Pri Simonitiju tvit o Hitlerju obsojajo. Bo Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot ostal podeljeni status?

Vanessa Čokl
04.08.2021 18:47
Na tvit Urbana Purgarja so se odzvali tudi na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani, tviteraš pa pravi, da je provociral, in to z natanko določenim namenom. Oglasil se je še poslanec SDS Grims.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na kulturnem ministrstvu poudarjajo, da je bil Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot status nevladne organizacije v javnem interesu podeljen po vseh pravilih uradnega postopka. Ostro pa zavračajo podpihovanje sovraštva in idej totalitarizmov, zato obsojajo zavržni tvit predsednika društva Urbana Purgarja.

Znano je: Purgar, tudi odgovorni urednik "novokomponirane" Nacionalne tiskovne agencije in pripadnik t. i. rumenih jopičev, je 1. avgusta na družbenem omrežju Twitter zapisal "Hitler je #heroj", kar je sprožilo burne odzive in obsodbe. 

Na policiji pravijo, da obravnavajo vsak primer spodbujanja nestrpnosti ter v okviru pristojnosti in zakonskih možnosti procesirajo kazniva ravnanja. Zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov pa glede morebitne obravnave konkretnega primera podatkov ne dajejo. Se bodo pa s Purgarjevim tvitom ukvarjali na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu.

Kar je izzvalo poslanca SDS Branka Grimsa"Odlično. Torej upravičeno pričakujemo, da bo tožilstvo še toliko bolj odločno ukrepalo zoper Marjana Šarca, ki je (javna oseba - funkcionar) po objavljenih podatkih podarjal knjige Adolfa Hitlerja, vključno z zloglasnim 'Mein Kampf' Adolfa Hitlerja," se je oglasil. In omenjani Šarec mu je odgovoril.

Purgar je sicer v torek na twitterju navedel, da že eno leto opozarja na poveličevanje komunizma pri nas. "Odziva ni bilo, zato sem začel s provokativnimi tviti, da dobim pozornost javnosti," je zapisal in pripel spletno peticijo za sprejetje zakona o prepovedi javne uporabe totalitarnih simbolov. Čas je, navaja peticija, da se zakonsko uredi (ali celo zapiše v ustavo) absolutna prepoved javnega nošenja in razkazovanja vseh totalitarnih simbolov, in sicer komunizma/socializma/marksizma, simbolov nacizma in fašizma. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta