Prodajate izdelke prek spletnih oglasnikov? Nepridipravi tokrat morda ciljajo prav na vas

Gr.G.
08.03.2021 12:38
Povezava v sporočilu, ki ga od potencialnega kupca prejme prodajalec, vodi na lažno spletno stran, ki uporablja grafično podobo Pošte Slovenije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z vpisom podatkov o kreditni kartici lahko napadalci ukradejo sredstva z računa žrtve v znesku do limita na računu.
Posnetek Zaslona

Da spletni goljufi nikoli ne počivajo, kaže novo opozorilo portala Varni na internetu. Na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so namreč naleteli na novo obliko phishing napada, ki cilja na uporabnike, ki prodajajo izdelke prek spletnih malih oglasov.

Pojasnjujejo, da dobi uporabnik kmalu po oddaji malega oglasa sporočilo po SMS ali aplikaciji Viber oziroma WhatsApp, v njem pa prodajalca kontaktira potencialni kupec. Ta uporablja telefonsko številko iz tujine, profil v aplikaciji za sporočanje pa je lažen, opozarjajo strokovnjaki za kibernetsko varnost. "Osebo zanima, ali je vaš oglas še vedno ažuren, nato pa se zelo hitro odloči za nakup. Prodajalcu pošlje povezavo do spletne strani, kjer naj bi z vpisom podatkov o kreditni kartici na kartico prejel plačilo za izdelek." Vendar pa povezava vodi na lažno spletno stran, ki je videti kot uradna spletna Pošte Slovenije. 

Ker je stran prirejena za vsako "žrtev" in napadalci celo nudijo klepet kot podporo uporabnikom, dobi prodajalec lažni občutek legitimnosti spletnega mesta, sporoča portal Varni na internetu. "Pod krinko nakazila kupnine je potrebno vpisati podatke o kreditni kartici in potrditveno kodo iz SMS-sporočila. S temi podatki lahko napadalci ukradejo sredstva z računa žrtve v znesku do limita na računu." Goljufi na enak način zlorabljajo tudi podobo najbolj uporabljane platforme za male oglase - Bolhe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta