Protestniki pisali varuhu človekovih pravic: Namen policije je bila politično motivirana represija. Hojs je policiste pohvalil.

M.R.
13.10.2020 16:06

Skupina protestnic in protestnikov s petkovih protivladnih protestov je na varuha človekovih pravic naslovila javno pismo z zahtevo po preiskavi zakonitosti in sorazmerne uporabe pooblastil policije na zadnjem shodu pretekli petek. Ob tem poudarjajo, da so zaznali "več grobih kršitev ustave in človekovih pravic v delovanju vlade in policije".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Prepričani so namreč, da se z odlokom, ki prepoveduje zbiranje večjega števila ljudi, posega v 39. člen ustave. Pri tem poudarjajo, da sedaj ni razglašena epidemija in da tudi niso zaprte gospodarske dejavnosti ter da normalno delujejo vrtci, šole in fakultete. 

Robert Balen

V času protesta je normalno delovala tudi "Odprta kuhna", prireditev, na kateri po njihovih trditvah ni bilo policijskega nadzora in legitimiranja ljudi. Poudarjajo tudi, da so protestnice in protestniki pred petkovim protestom javno in množično pozivali k spoštovanju varnostnih ukrepov za zagotavljanje zdravja, v skladu z vladnimi usmeritvami NIJZ, kar da se je na samem protestu tudi upoštevalo.

Robert Balen

Kljub temu pa je policija legitimirala več kot 60 ljudi, štiri pa jih pridržala. "Policija je zoper mirne in nenasilne protestnike, ki so vzdrževali varnostno razdaljo, uporabljala nesorazmerno silo, jih zbijala na tla, vklepala, vlekla po tleh in nasilno odstranjevala s Trga republike," so zapisali. 

Robert Balen

Dodajajo, da je policija nekatere protestnike tudi fizično napadla. Ob tem trdijo, da je bilo njeno ukrepanje na protestih politično motivirano. "Zato pričakujemo, da bo varuh človekovih pravic nemudoma sprožil ustrezne postopke in izvedel preiskavo zakonitosti," so še dodali in pozvali urad, da "v najkrajšem možnem času izvede potrebne preiskave in uporabi pristojnosti, ki jih ima".

Policijsko posredovanje na protestu pretekli petek
Robert Balen

V opisu dogajanja so tudi zapisali, da je policija mirne protestnice in protestnike nasilno odvlekla na stran, jih pritiskala k tlom in jih nato kasneje odpeljala. Pri tem poudarjajo, da se policija ni nujno ukvarjala s tistimi, ki niso imeli na obrazih zaščitnih mask. 

Opisali so tudi dogajanje na Trdinovi ulici pred policijsko postajo Ljubljana Center. "Protest je nekaj časa potekal mirno, nato pa se je začela enota policije premikati navzgor po Trdinovi ulici in zajemati ljudi, ki so jih nato popisovali, med drugim tudi upokojene in mlajše osebe, ki so jih ločili od staršev. Policija je s ščiti nasilno odrivala udeležence, več protestnic in protestnikov je zaradi udarcev s ščitom poročalo o modricah in poškodbah. Policijska enota ni pokazala nikakršne empatije do poškodovank in poškodovancev, nasilno so odrivali množico, niso vzdrževali varnostne razdalje ali pojasnjevali, zakaj to počnejo," so zapisali na koncu. Nato pa zaključili: "Vsa ta dejanja policije nedvomno kažejo, da namen posredovanja ni bil zagotavljanje zdravstvene varnosti, temveč politično motivirana represija."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta