Zaposlovanje: Ljudje so ključni za uspeh podjetja

Damijan Toplak Damijan Toplak
17.03.2019 02:06

Tega se zavedajo tako v Krki kot v Leku, ki veljata za ena najbolj uglednih in zaželenih slovenskih delodajalcev, tudi takšna, ki veliko pozornosti posvečata obstoječim in novim zaposlenim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lekov obrat na Prevaljah
Žana Vertačnik

Novomeška Krka je že sedmič prejela priznanje za najuglednejšega delodajalca (Moje delo), dobila je tudi priznanja Dnevnika Zlata nit. Od nekdaj se zavedajo, da so ljudje ključni za uspeh podjetja, zato sodelavcem namenjajo veliko pozornosti. Temelj vsega pa so dobri poslovni rezultati, ki jih dosegajo vsi zaposleni, in so vsi temu primerno deležni plačila in nagrad. "To so ključni razlogi, zaradi katerih smo bili že večkrat prepoznani kot ugleden delodajalec. Nazivi so potrditev, da delamo dobro, da ljudje prepoznavajo prednosti dela v našem podjetju, prav tako prinašajo ugled, kar je dobro izhodišče pri privabljanju novih talentov, ki jih vsako ambiciozno podjetje nujno potrebuje," menijo v Krki.

Pri izboru sodeluje tudi psiholog

Kako se izogibajo zaposlovanju po poznanstvih? "Dobivamo veliko prijav za zaposlitev, kar omogoča, da izberemo najboljše glede na naše specifične potrebe dela. Vrata so odprta za vse z znanjem, z željo po razvoju in napredovanju, ki so motivirani za doseganje dobrih rezultatov. Seveda v skladu s potrebami po zasedbi posameznih delovnih mest. Odločitev o zaposlitvi temelji na strokovnih kompetencah, osebnostnih lastnostih in uspešnosti posameznikov. Izbiramo sodelavce, ki imajo ustrezna znanja in željo po delu, ne le po službi. Kandidati, ki izkažejo znanja in izkušnje, ki se zahtevajo za prosto delovno mesto, poleg tega kažejo proaktivnost, fleksibilnost, odgovornost in zanesljivost, imajo večje možnosti, da bodo dobili delo. V postopku izbora sodelujejo kadrovik, psiholog, neposredni vodja in direktor. V skupni presoji vseh ocen kandidata se odločijo, ali je primeren za razpoložljivo delovno mesto. To preprečuje zaposlovanje preko zvez in poznanstev," so prepričani v Krki.
Katere kadre najbolj iščejo in kako jih sploh najdejo? "Usmerjeni smo v iskanje dinamičnih, uspešnih, prodornih in sposobnih kandidatov, ki želijo dosegati rezultate, strokovno osebno rast ter delovati doma in v mednarodnem okolju. Za nas so najbolj aktualni univerzitetni pa tudi visoko strokovno izobraženi farmacevti in kemiki. Potrebujemo strokovnjake s področja ekonomije, računalništva, strojništva, elektrotehnike in druge, imamo potrebe na nivoju srednje strokovne izobrazbe. Pri iskanju novih sodelavcev uporabljamo oglaševanje na zaposlitvenih portalih, objave na naših spletnih straneh, oglaševanje v medijih, direktno iskanje, sodelujemo z agencijami za zaposlovanje. Uvedli smo sodobno digitalno rešitev, ki omogoča redno spremljanje kadrovskih potreb in kandidatom prijazno digitalno obliko prijav na razpisana delovna mesta ali pošiljanje ponudb za delo v Krki. Pomemben način pridobivanja novih sodelavcev je tudi štipendiranje. Najboljše kadre pridobivamo tudi ob sodelovanju s fakultetami in drugimi izobraževalnimi ustanovami ter med študijem omogočamo opravljanje obvezne delovne prakse, seminarskih nalog in diplom," pojasnijo.

Krkin obrat v Ljutomeru
Nataša Juhnov

Zaposlujejo tuje strokovnjake

Konec lanskega leta je bilo v skupini Krka 11.390 redno zaposlenih, od tega 5611 v Sloveniji, kjer je delo opravljalo še 997 agencijskih zaposlenih. "Opažamo pomanjkanje strokovnjakov s področja razvoja tehnologij, zahtevne analitike in podobnih profilov. S konjunkturo je iskanje posameznih profilov bolj zahtevno in zahteva nove oblike kadrovanja, a med iskalci zaposlitve smo zelo zaželeni. Za posamezne specifične strokovne poklice, ki jih je na slovenskem trgu dela zelo malo, zaposlujemo tudi sodelavce iz tujine, predvsem iz Hrvaške, pridružujejo se jim sodelavci iz naših podjetij v tujini," ugotavljajo v novomeškem podjetju.
Plača je še vedno eden bistvenih vzvodov, ki sodelavce privablja in zadrži v podjetju. "Sodelavce motivirajo zanimivo in odgovorno delo, možnost osebnega razvoja in izobraževanja, dobri medsebojni odnosi ter ugodna organizacijska klima v družbi. Vodja mora zaznati motivacijske vzvode sodelavcev in imeti na voljo možnosti, da jih čim bolj motivira pri doseganju postavljenih ciljev. Številne ugodnosti, ki so jih zaposleni deležni, so spodbuda, tudi za iskalce zaposlitve. S Krkinimi nagradami mlade spodbujamo k ustvarjalnemu in raziskovalnemu delu že od leta 1971, s temi nagradami prepoznamo potenciale mladih raziskovalcev, do- in podiplomskih študentov pa tudi ideje dijakov, ki bodo v prihodnje lahko naši sodelavci," sklenejo v Krki.

Karierni razvoj znotraj skupine Novartis

Kot del Sandoza in Novartisa imajo v Leku dostop do širokega nabora znanj in izkušenj. Poleg tega sodelavcem v Sloveniji ne ponujajo zgolj kariere v Leku, ampak v skupini Novartis. "Biti zaposlen v podjetju, ki je med vodilnimi farmacevtskimi družbami na svetu, daje možnosti za uveljavitev v mednarodnem okolju. Naši zaposleni sodelujejo s priznanimi strokovnjaki in inovatorji, so del multikulturnih timov. Zato želimo sodelavce, ki so pripravljeni na priložnosti v tujini, kar je izkoristilo že kar nekaj naših zaposlenih," navajajo v Leku, kjer so lani redno zaposlili 370 delavcev in ob koncu leta imeli 4085 redno zaposlenih, tudi več kot 500 magistrov in doktorjev znanosti.
Vlaganje v kadre oziroma področje razvoja je lani doseglo 11,04 odstotka, zato je upravljanje talentov ena od prioritet v Leku. Želijo pritegniti najboljše, kar ponujajo zaposlitveni trg, fakultete, raziskovalni inštituti in druge izobraževalne ustanove. Dva uspešna načina pridobivanja mladih talentov sta regijski BioCamp, tridnevni mednarodni dogodek, na katerega povabijo najbolj perspektivne do- in podiplomske študente naravoslovnih znanosti, ki bo maja izveden devetič zapored, ter Bio karierni zajtrk, ki so ga letos izvedli četrtič in pomeni uspešno inovativno kadrovsko spodbudo za vračanje slovenskih strokovnjakov, ki so na delu ali študiju v tujini. Že vrsto let krepijo sodelovanje s fakultetami in srednjimi šolami, organizirajo dogodke, kjer se srečata znanost in gospodarstvo. Za dijake in študente pripravljajo predstavitve znotraj podjetja, v laboratorijih in v proizvodnji, tudi na šolah in fakultetah. Najboljši odziv dosežejo z interaktivnimi predstavitvami, komunikacija najlaže steče, če imajo v ekipi mlade sodelavce, ki so ravno zaključili šolanje ali so še študentje.

Upravljavec sprememb in menedžer nenehnih izboljšav

Drugi vidik je skrb za razvoj zaposlenih, ki so jih prepoznali kot ključne potenciale in bodo v prihodnje zasedali strateške položaje. V Novartisu je oddelek, ki se ukvarja z razvojem talentov. Najbolj perspektivne kadre identificirajo skozi poslovni proces "pregled organizacije in talentov". Zaposlenim omogočajo veliko izobraževanj, med drugim so uvedli dostop do napredne spletne rešitve Skillsoft, ki prinaša širok nabor sredstev za osebni razvoj in učenje. Pred leti je na globalni ravni Novartisa potekala akcija "pripelji prijatelja", s katero so privabili kvalitetne kadre. Na področju farmacije so vedno bolj potrebni interdisciplinarni profili, ko ob farmaciji, bioznanosti, medicini, fiziki, elektroniki zahtevajo poslovodske veščine, napredno statistiko in obdelavo podatkov kemijskih znanj pa dodatne veščine s področja avtomatizacije, robotizacije, procesnih analitskih tehnik, modeliranja in simulacij, obdelave masovnih podatkov in digitalizacije.
Za proizvodni del iščejo strokovni kader za farmacevtsko tehnologijo, izkušene tehnologe ter eksperte v kakovosti, ki se spoznajo na proizvodne procese in sisteme kakovosti. V Leku iščejo farmacevte, kemike, elektronike, mehatronike, strojnike in informatike. "Prav tako potrebujemo kadre za vse funkcije, ki podpirajo redno poslovanje družbe. Nedvomno bo eden izmed poklicev prihodnosti upravljavec sprememb in menedžer nenehnih izboljšav. Težje je najti vodstveni kader za proizvodnjo in strokovnjake za inženiring za projektno delo, kjer se pričakujejo specifična znanja, tako glede farmacevtskih procesov, projektnega dela kakor glede inženiringa. Pomembna je tudi mobilnost kadrov, saj je delo vezano tudi na projekte v tujini. Motivacija pri kadrovanju oziroma pridobivanju novih kadrov so predvsem dobro in urejeno delovno okolje, ki ga ponujamo, možnosti razvoja in s tem menjave delovnega mesta znotraj družbe ter stimulativnih plačil glede na posameznikovo delovno učinkovitost in vedenja," so prepričani v Leku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta