Prisluhnimo svojim zaposlenim: vsak je lahko uspešen, le pričakovanja in cilje je treba uskladiti

Damijan Toplak Damijan Toplak
17.12.2019 06:03

V nasprotnem primeru bo podjetje, ki ga vodimo, stežka uspešno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanja Skaza je letos z možem Igorjem ustanovila Institut Skaza
Plastika Skaza

Tanja Skaza je uspešna slovenska podjetnica, ki je z možem Igorjem lastnica podjetja Plastika Skaza, letos pa sta ustanovila tudi Inštitut Skaza, kjer bosta po novem dejavna, medtem ko v Plastiki Skaza, ki zaposluje že 360 ljudi in je prisotna na 64 trgih, ne bosta več zaposlena. Nedavno je Tanja Skaza napisala knjigo z naslovom Spremembe vredna, v kateri popisuje, kako se je razvijala in osebno rasla na svoji poslovni poti, kar podkrepi s konkretnimi primeri. Pravi, da je zmerom imela rada okrog sebe uspešne, srečne, strastne in srčne ljudi, kajti le takšni so po njenem lahko uspešni tako v poslovnem kot v zasebnem življenju. "Če smo pristni, lahko storimo tudi kakšno napako in podjetja, ki ne bodo prisluhnila svojim zaposlenim, bodo težko uspešna," sta le dve izmed njenih misli, ki jih je pred kratkim predstavila na tako imenovani Akademiji Prve osebne zavarovalnice v Ljubljani.

Ko drugim privoščimo uspeh

Da so dobri odnosi (med zaposlenimi) ključni, pove Tanja Skaza, hkrati pa razloži, kako jim je v njihovem podjetju uspelo preiti na šesturni delovnik, kako se lotevajo nagrajevanja in kako mentoriranja zaposlenih, kjer lahko tudi zaposleni iz proizvodnje zraste v vodjo. "Uspešni so tisti, ki tudi drugim privoščijo uspeh," je prepričana Tanja Skaza, ki se iz svoje poslovne poti spominja tudi očitkov nekaterih, da se je pač omožila v bogato podjetniško družino, in pa, da v njihovem podjetju grdo ravnajo z zaposlenimi, kar jo je še posebej prizadelo. Pravi, da je smiselno, če posamezni zaposleni nima enakih vrednot, kakor veljajo v podjetju, da dotično podjetje zapusti. Dovoliti jim je treba, da zapustijo podjetje, če niso srečni, meni. "Podjetja ne (z)gradijo uspešni posamezniki, ampak vrhunske ekipe ljudi. To prinese v podjetje pozitivno podjetniško kulturo. Popolni ste namreč šele takrat, ko začutite pristnost in brezpogojno ljubezen. Treba je spodbuditi ljudi, da bodo še čez nekaj let želeli delati to, kar počnejo. Skrivnost uspeha in zadovoljstva je strast. Prav vsak je lahko uspešen, le pričakovanja in cilje je treba uskladiti. Če k sanjam dodamo cilje dobimo vizionarje," je prepričana Skaza, ki je še povedala, da je ideja o prehodu z osem- na šesturni delovnik in s štirih na tri izmene dozorela na enem od njihovih notranjih tako imenovanih hekatonov, na srečanjih, kjer se krešejo mnenja zaposlenih.

Srebrna Sara Isaković ob vrnitvi z olimpijskih iger v Pekingu
Tit Košir

Zdrava glava prinaša zdravo življenje

"Če hočemo biti srečni, moramo biti poglavar svojega uma, četudi se nam do petega leta starosti 'sprogramira' vsa podzavest in prevzamemo miselne vzorce po navadi kar staršev. Spomnimo se dojenčkov, ki so vedno samozavestni in motivirani, kasneje pa so negativne misli in čustva tisto, kar nam preprečuje doseganje boljših rezultatov. Um gre namreč vedno v smer drame, ker je tako bolj zanimivo. Je pa treba um usmerjati in si iz glave 'izbiti' misel, da nečesa ne znamo. Prav tako besede, da nas bo nekaj uničilo, spravilo v grob ali nas bo zadela kap, niso prave ter jih praviloma izrekajo najbolj ranljivi in najmanj prepričani vase, ki potem to negativnost projicirajo na druge. Na negativnost je treba odgovoriti s sočustvovanjem in pokazati ljubezen do samega sebe, kajti podzavest ne pozna sarkazma in je treba vsak dan znova ubrati pozitivno afirmacijo in pot. Prav tako si ne rečemo, žalosten sem, temveč da zaznavamo žalost in jo skušamo premagati. V vsakem trenutku moramo biti iskreni do sebe in svojih čustev. Ne nazadnje nam zdrava glava prinaša tudi zdravo življenje," ugotavlja Sara Isaković.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta