Tožilstvo seznanjeno s Purgarjevim tvitom, iz opozicijskih strank pozivi, da se ukrepa zoper "znane osebe, ki poveličujejo Hitlerja"

M. R., STA, Va
03.08.2021 16:59
Poslanec SD Marko Koprivc predlaga, da vlada in ministrstvo za kulturo Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot nemudoma razveljavita status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture. Oglasil se je tudi predsednik NSi Matej Tonin.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Z objavo predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Urbana Purgarja, tudi odgovornega urednika samooklicane Nacionalne tiskovne agencije in pripadnika t. i. rumenih jopičev, na twitterju 1. avgusta, da "je Hitler heroj", se bo ukvarjalo tožilstvo. Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu so za Večer povedali, da so bili z "zadevo" seznanjeni danes in da bo v delo dodeljena pristojnemu državnemu tožilcu, ki bo odločil po preučitvi vseh okoliščin 

Sporni tvit je medtem tudi med političnimi strankami sprožil ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. V opoziciji pričakujejo tudi odziv vlade in ukrepanje organov pregona.

V LMŠ zahtevajo, da vlada in pristojni organi pregona začnejo ustrezne postopke po uradni dolžnosti. "V demokratični Sloveniji so tovrstni zapisi in širjenje nestrpnosti popolnoma nesprejemljivi. Od vseh vladnih strank pričakujemo, da jasno obsodijo tovrstno poveličevanje Hitlerja ter predvsem da ukrepajo," so navedli v LMŠ.

Šarec: Vladajoči jih štejejo med bisere ...

Prvak LMŠ Marjan Šarec je na twitterju zapisal, da "je relativiziranje neonacizma in neofašizma z 'vsemi totalitarizmi' branjenje omenjenih ideologij, še bolj pa tistih, ki ju zagovarjajo". "Vladajoči jih štejejo med bisere in tako jasno izražajo svoj odnos do njih. Fašizem in nacizem sta imela za cilj uničenje 'podljudi', tudi nas," je tvitnil.

Purgarjev zapis je obsodil tudi predsednik NSi Matej Tonin: "Preteklo stoletje smo narodi Evrope trpeli zaradi treh totalitarnih režimov. Poveličevanje voditeljev, ki so krivi za smrt milijonov ljudi, je zavržno in nima mesta v sodobni družbi."

Poslanec SD Marko Koprivc je na vlado naslovil poslansko pobudo glede "provokacij poveličevanja neonacističnih ideologij v slovenski družbi". Predlaga, da vlada in ministrstvo za kulturo Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot nemudoma razveljavita status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture. Prav tako naj proti društvu ter njenemu predsedniku pri pristojnih organih sprožita postopke zaradi poveličevanja neonacističnih ideologij ter podpihovanja nestrpnosti in sovražnosti v naši družbi. Vlada in ministrstvo naj se tudi javno ogradita od idej, ki jih po Koprivčevih navedbah zagovarjajo t. i. rumeni jopiči, "njim podobna združenja in skupine, ter naredita vse v svoji pristojnosti, da tovrstna sporočila v javnem prostoru ne bodo več 'uživala' njune, vse bolj neposredne podpore".

V Levici menijo, da gre za neposredno posledico širjenja delitev in sovraštva iz SDS. "Retorika največje vladne stranke daje krila takim mislim, podobno kot je Trump dal krila za napad na kongresno stavbo v ZDA s strani skrajnih desničarjev," so odgovorili STA. Spomnili so, da je vlada društvu podelila status javnega interesa, številni vidni predstavniki SDS pa da "koketirajo z neonacističnimi in neofašističnimi organizacijami, tudi predsednik vlade""Zato nas takšno javno poveličevanje ene najbolj zavržnih oseb novejše zgodovine ne sme presenečati. Zgražanje in moraliziranje ni dovolj. Gre za kaznivo dejanje, ki mora biti nemudoma sankcionirano, status društva in njegovo financiranje pa preklicano," poudarjajo v Levici.

Jasnič o pozabljanju zgodovine, Jelinčič pa o permisivni vzgoji 

Zapis na twitterju je najostreje obsodil tudi predsednik Desusa Ljubo Jasnič. "Starši in moji bližnji sorodniki so kot zavedni primorski Slovenci živeli fašizem in taborišče smrti Dachau. Z vrstniki sem spremljal dobesedno klanje na Balkanu, genocid nad enim narodom, ki bi bil lahko usoden tudi za nas. Očitno zgodovina ni več učiteljica."

Odzvali so se tudi v SAB: "Sploh ne moremo razumeti, da leta 2021 beremo takšne zapise. Ostro ga obsojamo in pričakujemo ukrepanje pristojnih organov zoper znane osebe, ki poveličujejo Hitlerja." 

Predsednik SNS in vodja poslanske skupine te stranke Zmago Jelinčič Plemeniti je v odzivu na sporni zapis ocenil, da je "vsega kriva permisivna vzgoja, ki je zatrla vse tradicionalne vrednote in znanja". "Izbrisala je tudi znanje zgodovine. Pojasnjevanje zgodovine je prepuščeno kvazi strokovnjakom in LGTB+ aktivistom. Zato me takšna izjava ne čudi, ker je le plod nepoznavanja zgodovine," je za STA povedal Jelinčič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta