Radio Študent zahteva spremembo akta o ustanovitvi

STA, A.L.
21.04.2022 13:08

Radio Študent je na današnji novinarski konferenci predstavil odnos z ustanoviteljem - Študentsko organizacijo univerze v Ljubljani (ŠOU) in razloge za željo po spremembi akta o ustanovitvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marijo Županov

Sprememba se nanaša na dva člena v zakonu o nevladnih organizacijah, ki opredeljujeta neprofitnost in neodvisnost organizacij.

Kot je povedal odgovorni urednik Radia Študent Matjaž Zorec, je študentska organizacija lani onemogočila financiranje zavoda Radio Študent, zaradi česar so na zavodu sprožili akcijo zbiranja podpisov, ki so jim izkazali podporo. Sprememba akta o ustanovitvi je potrebna zato, da lahko zavod dostopa do potrebnih finančnih sredstev za delovanje, je izpostavil Zorec.

Za potrditev spremembe potrebna podpora študentskega zbora

Akt bi po spremembi določal, da se premoženje zavoda ob njegovem prenehanju razdeli skladno z veljavno zakonodajo, število predstavnikov ustanovitelja v svetu zavoda pa se zmanjša iz trenutnih treh od sedmih na enega, je povedala direktorica zavoda Radio Študent Ana Kandare.

Premoženje bi se po zakonu preneslo na drugo nevladno organizacijo podobnega ali enakega namena ali na osebo javnega prava, cilj pa je zaščita pred likvidacijo in prisvojitvijo premoženja s strani ustanoviteljev, je pojasnil predsednik sveta zavoda Radio Študent Svit Komel. Z zmanjšanjem števila predstavnikov ustanovitelja v svetu bi zagotovili pogoj neodvisnosti po zakonu o nevladnih organizacijah, je še razložil Komel.

Za potrditev spremembe je sicer potrebna podpora študentskega zbora, ki pa je po besedah Zorca trenutno neoperativen. 24. marca je po navedbah zavoda potekla redna seja študentskega zbora ŠOU, na kateri bi morali obravnavati tudi predlog spremembe akta o ustanovitvi Radia Študent, vendar je sejo do takrat zapustilo toliko prisotnih, da ni bil več zagotovljen kvorum, nadaljevanje seje pa do sedaj še ni bilo sklicano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta