen razpis za novega ustavnega sodnika, a je Pahor kasneje za kandidata predlagal Anžeta Erbežnika. Tako kot Teršek na tajnem glasovanju tudi slednji ni dobil zadostne podpore poslancev.

Marko Starman je veljal za favorita SMC, a na koncu ni postal kandidat za pravosodnega ministra.
FPA

Kot poroča spletno Delo, pa je razlog za to, da Starman ne bo pravosodni minister, pogoj, ki ga je kandidat postavil premierju Janši. Za to, da kandidira za ministrsko funkcijo, naj bi namreč Starman od Janše zahteval, da vlada sama prek državnega odvetništva sproži postopek, v katerem bi sodišče presodilo pravilnost vladne odločitve o prekinitvi postopka imenovanja dveh izbranih evropskih delegiranih tožilcev. Premier na to ni pristal, Starman pa se je po poročanju Dela odločil, da si imena z vladnim sklepom "ne bo mazal".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta