Prihaja cepivo, pri testiranju pa krči

Urška Mlinarič
21.12.2020 19:05
Jutri naj bi po Sloveniji pričeli množično testirati s hitrimi antigenskimi testi, a je o tem malo informacij. Prvo cepljenje naj bi bilo 27., 28. in 29. decembra
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Organizacija množičnega testiranja prebivalstva šepa.
Andrej Petelinšek

Potem ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) včeraj priporočila odobritev uporabe cepiva proti covidu-19 ameriškega proizvajalca Pfizer in nemškega BioNTech, je zvečer dovoljenje za pogojno uporabo izdala še Evropska komisija. Prihodnji teden, 27., 28. in 29. decembra, naj bi se tako po vsej Evropski uniji začela opravljati cepljenja. "To je odločilen trenutek v naših prizadevanjih za dobavo varnih in učinkovitih cepiv Evropejcem," je ob priporočilu EMA tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Ta dobra novica je pomemben korak v našem boju proti pandemiji, ki je tolikim povzročila trpljenje," je poudarila izvršna direktorica agencije EMA Emer Cooke. "Mejnik smo dosegli po zaslugi predanosti znanstvenikov, zdravnikov, razvijalcev in prostovoljcev na testiranjih in tudi po zaslugi številnih strokovnjakov iz držav članic," je še dodala.

V Slovenijo nekaj manj kot 10.000 odmerkov

Tudi pri nas naj bi takoj pričeli cepiti z nekaj manj kot 10.000 odmerki cepiva, ki naj bi prispeli v Slovenijo konec tedna. Cepili bodo stanovalce domov za starejše, ki so izrazili to željo in sodijo v rizične skupine. Nekaj doz cepiva pa naj bi ostalo tudi za zaposlene v domovih za starejše, pri čemer, tako državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, bodo v domovih najprej cepljeni tisti, ki v zadnjih treh mesecih niso preboleli covida-19.

Do konca leta naj bi prispela tudi druga pošiljka cepiv, s katero naj bi cepili večino zdravstvenih delavcev, že januarja pa naj bi bilo dostopno cepivo drugega proizvajalca. EMA bo namreč predvidoma 6. januarja odločala o odobritvi cepiva ameriške Moderne. Da bi dosegli kolektivno imunost, se bo moralo cepiti 60 odstotkov prebivalstva, za dosego tega odstotka pa bomo potrebovali še nekaj mesecev, je povedala sekretarka. Dodala je, da so osebni zdravniki že dobili navodila, da javijo, kakšno je med ljudmi zanimanje za cepljenje, in tudi, kdo med njimi sodi v rizične skupine in bi bilo zanj dobro, da pride čim prej na vrsto.

Cepivo bo pri minus 80 stopinjah Celzija hranila lekarna Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, težav s transportom v domove za starejše in zdravstvene ustanove pa naj ne bi bilo, saj bodo odmerki cepiva v času prevoza v posamezne institucije, ki jih morajo porabiti v štirih dneh, uravnani na temperaturo 2 do 8 stopinj Celzija. Prav tako naj ne bi bilo težav z ekipami, ki bodo cepile, saj te vsako leto opravijo cepljenje proti gripi.

Jutri prvo promocijsko testiranje v Ljubljani

Medtem ko bo večina tistih, ki se bodo želeli cepiti, na cepivo morala še nekaj časa počakati, pa bodo lahko Ljubljančani že jutri na Kongresnem trgu s hitrim antigenskim testom preverili, ali so morebiti okuženi s covidom-19. Promocijsko testiranje bi se moralo začeti že včeraj, a so ga, kot je pojasnila sekretarka Marija Magajne, preložili, da bi lahko podali še nekaj strokovnih pogledov. Testiranje bo brezplačno, trajalo bo tri dni, nanj pa se ni treba naročiti. Poleg Ljubljane naj bi potekalo še v drugih mestnih občinah, ki so izkazale interes, prav tako naj bi ga organizirali na območjih, kjer so večja žarišča. Rezultat testiranja bo znan v približno petnajstih minutah, testiranca pa bo o izidu obvestil Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki bo v primeru pozitivnega rezultata dal tudi nadaljnja navodila. Ob tem pristojni opozarjajo, da rezultat pove stanje zgolj za čas, ko je bilo izvedeno testiranje.

Zadoščal bo osebni dokument ali zdravstvena kartica

Po zagotovilih sekretarke je ljubljanska ekipa, ki bo vsako uro testirala med 30 in 40 ljudi, že prevzela prvih 1000 hitrih antigenskih testov, sicer pa nadaljnjega pol milijona hitrih testov v Slovenijo dobavljajo postopoma. Cena enega testa je okoli 2 evra, stroški samega testiranja in dela mobilnih enot pa naj bi znesli še okoli 15 evrov na test. Konkretnejši podatki o stroških, ki jih bo imela država s tem testiranjem, bodo znani v prihodnjih tednih. Na javni poziv ministrstva se je sicer prijavilo 52 izvajalcev, ki so ponudili 130 mobilnih timov. Če boste želeli opraviti hitri test, pa bo zadostovalo, da brez predhodnega naročanja pridete na kraj testiranja z osebnim dokumentom ali zdravstveno izkaznico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta