(PREVERILI SMO) Kako bi Počivalšek ob trenutnih demografskih podatkih število prebivalcev Slovenije dvignil na 3 milijone?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
07.12.2021 10:27

Volitve se bližajo, do takrat pa nas bodo skušale stranke nagovoriti na različne načine, tudi z obljubami, ki so za določene ciljne skupine všečne, a hkrati nerealne oziroma neuresničljive.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zdravko Počivalšek

Igor Napast

O tem, kaj je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek na televiziji Planet TV povedal o novoustanovljeni stranki Konkretno, ki ji predseduje, smo lahko prebrali tudi na uradnem Twitter računu vlade: "Naš program bo temeljil na debirokratizaciji, zeleni politiki, tudi na demografskem vprašanju, saj moramo nekaj storiti, da nas bo čez desetletje tri milijone, ne pa dva, ampak iz naslova tega, kar se bo dogajalo v Sloveniji, ne s priseljevanjem."

Tega, da bi vladni urad za komuniciranje kdaj v preteklosti, zlasti pred nastopom aktualne Janševe vlade, delal promocijo določeni politični stranki oziroma se ukvarjal z ustanovitvijo ene izmed slovenskih političnih strank, se sicer ne spomnimo, smo pa izjavo predsednika stranke Konkretno Zdravka Počivalška, zlasti del, da bodo delali tudi na tem, da "nas bo čez desetletje tri milijone", vzeli pod drobnogled. Volitve se namreč bližajo, do takrat pa nas bodo skušale stranke nagovoriti na različne načine, tudi z obljubami, ki so za določene ciljne skupine všečne, a hkrati nerealne oziroma neuresničljive.

Torej, ali bi se lahko Počivalškova stranka s svojim programom demografskega vprašanja lotila na način, da "nas bo čez desetletje tri milijone, ne pa dva", in to iz naslova "tega, kar se bo dogajalo v Sloveniji, ne s priseljevanjem"? Za podatke in odgovore smo zaprosili Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

Zadnji razpoložljivi podatek o številu prebivalcev Slovenije je z letošnjega prvega julija, ko je Slovenija štela 2.107.007 prebivalcev. "To je 0,1 odstotka manj kot v začetku leta," pojasnjujejo na statističnem uradu.

In kako se je to število prebivalcev Slovenije gibalo v zadnjem desetletju?

Surs

1.1.2021 je imela Slovenija za 2,6 odstotka več prebivalcev kot 1.1.2012.

Kakšna je bila v tem obdobju nataliteta?

Surs

"Po večletnem obdobju (2006-2016), v katerem smo vsako leto beležili pozitiven naravni prirast, je ta od leta 2017 dalje spet negativen, saj je vsako leto umrlo več prebivalcev, kot se jih je rodilo," pojasnjujejo na statističnem uradu in dodajajo: "Epidemija covida-19 v letu 2020 in visoka umrljivost predvsem v novembru in decembru sta negativni naravni prirast še povečali: ta je v letu 2020 znašal –5.249 prebivalcev oz. –2,5 na 1.000 prebivalcev. To je bila najnižja vrednost naravnega prirasta v Sloveniji po letu 1945."

Se je število prebivalcev povečevalo zlasti na račun priseljevanja?

Surs

"Selitveni prirast je bil v letu 2020 najvišji po letu 2008: priselilo se je 18.365 prebivalcev več, kot se jih je odselilo. Pozitiven selitveni prirast je bil delno posledica administrativnega urejanja registra." Več TUKAJ

Bi lahko imela Slovenija čez desetletje 3 milijone prebivalcev?

"V tem primeru vam lahko ponudimo le podatke iz projekcij prebivalstva – EUROPOP 2019, ki jih za vse države članice pripravlja Eurostat," odgovarjajo na statističnem uradu. 

"Prebivalstvo Slovenije naj bi se povečevalo do približno leta 2024 (in se povečalo na okrog 2.116.000), nato naj bi število prebivalcev začelo počasi padati. 1. januarja 2100 naj bi imela Slovenija okrog 1.888.000 prebivalcev, kar je približno 10 odstotkov manj kot v začetnem letu teh projekcij, tj. v letu 2019," še pojasnjujejo na statističnem uradu. 

Celotna tabela je na voljo TUKAJ

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.