Preskok 2020: Od najdaljše vojaške vaje do investicijskega paketa desetletja

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
20.06.2020 05:00

Z včerajšnjo slovesnostjo se je na vojaškem letališču Cerklje ob Krki zaključila 67 dni trajajoča vojaška vaja Preskok 2020. Korak naprej medtem s 780 milijonov evrov vrednim zakonskim svežnjem za investicije napoveduje obrambni minister Matej Tonin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Od 11. maja je trajalo usposabljanje pripadnic in pripadnikov SV v delovanju v kriznih razmerah na širšem območju po državi.
Robert Balen

Z vajo Preskok 2020 je Slovenska vojska (SV) pokazala, da je živa in dobrodošla, saj se ljudje z njo počutijo varno, je ob zaključku vojaške vaje Preskok 2020 dejal obrambni minister Matej Tonin. Od enajstega maja je trajalo usposabljanje pripadnic in pripadnikov SV v delovanju v kriznih pogojih na širšem območju po državi. V okviru vaje z najkrajšim načrtovalnim časom se je urjenje odvijalo tudi na težko prehodnih zemljiščih zunaj vojaških vadišč in strelišč, pri čemer je načelnik generalštaba Robert Glavaš izrazil ponos, da je bila vojska v tako kratkem času in v posebnih razmerah sposobna z "odliko načrtovati, organizirati in izvesti obsežen cikel vaj". Taktične vojaške aktivnosti, namenjene preverjanju in nadgrajevanju sposobnosti delovanja sil SV, je skupno podprlo 59 občin.

Vrhnika. Vojašnica Ivan Cankar. Dinamični prikaz vojaške vaje Preskok 2020. Vojska, slovenska vojska, vojak, vojaki
Robert Balen

Izpopolnjevali tudi manko iz preteklosti

"V letu 2020 bi moralo biti izvedenih okoli 95 vojaških in drugih vaj obrambnega sistema in sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, od tega 75 vojaških, v glavnem mednarodnih. Te vaje so odpadle in tako se je pojavilo obdobje, ko naenkrat aktivnosti ni bilo," okoliščine v času boja zoper covid-19 pojasnjuje predstojnica katedre za obramboslovje na ljubljanski fakulteti za družbe vede dr. Maja Garb in izvedbo vaje ocenjuje kot ustrezno rešitev. "Šlo je resnično za usposabljanje vseh oblik delovanja in podpore, ki ju lahko SV uporablja kjerkoli in kadarkoli," izpostavlja prednosti. Iz ciljev vaje strokovnjakinja s področja obramboslovja prepoznava, da je šlo za usposabljanje iz nekaterih elementov, ki sicer niso v oceni pripravljenosti SV, se pa preverjajo v certificiranju za udeležbo na vajah. Opomni, da so pred leti v SV prav s tem na taktičnem področju imeli težave: "V ciljih te vaje je bil taktičen element posebej izpostavljen. Zdi se, da so skušali poiskati vse, iz česar se v preteklosti niso usposabljali, kje so bile pomanjkljivosti, in so načrt vaje prilagodili za ta področja."

Robert Balen

780 milijonov vreden sveženj kmalu v DZ

Vajo Preskok so si ogledali predsednik republike Borut Pahor, premier Janez Janša in tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Ta je včeraj napovedal, da v parlamentarno proceduro v prihodnjih mesecih prihajajo za vojsko pomembni zakoni. "Uredili bomo vaš status tudi po 45. letu, podporo v državnem zboru imamo. Z zakonom bomo zagotovili tudi 780 milijonov evrov sredstev za investicije v SV," pa je Tonin napovedal spremembe zakona o obrambi in zakona o investicijah na obrambnem področju ter poudaril pomembno vlogo politike, da vojski ob urejenem statusu po 45. letu zagotovi tudi boljše materialne in delovne pogoje za dolgoročen razvoj. Podporo v državnem zboru je za zakon o obrambi že našel, drugi, ki po navedbah ministrstva predstavlja največji investicijski paket v zadnjem desetletju, pa je medresorsko usklajen in ga bo vlada sprejela v sredo, od koder bo šel v parlamentarni proces.

Vrhnika. Vojašnica Ivan Cankar. Dinamični prikaz vojaške vaje Preskok 2020. Vojska, slovenska vojska, vojak, vojaki
Robert Balen

Realizacija investicij odvisna od globine krize

Zeleno luč je načrtom prižgala koalicija, opozicijska Levica pa je medtem na podlagi medijskih poročanj zahtevala sklic skupne seje odborov za zdravstvo in za obrambo in pozvala k prekanaliziranju sredstev iz obrambe v zdravstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta