V Gen-I odgovarjajo Počivalšku: Prekrškovni postopki so politično motivirano dejanje

Timotej Milanov Timotej Milanov
03.12.2021 15:22

Ministrstvo je leta 2015, ko ga je prav tako vodil Zdravko Počivalšek, zavzelo stališče, da družba ni zavezanka po Lahovnikovem zakonu, pravijo v Gen-I. Minister odgovarja, da gre za sprenevedanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zdravko Počivalšek

Igor Napast

V družbi Gen-I so se odzvali na včerajšnje sporočilo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), ki je uvedlo prekrškovne postopke zoper organe nadzora družb Gen-I, Gen-EL, Gen-I Esco in Elektro Energija, ker ministrstvu niso pravočasno posredovali pogodb z direktorji družb po spremembah lastniške strukture v skladu z zakonodajo. 

V Gen-I pravijo, da so bili vsi prejemki poslovodstva družbe vsako leto javno objavljeni v letnih dokumentih družbe in so jih potrdili pristojni organi. Poziv MGRT za posredovanje pogodb pa so prejeli na zadnji dan mandata uprave in so se nanj pravočasno odzvali. Pri tem še dodajajo, da je MGRT leta 2015, ko ga je prav tako vodil Zdravko Počivalšek, zavzelo stališče, da Gen-I ni zavezanka po zakonu o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnostih (ZPPOGD), ki je v javnosti bolj znan kot Lahovnikov zakon.

"Pogodbe s poslovodstvom GEN-I za mandat 2016-2021 so bile sklenjene leta 2016 ob isti lastniški strukturi kot leta 2015 … ZPPOGD družbam po kasnejši spremembi lastništva, zaradi katerega bi morebiti postale zavezanke po zakonu, ne nalaga posredovanja pogodb, sklenjenih v obdobju, ko to niso bile. Zaradi spremembe lastniške strukture namreč ni prišlo do sprememb pogodb z vodstvi podjetij, saj jih k temu zakon ne zavezuje," pišejo v Gen-I. 

Kot še izpostavljajo, jih ministrstvo ni uradno obvestilo o uvedbi prekrškovnih postopkov. "Komuniciranje upravnih postopkov prek twitter računa je nova praksa, ki jo uvaja ministrstvo. To dejanje jemljemo kot nov dokaz, da so vsi prekrškovni postopki politično motivirani, s ciljem škodovati ugledu družbe in njenemu dosedanjemu vodstvu."

Na njihove trditve se je na twitterju odzval Počivalšek, ki je zapisal: "2015 ni predmet razprave. Po 2016 so se večkrat zgodile lastniške spremembe. Organi nadzora bi morali prilagoditi in posredovati pogodbe ministrstvu v skladu z ZPPOGD, česar niso storili. Vse ostalo je sprenevedanje."

{twitter_api}{/twitter_api}

Preberite še: Počivalšek nad plače zaposlenih v Gen-I

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.